Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εικόνα διάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Γενικό νοσοκομείο του Αγρινίου, με τους γιατρούς να έχουν φτάσει στα όριά τους και να αναζητούν έστω κάποιον συνομιλητή, χωρίς όμως να μπορούν να τον βρουν. Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη εάν αναλογιστούμε ότι κλινικές «λειτουργούν» χωρίς γιατρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως με το πρόγραμμα εφημεριών που έχει βγει για δεκαπέντε μέρες το μήνα δεν θα υπάρχει χειρούργος στο νοσοκομείο, ενώ κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο, όπως και αυτό του Μεσολογγίου, είναι στην ουσία ακέφαλο, αφού η νέα Διοίκηση δεν έχει ακόμη αναλάβει και οι γιατροί, εργαζόμενοι, ασθενείς κλπ, δεν έχουν κάποιον υπεύθυνο να μπορούν να απευθυνθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των γιατρών, το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον με ελάχιστες προδιαγραφές. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι σε επίσχεση εργασίας και οι ειδικευμένοι κάνουν τέσσερις εφημερίες. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2009 και δεν βρίσκουν κάποιον υπεύθυνο να μιλήσουν. Εδώ και έξι σχεδόν μήνες δεν υπάρχει διοίκηση, και κανείς δεν μπορεί να πληροφορήσει το ιατρικό προσωπικό πως θα πληρωθούν για το 2009.

Ήδη, σε επίσχεση έχουν προχωρήσει και κάποιοι ειδικευμένοι γιατροί, γιγαντώνοντας έτσι το πρόβλημα και όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους γιατρούς, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το μέγιστο όριο των ωρών εργασίας, δηλαδή τις 4 εφημερίες ανά μήνα.

Δεδομένου ότι η πλήρης απουσία εφημερευόντων βασικών ειδικοτήτων επί πολλές μέρες ανά μήνα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των επειγόντων περιστατικών,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πότε σκοπεύετε να καταβάλετε τα χρήματα της δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας των γιατρών του νοσοκομείου;
2. Πως θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος των εφημεριών;
3. Πότε προβλέπεται να αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοίκηση του νοσοκομείου;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης