Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

"Φυλάκισαν" το δικαίωμα των κρατουμένων στο νερό, στις Φυλακές Τρικάλων!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στα όρια της εξαθλίωσής τους και συνεπακόλουθα στα όρια εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έφτασαν οι 700 περίπου κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης (Κλειστές Φυλακές) των Τρικάλων, οι οποίοι εδώ και δύο περίπου μήνες, έχουν πρόσβαση στο νερό μόλις μιάμιση ώρα την ημέρα, με επίσημη δικαιολογία ότι πλημμυρίζει η αποχέτευση και φουσκώνουν τα νερά!

Στα κελιά όπου ζουν σχεδόν διπλάσιοι κρατούμενοι από την δυναμικότητα της φυλακής, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 άτομα σε ελάχιστα τετραγωνικά, η βρύση ανοίγει για 45 λεπτά το πρωί και 45 λεπτά το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα οι κρατούμενοι πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να χρησιμοποιήσουν νερό για το μαγείρεμα καθώς και να μαζέψουν νερό σε κουβάδες για τη χρήση της κοινής τους τουαλέτας!

Το πρόβλημα, σύμφωνα και με τοπικά δημοσιεύματα τρικαλινών εφημερίδων του Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε τόσο από τη διεύθυνση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων, όσο και από την διεύθυνση των φυλακών, ωστόσο παρέμεινε εντός των τοίχων του σωφρονιστικού καταστήματος. Η διεύθυνση της ΔΕΥΑΤ χαρακτήρισε το θέμα πολύπλοκο, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιχείρησης εκτιμούν ότι ίσως οφείλεται σε κάποιες κτιριακές κακοτεχνίες. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει ίδια κι απαράλλακτη.


  • Επειδή οι νέες Φυλακές των Τρικάλων δεν έχουν ούτε τρία χρόνια που παραδόθηκαν σε χρήση και τέτοια «προβλήματα» είναι αδικαιολόγητα.
    · Επειδή η καλή διατροφή, οι κανόνες υγιεινής, η ελεύθερη επικοινωνία, η διευκόλυνση της πρόσβασης των συγγενών στα καταστήματα και η τήρηση των ορίων χωρητικότητας είναι κατακτημένα δικαιώματα των κρατουμένων.
    · Επειδή το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια δεν φυλακίζεται και ο όρος σωφρονισμός εδώ και χρόνια μόνον χάριν αστεϊσμού μπορεί να χρησιμοποιείται για τα ελληνικά κέντρα κράτησης και τα «σωφρονιστικά» ιδρύματα
    · Επειδή είναι αδήριτη η ανάγκη θεώρησης του κρατουμένου ως ανθρώπινου όντος, με αναγνωρισμένα τα στοιχειώδη δικαιώματα που διέπουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
    · Επειδή “εγκλεισμός” θα πρέπει να σημαίνει στέρηση της ελευθερίας και μόνο, και όχι ηθική και φυσική εξόντωση των ανθρώπων.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    · Είναι ενήμερος για το υδρευτικό πρόβλημα που υφίσταται στο Κέντρο Κράτησης Τρικάλων; Εάν ναι, σε τί κινήσεις θα προβεί για την επίλυση του ζητήματος;


· Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε οι κρατούμενοι να μην αντιμετωπίζονται χειρότερα και από ζώα, και να διαφυλαχθούν τα θεμελιωμένα και κατακτημένα δικαιώματά τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Φώτης Κουβέλης

Αναστάσιος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης