Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Σε τραγική κατάσταση η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την υπουργό υγείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Τάσος Κουράκης και Θανάσης Λεβέντης.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τον Γολγοθά τους ανεβαίνουν καθημερινά οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους ολόκληρης της Δυτ. Ελλάδας, λόγω των διαλυτικών φαινομένων που παρουσιάζει η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η εδώ και 20 ημέρες επίσχεση εργασίας του ιατρικού προσωπικού λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων, από τον Νοέμβριο του 2009, εφημεριών έχει επιφέρει τη χαριστική βολή στην έτσι κι αλλιώς ανεπαρκέστατη, σε χώρους και προσωπικό, κλινική. Κανένα σχεδόν επείγον περιστατικό δεν εξυπηρετείται. Σε μια περίοδο έξαρσης των ψυχικών ασθενειών 24 μόνο κλίνες προορίζονται για να καλύψουν σχεδόν ολόκληρη τη Δυτ. Ελλάδα ενώ υπάρχει πλήρης αδυναμία 24ωρης παρακολούθησης των πασχόντων με όλα τα οδυνηρά συνεπακόλουθα. Οι χώροι είναι σχεδόν πάντα κορεσμένοι με τα ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με τις οικογένειές τους να υφίστανται απίστευτες ταλαιπωρίες μεταβαίνοντας σε άλλα ιδρύματα (π.χ. Τρίπολης).

Η προαναφερόμενη κατάσταση συνιστά εκτός των άλλων καίριο πλήγμα στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας αφού ήδη προωθείται η ανέγερση υπερπολυτελούς ιδιωτικού ψυχιατρικού νοσοκομείου 200 κλινών!!.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανεπάρκειας αντιμετώπισης τόσο των επειγόντων περιστατικών όσο και των νοσηλευομένων ασθενών, οι οποίοι απαιτούν συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2009 για τη δημιουργία ενός «Εθνικού συστήματος Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες»,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αναβάθμιση τόσο σε χώρους όσο και σε προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ούτως ώστε εκτός των άλλων, να ανταπεξέλθει στον ασφυκτικό ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα;

2) Πότε επιτέλους, θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Τάσος Κουράκης
Θανάσης Λεβέντης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Απαντώντας στην με αρ. 9109/21-4-2010 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Ν. Τσούκαλη, Τ. Κουράκη και Θ. Λεβέντη, σχετικά με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την αρ. ΔΙΠΠ/Φ,ΕΓΚΡ.8/237/3740/13-8-09 εγκριτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2, παρ. 1, της αρ. 33/2006 ΠΥΣ, εγκρίθηκαν 1.700 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣ.Υ, σε εφαρμογή του άρθρου 5 του Ν. 375.

Συγκεκριμένα, για το ΠΓΝ Πατρών εγκρίθηκαν οι παρακάτω θέσεις:

Μία (1) θέση για το Αγγειοχειρουργικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Αιματολογικό εργαστήριο
Μία (1) θέση για το τμήμα Αιμοδοσίας
Μία (1) θέση για το Γαστρεντερολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Γναθοχειρουργικό τμήμα
Δύο (2) θέσεις νια τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
Μία (1) θέση για τη ΜΕθ Παίδων
Μία (1) θέση για το Μικροβιολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Τρεις (3) θέσεις για τη Νεογνολογική Μονάδα
Τρεις (3) θέσεις για το Ογκολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Ορθοπεδικό τμήμα
Τρεις (3) θέσεις για το Παθολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Παιδιατρικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Πνευμονολογικό τμήμα
Τρεις (3) θέσης για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη 7Κ/2009 προβλέπονται για το ΠΓΝ Πατρών εννέα (9) θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής και τέσσερις (4) θέσεις ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων
Σε ότι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, σας γνωρίζουμε τα εξής.
1 Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προωθήσει Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με
τις οποίες προβλέπεται η πληρωμή των εφημερίων ιατρικού προσωπικού του ΠΓΝ Πατρών για το έτος 2010, ΦΕΚ 78τΒ/29-1-201Ο, όπως διορθώθηκε στο 214/τΒ/2-3-20Ι0.
2. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προβεί στην έκδοση των αρ. Υ1Οα/ΓΠ41286/14-4-2010 και Υ1Οα/ΓΠ 34498/14-4-2Ο1Ο Κοινών ΥπουργικώνΑποφάσεων (ΦΕΚ 444/τΒ/15-4-2010), με τις οποίες προβλέπεται ησυμπληρωματική πίστωση των Νοσοκομείων, για τις εφημερίες ιατρικούπροσωπικού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2010.
3. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προωθήσει την έκδοση Κοινών ΥπουργικώνΑποφάσεων, με τις οποίες προβλέπεται η συμπληρωματική πίστωση τωνΝοσοκομείων για εφημερίες ιατρικού προσωπικού νια τους μήνες Ιανουάριο,Φεβρουάριο και Μάρτιο 2010.

Για τη στελέχωση του Παιδοψυχιατρικού τμήματος (στεγάζεται μαζί με το Ψυχιατρικό τμήμα), έχουν δοθεί δώδεκα (12) άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγος, νοσηλευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός, κοινωνικός λειτουργός και βοηθητικό προσωπικό), σε προκήρυξη του Νοεμβρίου του 2009 Επίσης το Μάρτιο του 2010 δόθηκαν για προκήρυξη δέκα (10) θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της λειτουργίας του Ψυχιατρικού και του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Σε πρόταση κατανομής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΥΚΑ (20-4-10), έχουν προταθεί δύο (2) επιπλέον νοσηλευτές για το Παιδοψυχιατρικό τμήμα.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ