Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αυτοκτονία 20χρονου, αιτούντος ασύλου, Γεωργιανού στα κρατητήρια του Α.Τ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στη μακρά λίστα αυτών που δεν άντεξαν την άδικη απομόνωση των φυλακών και των κρατητηρίων, προστέθηκε ένας Γεωργιανός, υπό διοικητική απέλαση κρατούμενος, μόλις 20 ετών, που αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα στην τουαλέτα του κελιού του, στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στη Μαγνησία, με αυτοσχέδιο βρόγχο.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο νεαρός αυτόχειρας είχε καταθέσει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από το 2009, ενώ ήταν έγκλειστος των φυλακών της Αυλώνας, όπου εξέτιε ποινή για τα αδικήματα της κλοπής και της απείθειας. Μετά την αποφυλάκισή του, είχε συλληφθεί για χρήση πλαστών εγγράφων και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας, απ’ όπου κι αποφυλακίστηκε προ 2 περίπου εβδομάδων, χωρίς όμως εις βάρος του να εκκρεμεί δικαστική απέλαση.

Η παραμονή στα κρατητήρια όσων αναμένουν απέλαση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 6 μήνες, φαίνεται πως «όπλισε» το χέρι του νεαρού που προέβη στο απονενοημένο διάβημα της αυτοκτονίας, αφού σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναμενόταν να εγκριθεί η μεταγωγή του στην Αθήνα, ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον Επιτροπής για τη χορήγηση ασύλου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να εκκρεμούσε η διοικητική του απέλαση, τη στιγμή που εκκρεμούσε ταυτόχρονα, η εξέταση της αίτησής του για άσυλο.

Επειδή η αυτοκτονία του 20χρονου Γεωργιανού, τείνει να χαρακτηριστεί ως άλλο ένα «μεμονωμένο περιστατικό», στο μωσαϊκό των αυτοχειριών, που για δεκάδες κρατούμενους σε όλη τη χώρα, αλλά και για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, φαντάζει ως η έσχατη διέξοδος από το μεσαιωνικό καθεστώς των ελληνικών φυλακών.

Επειδή μοναδικό «αδίκημα» του 20χρονου ήταν η απουσία νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή του στην χώρα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ο δράκος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα κρατά αμέτρητους συνανθρώπους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

Επειδή ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε ήδη τον προβληματισμό του, εδώ και μήνες, για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας σε ότι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη ριζική αλλαγή των διαδικασιών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Με ποιο σκεπτικό ο νεαρός βρισκόταν κρατούμενος, υπό διοικητική αλλά όχι δικαστική απέλαση, τη στιγμή που ανέμενε να εξεταστεί το αίτημά του, να του χορηγηθεί άσυλο;

2. Εάν αποδειχθεί μετά από τη σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση και την προανάκριση που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, το άδικον της κράτησης του νεαρού, τι διοικητικές και ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν στους υπαιτίους της κράτησής του;

3. Σύμφωνα με ποιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται η υπεσχημένη αλλαγή στο τρόπο χορήγησης πολιτικού ασύλου, αλλά και στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης