Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με καταγγελία της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» χθες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, ένστολοι αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε πολυκατοικίες όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οδό Γερανίου έκαναν συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων (εκ των οποίων τουλάχιστον 30 Μπαγκλαντεσιανοί) μέσα από διαμερίσματα πολυκατοικιών. Όλα αυτά χωρίς να τους επιδείξουν κάποιο ένταλμα εισαγγελέα και χωρίς να υπάρχουν διερμηνείς. Κανείς δεν ενημέρωσε τους ελεγχόμενους ότι παρίσταται ως εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Αρχής. Κανείς επίσης δεν επικαλέστηκε λόγους Δημόσιας Υγείας. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. χτύπησαν κλειστές πόρτες διαμερισμάτων. Όταν αυτές άνοιξαν, εκείνοι μπήκαν μέσα, ζήτησαν νομιμοποιητικά έγγραφα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συνέλαβαν εκείνους που δεν είχαν. Τους «φόρτωσαν» σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας και έφυγαν.

Οι φοβισμένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες - που δεν γνωρίζουν τη νόμιμη διαδικασία για να εισέλθει η Αστυνομία στο σπίτι τους - άνοιξαν την πόρτα θεωρώντας πως οι Αστυνομικοί για κάτι ήθελαν να τους ενημερώσουν, ή πως έψαχναν κάτι συγκεκριμένο. Αξίζει να σημειωθεί πως συλλήψεις έγιναν και σε πολυκατοικίες που δεν διαμένουν μόνο μετανάστες, αλλά τα περισσότερα διαμερίσματά τους χρησιμοποιούνται ως γραφεία (εταιριών, δικηγορικά, κ.λ.π.). Πάντα όμως στοχευμένα στις πόρτες που κατοικούν μόνιμα μετανάστες και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες νοικιάζοντάς τα από έλληνες ιδιοκτήτες.
Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες


Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί

1) Με ποια νομιμότητα, αιτία και στόχο έγιναν χθες οι έρευνες και οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. σε διαμερίσματα μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα; Υπήρξε αιτιολογημένη εισαγγελική παραγγελία; Ήταν παρών εκπρόσωπος εισαγγελικής αρχής και εάν ναι δήλωσε την ιδιότητά του; Ισχύει στη χώρα μας το κατά το άρθρο 9 του Συντάγματος οικιακό άσυλο για όλους; Υπάρχει στη χώρα μας πλαίσιο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, δεσμευτικό για τις Αρχές και τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους;

2) Γνωρίζουν ότι ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική περίοδο η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες έχει κυριολεκτικά «παγώσει», ενώ μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή εκινείτο με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις άδειες παραμονής; Πώς είναι νόμιμο και λογικό να συλλαμβάνονται άνθρωποι γιατί «δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα» από ένα κράτος που αρνείται ή αδυνατεί να παραλάβει τις αιτήσεις τους;

3) Με ποιες κατηγορίες κρατούνται οι συλληφθέντες μετανάστες; Είναι νόμιμη η σύλληψή τους και ποια θα είναι η τύχη τους αν επιβεβαιωθεί ότι παρανόμως συνελήφθησαν; Επιπροσθέτως, θα εφαρμοστεί η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του Συντάγματος για παραβίαση του οικιακού ασύλου κα για κατάχρηση εξουσίας;

Συμπληρωματικά, αιτούμεθα να μας καταθέσετε:

α)αντίγραφα Εκθέσεων που συνέταξαν - ως όφειλαν - τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διενέργεια των προαναφερθεισών ερευνών και συλλήψεων,

β) αντίγραφο της Εισαγγελικής Παραγγελίας, εφόσον εκδόθηκε, και

γ) αντίγραφα της Εισαγγελικής Έκθεσης του εποπτεύοντος Εισαγγελέα, εάν και εφόσον παρίστατο.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Β΄Αθήνας

Ηρώ Διώτη
Ν.Λάρισας

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Νίκος Τσούκαλης
Ν.Αχαΐας


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων: 8466/412/8-4-2010

Σε απάντηση της αριθμ. 8466/412'8-4-2010 ερώτησης και αίτησης κατάθεσης" εγγράφων που κατέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε κ, κ. Φ, Κουβέλης, Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας και Ν. Τσούκαλης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτ. 160.295/15.4.2010 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 7.4.2010 η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, με τους αρμόδιους Επόπτες Δημόσιας Υγείας και υπαλλήλους συναρμοδίων υπηρεσιών (ΥΠ.Ε.Ε., Δημόσιο απολυμαντήριο Αθηνών), παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, διενήργησε έρευνες στα κτήρια επί των οδών Γερανίου 38 και Ζήνωνος και Γερανίου 14, προς διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με την ύπαρξη σοβαρών ανθυγιεινών εστιών, καθώς επίσης και παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σε εκτέλεση της με ΑΒΜ Δ2010/881/23.2.2010 παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν τα ανωτέρω.


Οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως τρεις συλληφθέντες κατηγορούμενοι για παραβάσεις του Ν.3459/2006 (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά) και βιασμό κατά συναυτουργία (αρ.45. 336 Π.Κ.)


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Σχετ.: Η με ΑΠ 7017/4/11033 απάντηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Σε απάντηση της αριθμ.8466/412/8.4.2010 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκε από τους Βουλευτές, κ. κ. Φ. Κουβέλη, Η. Διώτη, Θ. Δρίτσα και Ν. Τσούκαλη και αναφορικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η είσοδος διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τις διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας διαμονής είναι η προηγούμενη κατοχή ειδικής θεώρηση εισόδου.
Ειδικότερα, ο υπήκοος τρίτης χώρας που αιτείται τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, για έναν από τους λόγους του νόμου οφείλει, μετά την είσοδο του στη Χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της.


Το δικαίωμα διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, για έναν από τους λόγους του νόμου, τελεί υπό την προϋπόθεση να είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις να μη συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, να διαθέτουν πλήρη ασφάλιση ασθένειας, για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς να διαθέτουν πόρους για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής τους στη χώρα προέλευσης.

Αρμόδια για την εξέταση της αίτησης είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου κατοικίας ή διαμονής του. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής κατατίθενται στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου κατοικίας ή διαμονής του αιτούντος.

Περαιτέρω, για τις άδειες διαμονής που εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η σχετική αίτηση κατατίθεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ