Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ασυνεννοησία υπουργείων για τον Κορινθιακό


ΑΛΛΑ ΑΝΤ΄ΑΛΛΩΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΩΡΑΪΤΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Άλλα αντ’ άλλων ήταν η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου. Ο κ. υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε και αναφέρθηκε μόνο στον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ για τις απαιτήσεις της Οδηγίας 60/2000 για τα νερά.


Στην τοποθέτησή του ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως «έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη των έργων εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και συστηματικά το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων και προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων. Θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παράκτια ύδατα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και των υπόγειων υδάτων».

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε πως η ερώτησή του δεν απαντήθηκε μιας και δεν αναφερόταν στη διαχείριση των υδατικών πόρων, γεγονός που φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης .Στην ερώτηση μου ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, μεταφέρω ένα αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι και εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γιατί μας απασχολεί όλους, σε όλη τη λεκάνη του Κορινθιακού. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, σε χαρακτηρισμούς προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006. Το δεύτερο ερώτημα μου, είναι στο κατά πόσο προτίθεστε να αναθέσετε μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης βιώσιμης διαχείρισης, του συμπλέγματος του Κορινθιακού Κόλπου.


Ο Κορινθιακός Κόλπος, είναι ένας κόλπος ο οποίος υφίσταται αφόρητες πιέσεις τόσο σε επίπεδο περιφερειακό όσο και σε επίπεδο εντός του ίδιου του Κόλπου. Είναι ένα αίτημα, το οποίο το γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης. Χαρακτηριστικά, σας λέω ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, Κορινθίας και όλων των Νομαρχιακών, πενήντα τρεις δήμοι, ο κ. Δήμας, όλοι, όλα τα κόμματα, όλες οι πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις.


Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μωραΐτης ανέφερε: «Εγώ θα συμφωνήσω όμως, μαζί σας, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τα Υπουργεία σίγουρα θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και πιστεύω ότι με μια σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία και της αυτοδιοίκησης και των υπουργείων, θα μπορέσουμε πράγματι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα εγγυάται το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου».