Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας στον Άγιο Παντελεήμονα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις συμμοριών εναντίον μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεδομένου ότι οι οπλισμένες συμμορίες δρουν οργανωμένα και ανεξέλεγκτα, ενώ χτυπούν απροειδοποίητα και απρόκλητα φιλήσυχους ανθρώπους του μεροκάματου.

Στις 5.30 το πρωί της 5ης Μαΐου 2010, ομάδα 15-20 φασιστών επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον δύο Αφγανών προσφύγων στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με καταγγελίες της Αφγανικής Κοινότητας, με ξύλα, πέτρες και καρέκλες από καφενεία της Πλατείας, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της εθνικής καθαρότητας χτύπησαν δολοφονικά τους 20χρονους Ρασούλ Αχμαντί και Φαουάντ Μπαγιάζ, που εκείνη την ώρα περίμεναν τον εργοδότη τους στην οδό Αχαρνών για να πάνε στη δουλειά. Οι δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Ο ένας από τους δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση με σπασμένα δόντια και πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες, λίγες ώρες πριν η ίδια ομάδα είχε μαχαιρώσει σοβαρά άστεγο παλαιστίνιο που κοιμόταν σε παγκάκι στην πλατεία Βικτωρίας.

Τα ως άνω βίαια περιστατικά δεν αποτελούν εξαίρεση και δεν είναι τα μοναδικά που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πριν από λίγες μέρες η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» είχε καταγγείλει επιθέσεις και απειλές εναντίον Αφγανών στην οδό Αλκιβιάδου με σημείο αφετηρίας την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μίσους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας.


Η κυβέρνηση δυστυχώς σιωπά, ενώ η Αστυνομία επεμβαίνει καθυστερημένα, τελικά δεν προστατεύει τους έχοντες ανάγκη και οι έρευνές της σπανίως αποδίδουν καρπούς. Επιπλέον, η αδυναμία σύλληψης των δραστών όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την επανάληψη πράξεων ρατσιστικής βίας, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει την επιθετικότητα ακροδεξιών θυλάκων.
Δεδομένου ότι το φαινόμενο του ρατσισμού λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας, απαιτείται επειγόντως οργανωμένο σχέδιο δράσης και όχι ευχολόγια.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται να εκπονήσει άμεσα ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων ρατσιστικής βίας, δεδομένου ότι τα όποια ισχύοντα μέτρα κρίνονται εκ των πραγμάτων ανεπαρκή;
- Για ποιους λόγους η Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύει χαρακτηριστική δυστοκία αναφορικά με τη διαλεύκανση παρομοίων υποθέσεων και τη σύλληψη των δραστών;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Τάσος Κουράκης
Βασίλης Μουλόπουλος
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ



ΘΕΜΑ : Καταγγελλόμενα για ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών.
ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 10025/12-05-2010


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ και Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της ρατσιστικής δράσης ακροδεξιών στοιχείων απασχόλησε την πολιτική ηγεσία από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στο Υπουργείο. Στόχος και επιδίωξη μας είναι η δραστηριότητα αυτή να μην υποτιμηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας και να κτυπηθεί από την αρχή, για να αποτρέψουμε μελλοντική δράση τους. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων όπου εμφανίζονται, έστω και μεμονωμένα, έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές και οδηγίες προς τις αστυνομικές Υπηρεσίες. Ειδικότερα οι εντολές αυτές αφορούν περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, εξονυχιστική έρευνα για κάθε περιστατικό και κυρίως ανάπτυξη του πληροφοριακού τους δικτύου. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας από τους κύριους στόχους της νέας Υπηρεσίας Ασφάλειας όπως θα αναδιαρθρωθεί με αρμοδιότητες για όλη την επικράτεια θα είναι, μεταξύ των άλλων, η πάταξη του προαναφερόμενου φαινομένου.

Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζεται στην απόλυτη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσώπου στη χώρα μας, καθώς και στην καταπολέμηση κάθε είδους ρατσιστικής συμπεριφοράς. Στρατηγικός στόχος και καθημερινή επιδίωξη μας στο Υπουργείο είναι η αποκλειστική διάθεση των οργάνων της δημόσιας τάξης στην υπηρεσία του πολίτη, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας, με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ήδη λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αστυνομικών σε θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την αστυνομική δράση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουρ­γείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκπονήθηκε για τα έτη 2010-2014, έχει ενταχθεί η ριζική αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, οι οποίες απειλούν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής με ιδιαίτερη έμφαση στην εξιχνίαση των σοβαρών εγκλημάτων και στη σύλληψη των δραστών με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος ασφάλειας για όλους τους πολίτες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια ενδυνάμωσης του μηχανισμού προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, δηλαδή των αρχών προστασίας της ζωής, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της απαγόρευσης των διακρίσεων, των βασανιστηρίων και κάθε απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, συμπεριφοράς και τιμωρίας. Για το λόγο δε αυτό, καταρτίζονται προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στο βασικό όσο και στο μετεκπαιδευτικό επίπεδο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους σπουδαστές των Αστυνομικών Σχολών και το μετεκπαιδευόμενο ένστολο προσωπικό και να προσδώσουν στην προσωπικότητα τους ισχυρή αυτοαντίληψη. συναισθηματική σταθερότητα στην προάσπιση όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς πολιτισμικές προκαταλήψεις ή διακρίσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της πολιτείας.
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που σημειώθηκε σε βάρος των δύο Αφγανών, σας ενημερώνουμε ότι, μόλις ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα μετέβησαν την 13-05-2010 στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου νοσηλευόταν ο ένας εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ο οποίος κατέθεσε ότι την 05,30' ώρα της 11-05-2010, που ευρίσκετο στην οδό Αχαρνών μαζί με το συμπατριώτη του, ομάδα δέκα αγνώστων ατόμων τους επιτέθηκε με ξύλα για άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ενώ ο συμπατριώτης του δεν τραυματίσθηκε, καθώς κατάφερε να διαφύγει. Για το εν λόγω περιστατικό, ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα και στο πλαίσιο αυτό εκδηλώνονται με αμείωτο ενδιαφέρον όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές και αστυνομικές ενέργειες για τον εντοπισμό και την ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

Πέραν αυτών, οι Υπηρεσίες μας, ως κύριοι φορείς εξασφάλισης της δημόσιας ειρήνης, της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης και της προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, παρακολουθούν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία τα θέματα αυτά και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ σε συνεργασία με Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, συλλέγουν, αξιολογούν και διασταυρώνουν πληροφορίες και στοιχεία, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, Στο πλαίσιο δε αυτό, στις Υπηρεσίες μας δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες για τη συνεχή δραστηριότητα-ανταπόκριση του προσωπικού τους σε παρόμοια περιστατικά, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και πάταξη αυτού.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ