Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση για την θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού κόλπου κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου και ερωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης εάν προτίθενται να χαρακτηρίσουν τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε και να εντάξουν στις δράσεις του ΕΣΠΑ την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 5ετία με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι. οι φορείς των νομών που περικλείουν το κόλπο, όπως 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα αλλά και κυρίως πανεπιστήμια ( Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της ΕΕ. Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών και μετρήσεων, η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.

2) Προτίθεστε να εντάξετε στις δράσεις του ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 20-05-2010 )

Ακολουθεί η με αριθμό 806/17.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το χαρακτηρισμό του Κορινθιακού Κόλπου ως προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής. Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι οι φορείς των Νομών που περικλείουν τον Κόλπο, όπως τριάντα πέντε δήμοι, έξι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι Βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα, αλλά και κυρίως πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους Υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών και μετρήσεων η κατάσταση του Κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής, για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1)Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.
2) Προτίθεστε να εντάξετε στις δράσεις του ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτική για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;»
Στην ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραΐτης.
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κατ’ αρχήν, θέλω να επισημάνω πως σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στον Κορινθιακό Κόλπο τα οποία συγκέντρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, συμπέρανε ότι ο Κορινθιακός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως υδάτινο σώμα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση.Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο Όρμος Κορίνθου, που βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση και σε κίνδυνο μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου για καλή οικολογική κατάσταση, όπως ορίζεται με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 60/2000 για τα νερά.Οι χαρακτηρισμοί αυτοί του Κόλπου, καθώς και οι αποτιμήσεις της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων του, θα ληφθούν υπόψη μετά την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των αντίστοιχων υδατικών διαμερισμάτων.Στο στάδιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι μέχρι σήμερα εκπονηθείσες μελέτες, ερευνητικές εργασίες, προγράμματα και δράσεις που έχουν προηγηθεί.
Εδώ, πρέπει να τονίσω ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ασκούνται από τις οικείες διευθύνσεις υδάτων, της εκάστοτε περιφέρειας. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων επιτελικού χαρακτήρα σε σχέση με την εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 για τα νερά και την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δράσεις που περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό και οριοθέτηση των περιοχών λεκανών απορροής ποταμών, τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων και την ένταξη των υπόγειων, των μεταβατικών και των παράκτιων υδάτων σε κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, οι υποστηρικτικές δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 στη χώρα που αφορούν στη σύνταξη σχετικών κειμένων οδηγιών και απαιτούμενων νομικών κειμένων, την επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.Έγιναν σημαντικές δράσεις, όπως ο χαρακτηρισμός των υδατικών διαμερισμάτων της χώρα σε ανάλυση των ανθρωπογενών πιέσεων στα υδατικά συστήματα, η επισκόπηση των επιπτώσεων τους, ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των υδατικών συστημάτων, που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Οδηγίας μέχρι το 2015, η οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού και η εκτίμηση της ανάκτησης του κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος, η κατάρτιση του μητρώου προστατευόμενων περιοχών.
Όλα αυτά τονίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την προκήρυξη των έργων εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί συνολικά και συστηματικά -σύμφωνα με τις διαδικασίες και απαιτήσεις της Οδηγίας 60/2000, στα πλαίσια για τα νερά - το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων.Τα σχέδια διαχείρισης περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων και προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων. Θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παράκτια ύδατα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και των υπόγειων υδάτων.
Για όλα τα έργα αυτά, εμείς στο ΥΠΕΚΑ έχουμε προωθήσει διαδικασία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 σχετικού έργου για την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης και προγραμμάτων μέτρων, καθώς επίσης και ανάλογων έργων για την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων.Τέλος, πρέπει να σημειώσω πως στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 160/76 περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης στο ΥΠΕΚΑ υλοποιούμε το πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας των νερών κολύμβησης της χώρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, παρακολουθούμε τον Κορινθιακό Κόλπο συστηματικά, με δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά δεκαπενθήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος για το 2009, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παρακολουθούμενες ακτές είναι άριστη, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στις επιθυμητές και υποχρεωτικές τιμές της Οδηγίας 160/76, με εξαίρεση μια μικρή περιοχή του Κόλπου όπου η κατάσταση βρέθηκε καλή, ανταποκρινόμενη όμως, στις υποχρεωτικές τιμές από τη νομοθεσία.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο για να αναπτύξει της ερώτηση του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχω την εντύπωση ότι το περιεχόμενο της απάντησής σας το οποίο ήταν πλήρες, μπορώ να πω, σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων σύμφωνα με την Οδηγία 60/2000, καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόησης μεταξύ δύο υπουργείων. Δεν απαντήσατε στην ερώτηση. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη και μάλιστα έχει γίνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση επανειλημμένως και βεβαίως δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.Στην ερώτηση, μεταφέρω ένα αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι και εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γιατί μας απασχολεί όλους, σε όλη τη λεκάνη του Κορινθιακού.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα, σε χαρακτηρισμούς προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006. Το δεύτερο ερώτημα μου, είναι στο κατά πόσο προτίθεστε να αναθέσετε μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης βιώσιμης διαχείρισης, του συμπλέγματος του Κορινθιακού Κόλπου.Ο Κορινθιακός Κόλπος, είναι ένας κόλπος ο οποίος υφίσταται αφόρητες πιέσεις τόσο σε επίπεδο περιφερειακό όσο και σε επίπεδο εντός του ίδιου του Κόλπου. Είναι ένα αίτημα, το οποίο το γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης και θα επανέλθω.Πρόσφατα, ο ΣΠΟΑΚ συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την προηγούμενη φορά, που είχα κάνει την ίδια ερώτηση, επρόκειτο να απαντήσει στην ερώτηση ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα απαντάτε εσείς. Είναι βέβαιο ότι αν ερχόταν ο κ. Καρχιμάκης, θα απαντούσε άλλα πράγματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με ποια έννοια ότι το αίτημα όλων των φορέων, όλων -δεν υπάρχει ένας φορέας, είναι δεκάδες- είναι συγκεκριμένο.
Επί του συγκεκριμένου, θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ την επόμενη φορά ή αν μπορείτε στη δευτερολογία σας να απαντήσετε.Χαρακτηριστικά, σας λέω ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, Κορινθίας και όλων των Νομαρχιακών, πενήντα τρεις δήμοι, ο κ. Δήμας, όλοι, όλα τα κόμματα, όλες οι πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις. Έχει διαμορφωθεί ένα πρωτοφανές κίνημα γύρω από το αίτημα αυτό, το οποίο είναι συγκεκριμένο. Ίσως να μην αφορά αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο σας, ίσως να αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ξέρω οι αρμοδιότητες πως έχουν καταμεριστεί. Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτή τη στιγμή να απαντηθεί το ερώτημα, να κάνετε μια συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγώ θα επανέλθω, όσον αφορά το συγκεκριμένο αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), κ. Μωραΐτης έχει το λόγο.
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Κανονισμός 1967/2006, αφορά τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα και σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό καθορίζονται οι προστατευόμενες περιοχές αλιείας. Δεν θέλω να μιλήσω τώρα για το τι έχει κάνει η Γενική Διεύθυνση Δασών, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει και όλα αυτά. Θέλω να πάω στον πυρήνα της ερώτησης σας, αλλά και στον προβληματισμό τον οποίο θέσατε πριν λίγο.Αγαπητέ, κύριε Τσούκαλη, έχουμε επαφή και εμείς με τον ΣΠΟΑΚ.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και εγώ και το Υπουργείο, τις θέσεις όλων των νομαρχιακών συμβουλίων, των δήμων και πράγματι ο Κορινθιακός είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.Πριν όμως, ανακοίνωσα προς εσάς και όλους τους συναδέλφους, σε όλο το Σώμα, κάποια μέτρα, κάποιες αποφάσεις, κάποια πράγματα τα οποία ήδη τρέχουν και κάποια υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, το πώς θα προστατεύσουμε πράγματι τον Κορινθιακό Κόλπο και δεν θα απειληθεί στο μέλλον από εδώ και πέρα.
Εγώ θα συμφωνήσω όμως, μαζί σας, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τα Υπουργεία σίγουρα θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και πιστεύω ότι με μια σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία και της αυτοδιοίκησης και των υπουργείων, θα μπορέσουμε πράγματι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα εγγυάται το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου.
Σας ευχαριστώ πολύ.