Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Περικοπές στο πριμ για την πρώτη εγκατάσταση των νέων αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει στο μισό το πριμ των νέων αγροτών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους 3000 νέους αγρότες της Αχαΐας και αναμένεται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό που είχαν κάνει.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, καλώντας την να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των νέων αγροτών, επαναφέροντας την αρχική απόφαση για την καταβολή ολόκληρου του ποσού.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέδωσε απόφαση στις 30-3-2010, με την οποία τροποποιείται η κατανομή των πιστώσεων για την προκήρυξη του 2009 που αφορούσε τους Νέους Αγρότες. Μεταξύ των άλλων, προβλέπει την αλλαγή του ύψους του πριμ των δικαιούχων από το προβλεπόμενο ποσό στην αρχική προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος και την ΚΥΑ 704/20-11-2008 (που καθορίζει ελάχιστο ποσό 20.000 €, μέγιστο ποσό 40.000 €) στο μισό ποσό (δηλαδή ελάχιστο ποσό 10.000 €, μέγιστο ποσό 20.000 €).

Η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους 3000 νέους αγρότες της Αχαΐας και αναμένεται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό που είχαν κάνει. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποί τους σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν, το θέμα έχει οικονομικές, ηθικές, πολιτικές αλλά και νομικές διαστάσεις αφού ένα χρόνο απ’ την προκήρυξη χιλιάδες νέοι άνθρωποι που υπέμειναν ανασφάλιστοι «επιβραβεύονται» με την καταβολή του μισού πριμ απ’ αυτό που δικαιούνταν.


Οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών καλούν τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν τις συμβάσεις αναγγέλλοντας μακροχρόνια αντίδραση του κλάδου. Πέραν αυτού επισημάνθηκε επίσης ότι νέοι αγρότες χάνουν σημαντικά κονδύλια από λάθη και παραλείψεις των συνεργείων που ανέλαβαν την ψηφιοποίηση των κτημάτων βάσει της οποίας οι δικαιούχοι εισπράττουν δικαιώματα από τα εθνικά αποθέματα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Πελοποννήσου) αναφέρει πως η παραπάνω απόφαση προσβάλλει, τόσο τους ενδιαφερόμενους νέους αγρότες (που έκαναν ανάλογα έξοδα σκοπεύοντας στο ανώτερο πριμ), όσο και τους μελετητές που βάσει συγκεκριμένων ΚΥΑ και προκήρυξης, συνέταξαν φακέλους και σχέδια δράσης υποψηφίων νέων αγροτών, εκτιθέμενοι έτσι, σε μια διαδικασία, η οποία όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά καταστρατηγήθηκε με όποια νομικά ζητήματα εγείρονται, με αυτές τις αποφάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. υπουργός

1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των νέων αγροτών επαναφέροντας την αρχική απόφαση για την καταβολή ολόκληρου του ποσού;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε για αποκατάσταση λαθών και παραλείψεων των συνεργείων ψηφιοποίησης των κτημάτων;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης