Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Συμφόρηση στα κρατητήρια του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με καταγγελίες, στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», βρίσκονται κυριολεκτικά στοιβαγμένοι 339 κρατούμενοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας και χωρίς δυνατότητα προαυλισμού για διάστημα που μπορεί να φτάσει τις 40 ημέρες. Αντίστοιχα, απάνθρωπη και εξευτελιστική είναι η διαδικασία μεταφοράς των κρατουμένων στα δικαστήρια, λόγω του περιορισμένου αριθμού λεωφορείων και του μεγάλου αριθμού των μεταφερόμενων κρατουμένων.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και έχει αποτελέσει συχνό αντικεί
μενο καταγγελιών τόσο διεθνών οργανισμών όσο και της ίδιας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Σύμφωνα με την υπ. Αριθμόν 2515/28.11.2007 απάντηση σε ερώτησή μας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρώην Υπ. Εσωτερικών είχε βεβαιώσει ότι ο χώρος κράτησης ήταν χωρητικότητας 40 ατόμων, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά κρατούνταν σε ξεχωριστούς χώρους. Επίσης είχε δεσμευτεί ότι το Υπουργείο θα επεδίωκε την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια.

Δεδομένου του χρόνιου χαρακτήρα του προβλήματος, την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και κανόνων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, τον ενιαίο χώρο κράτησης ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο τόσο για την υγεία των κρατουμένων όσο και αστυνομικών από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο ο αριθμός των κρατουμένων στο κρατητήριο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος του επιτρεπόμενου ορίου κράτησης;

- Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων και τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Συνθήκες κράτησης κρατουμένων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 9516/ 30-04-2010

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ, κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, στα πλαίσια των διενεργούμενων ελέγχων στις περιοχές Intra-Schengen και Extra-Schengen, συνελήφθησαν κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους συνολικά 3.388 μη νόμιμοι μετανάστες. Οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα δε, εκτός των περιπτώσεων που ρητά προστατεύονται από την απέλαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 3386/2005 "Περί Αλλοδαπών", σε βάρος τους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.


Για τους προαναφερθέντες αλλοδαπούς το αρμόδιο δικαστήριο, ως επί το πλείστον, επιβάλλει ποινή μη εφέσιμη, καθώς και τα δικαστικά έξοδα, εκδίδοντας εντολή κράτησης 8 ημερών για τις δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, αφού η πλειοψηφία των συλλαμβανομένων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει το ως άνω χρηματικό ποσό. Ωστόσο, λόγω της σχεδόν καθημερινής πληρότητας των Φυλακών Κορυδαλλού, οι αλλοδαποί αυτοί παραμένουν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών έως ότου παρέλθουν οι 8 ήμερες από τη σύλληψη τους. Στη συνέχεια από την οικεία Διεύθυνση συντάσσεται σχετική έκθεση απελευθέρωσης, η οποία αποστέλλεται στον Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών που διατάσσει την αποφυλάκιση τους.

Αποτέλεσμα της προβλεπόμενης αυτής διαδικασίας είναι η κράτηση του μεγαλύτερου αριθμού των συλλαμβανομένων στα κρατητήρια της εν λόγω Υπηρεσίας για χρονικό διάστημα από 9 έως 14 ημέρες, έως ότου εκδοθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής σχετική απόφαση και υπηρεσιακό σημείωμα, με το οποίο να αφήνονται ελεύθεροι και τους δίδεται προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα μας.

Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών διαθέτει χώρο κράτησης ποινικών κρατουμένων έκτασης 110 τ.μ., ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα υφίσταται χώρος 300 τ.μ. για την παραμονή των επαναπροωθούμενων ατόμων, σύμφωνα με τη Συνθήκη Schengen. Κατόπιν των ανωτέρω, για την αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος των χώρων κράτησης και προκειμένου να εξευρεθεί άμεση και οριστική λύση, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια αυτοψίας στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας νέων χώρων κράτησης. Συγκεκριμένα, υφίσταται ανεξάρτητος χώρος 38Ο τ.μ., στον οποίο δύναται να εκτελεστούν εργασίες ανακατασκευής και να δημιουργηθούν σ' αυτόν κατάλληλοι χώροι κράτησης που θα διαθέτουν 70 σταθερές κλίνες και προς τούτο συντάχθηκε τεχνική περιγραφή-προϋπολογισμός δαπάνης, που απεστάλη στην ιδιοκτήτρια εταιρεία ((Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Η εν λόγω εταιρεία συναινεί στην υλοποίηση του έργου κατασκευής νέων χώρων κράτησης και αναλαμβάνει το σχετικό κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 350.000,00 ευρώ, με την προϋπόθεση καταβολής επιπρόσθετου μισθώματος, Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου απέστειλε σχετικό αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, όπου και εκκρεμεί για έγκριση.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών θα επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στους ανωτέρω χώρους κράτησης και προκαλούνται, κυρίως, από το μεγάλο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών που συλλαμβάνονται στον αερολιμένα Αθηνών.

Ο υφυπουργός

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ