Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Στον αέρα η αντιπυρική προστασία της Αχαΐας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Η συσσώρευση καύσιμης ύλης, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία και οι μειωμένες πιστώσεις για τη δασοπροστασία προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τα δασικά οικοσυστήματα της Αχαΐας, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σχετική με την αντιπυρική προστασία του νομού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης στην ερώτησή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δάσος της Στροφυλιάς στο οποίο, όπως αναφέρει υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης, ενώ οι ελλείψεις στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών έχουν σαν αποτέλεσμα την πλημμελή φύλαξή του.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Έκθετη στους κινδύνους των πυρκαγιών κινδυνεύει να μείνει η Αχαΐα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών της εκτάσεων. Η συσσώρευση καύσιμης ύλης, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων αλλά και της ανύπαρκτης διαχείρισης των δασών, προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενες φορείς λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στις δασικές υπηρεσίες του νομού. Σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι φέτος σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στις δασικές υπηρεσίες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και η έλλειψη προσωπικού τις έχει οδηγήσει στα όρια της διάλυσης.

Οι μειωμένες πιστώσεις από τις Δημόσιες Επενδύσεις για την δασοπροστασία (σε σχέση με το 2009) όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών αλλά πρέπει να εξοφληθούν και περσινά χρέη. Η μείωση των ωρών υπερωρίας από 78 ώρες κατά υπάλληλο που ήταν πέρυσι γίνεται φέτος 40ώρες. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα Δασαρχεία έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα δασοπροστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κ.λ.π. μέσω επιφυλακής και περιπολιών των δασικών υπηρεσιών δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Το ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύτιμο δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς, ένα από τα ελάχιστα παραθαλάσσια δάση πεύκου και κουκουναριάς, κινδυνεύει να μην φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών. Να σημειωθεί ότι μέσα στο δάσος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης (κλαδιά, κορμοί, φλοιοί κλπ.), προερχόμενη από την κοπή καμένων δέντρων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου ξύλευσης και ανεμοριμμάτων, η οποία αποτελεί εύφλεκτο υλικό και δημιουργεί ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την επερχόμενη θερινή περίοδο.


Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Ποιος ο σχεδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών στο Νομό Αχαΐας για το φετινό καλοκαίρι;

2) Έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να είναι προσβάσιμες οι περιοχές από τα επίγεια τμήματα της Πυροσβεστικής. Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν ανοιχθεί και σε ποια σημεία;

3) Έχουν γίνει καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από τα δασικά οικοσυστήματα του νομού και ιδιαίτερα από το δάσος Στροφυλιάς;


4) Τι μέτρα θα πάρετε άμεσα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Αχαΐας με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και τον αναγκαίο και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό;

5) Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε της τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των δασικών υπηρεσιών του νομού;


O ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης