Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Παραχώρηση χειρουργικών τραπεζιών στην αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Την ανάγκη παραχώρησης χειρουργικών τραπεζιών στην αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών, επισημαίνουν με ερώτησή του προς την υπουργό υγείας οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι η αγγειοχειρουργική κλινική έχει μόνο ένα (1) χειρουργικό τραπέζι ανά εβδομάδα, για την εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι ασθενείς να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας αν δεν δοθούν επιπλέον χειρουργικά τραπέζια.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών η οποία καλύπτει την 6η ΔΥΠΕ, τη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια στην Ελλάδα και απασχολεί τέσσερις (4) ειδικευμένους ιατρούς, έχει μόνο ένα (1) χειρουργικό τραπέζι ανά εβδομάδα για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών της. Η πίεση που δέχεται είναι μεγάλη από σοβαρά περιστατικά, όπως ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια από την ευρύτερη περιοχή και όπως είναι επόμενο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις ανάγκες.

Η κατανομή των χειρουργικών αιθουσών είχε γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες όταν λειτούργησε το νοσοκομείο το 1990 και έκτοτε δεν έγινε καμία μεταβολή, ενώ προστέθηκαν κλινικές στο νοσοκομείο και αυξήθηκαν οι ανάγκες άλλων περιστατικών. Έτσι σήμερα η αγγειοχειρουργική κλινική, η οποία καλύπτει επείγοντα και έκτακτα σοβαρά περιστατικά και είναι η 3η σε συχνότητα και σε όγκο δουλειάς μετά την ορθοπεδική και τη γενική χειρουργική, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το ένα (1) και μοναδικό χειρουργικό τραπέζι την εβδομάδα.

Έγινε πρόταση στο χειρουργικό τομέα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στην 6η ΔΥΠΕ, κλινικές όπως η ουρολογική η νευροχειρουργική και η ΩΡΛ που έχουν 7 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα με πολύ μικρό αριθμό έκτακτων περιστατικών να παραχωρήσουν όλες μαζί 1 ή 2 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα για την εξυπηρέτηση της αγγειοχειρουργικής κλινικής.

Επειδή η μη αποδοχή της παραπάνω πρότασης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας,

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:


Προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να παραχωρηθούν το συντομότερο δυνατόν επιπλέον χειρουργικά τραπέζια στην αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Π. Γ. Ν. ΠΑΤΡΩΝ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 18.05.2010)

Θα συζητηθεί τώρα η υπ’ αριθμ. 7617/17-3-2010 ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την παραχώρηση χειρουργικού χρόνου στην αγγειοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Η ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

«Η αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν Πατρών η οποία καλύπτει την 6η ΔΥΠΕ, τη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια στην Ελλάδα και απασχολεί 4 ειδικευμένους γιατρούς, έχει μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι ανά εβδομάδα για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών της. Η κατανομή των χειρουργικών αιθουσών είχε γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες, όταν λειτούργησε το νοσοκομείο το 1990 και έκτοτε δεν έγινε καμία μεταβολή, ενώ προστέθηκαν κλινικές στο νοσοκομείο και αυξήθηκαν οι ανάγκες άλλων περιστατικών. Έτσι σήμερα η αγγειοχειρουργική κλινική η οποία καλύπτει επείγοντα και έκτακτα σοβαρά περιστατικά και είναι η τρίτη σε συχνότητα και σε όγκο δουλειάς μετά την ορθοπεδική και τη γενική χειρουργική, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το ένα και μοναδικό χειρουργικό τραπέζι την εβδομάδα. Έγινε πρόταση στο χειρουργικό τομέα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στην 6η ΔΥΠΕ, κλινικές όπως η ουρολογική, η νευροχειρουργική και η ΩΡΛ, που έχουν χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα με πολύ μικρό αριθμό έκτακτων περιστατικών, να παραχωρήσουν όλες μαζί 1 ή 2 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα για την εξυπηρέτηση της αγγειοχειρουργικής κλινικής.Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ: Προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να παραχωρηθούν το συντομότερο δυνατόν επιπλέον χειρουργικά τραπέζια στην αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες;»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Στον ερωτώντα Βουλευτή, κ. Τσούκαλη, θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.Κυρία Υπουργέ, παρακαλώ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Όπως ξέρει ο αγαπητός συνάδελφος το Σάββατο είχα την ευκαιρία να μείνω όλη μέρα στην Πάτρα, να έχουμε μία πολύ δημιουργική -νομίζω- σύσκεψη όλων των φορέων της Αχαΐας, γύρω από τα πολλά και σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν το χώρο την Υγείας. Και φυσικά είχα μετά την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και να έχω και μία ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα αυξημένα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τις προοπτικές που έχει το νοσοκομείο, ιδιαίτερα τώρα που μπορέσαμε και ανακοινώσαμε ένα εγγυημένο χρονοδιάγραμμα με εγγυημένη χρηματοδότηση για την πλήρη αποπεράτωση του ταλαιπωρημένου -είναι αλήθεια- Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα.Στο συγκεκριμένο θέμα που θέτετε η απάντηση είναι ότι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν νέες ανάγκες. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, είναι αυξημένες οι ανάγκες και οι εξελίξεις. Από την ενημέρωση που έχουμε από τις υπηρεσίες έχει υπάρξει το αίτημα για ένα επιπλέον χειρουργικό τραπέζι στην αγγειοχειρουργική, στο οποίο αίτημα η προηγούμενη διοίκηση δεν ήταν αρνητική, απλώς το είχε παραπέμψει για όταν διαμορφωθούν οι αντίστοιχες συνθήκες. Και έχω σημείωμα του νέου διοικητή του νοσοκομείου, κ. Αγγουρά, ο οποίος ενημερώνει ότι στις 27 Μαΐου έχει συγκαλέσει μία σύσκεψη στο νοσοκομείο, ακριβώς με θέμα όλες αυτές τις νέες ανάγκες ως προς τη λειτουργία των χειρουργικών τραπεζιών. Άρα, εκεί, αγαπητέ συνάδελφε, θα τεθεί και το ζήτημα της υλοποίησης αυτής της καταρχήν δέσμευσης για ένα επιπλέον χειρουργικό τραπέζι.Εδώ, θα ήθελα να πω ότι πέραν αυτού του αιτήματος, που είναι σε καλό δρόμο, όπως ξέρετε είχαμε την ευκαιρία το Σάββατο να ανακοινώσουμε ότι υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη προκηρύξεις για την πρόσληψη 16 νέων γιατρών, επιμελητών Β’, για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπως, επίσης και για το νοσοκομειακό και λοιπό προσωπικό. Σίγουρα, λοιπόν, είναι πρώτης προτεραιότητας να μπορέσει συνολικά το νοσοκομείο, αλλά φυσικά και τα χειρουργικά τμήματα, να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες συνθήκες και τις αυξημένες απαιτήσεις.Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.Κύριε Τσούκαλη, έχετε το λόγο για να υποστηρίξετε την ερώτησή σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ:

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.Είναι ευκόλως αντιληπτό, κυρία Υπουργέ, από την απάντηση που δώσατε ότι δεν χρειαζόταν να προσέλθετε ενώπιών μου στην Αίθουσα αυτή, προκειμένου να μου απαντήσετε. Με μια γραπτή απάντηση θα μπορούσατε να μου είχατε πει αυτά και να μην ταλαιπωρηθείτε κι εσείς.Βεβαίως, εμείς χαιρόμαστε να σας βλέπουμε εδώ, αλλά όμως θα πρέπει να σας πω -και να το ελέγξετε- ότι όσον αφορά τις γραπτές απαντήσεις στο Υπουργείο σας, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι ερωτήσεις που θα μπορούσαν να έχουν απαντηθεί με δύο γραμμές και να μας ικανοποιούν πλήρως. Σας απασχολούν και εσάς, μας απασχολούν κι εμάς και γενικότερα, αφορούν τη λειτουργία του ελεγκτικού ρόλου αποστολής της Βουλής.Βεβαίως, σας δόθηκε η ευκαιρία να πείτε κάποια πράγματα για την πρόσφατη επίσκεψή σας. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι δεσμεύσεις σας, αυτά που εξαγγείλατε, με καλοπιστία έγιναν δεκτά από την τοπική κοινωνία και από τους φορείς. Όμως, γνωρίζετε επίσης πάρα πολύ καλά, ότι επειδή η τοπική κοινωνία και οι φορείς έχουν πραγματικά νιώσει στο πετσί τους την ασυνέπεια της διοίκησης της προηγούμενης Κυβέρνησης, κρατούν μικρό καλάθι.


Θα παρακολουθήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχετε θέσει και βεβαίως, θα απονείμουμε και τον έπαινο και το «ευχαριστούμε» θα σας το πούμε με καλή διάθεση. Όσον αφορά την απάντηση, πραγματικά είναι ελπιδοφόρο αυτό το οποίο είπατε, γιατί πραγματικά είναι κρίμα -και σας το είπα και στη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα- τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και ιδεολογικά και οργανωτικά με τη ραγδαία αύξηση του ιδιωτικού τομέα, επαρκείς επιστήμονες αλλά και ασθενείς, να προσφεύγουν και να τροφοδοτούν οικονομικά τις ιδιωτικές μονάδες, οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια γύρω από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Τσούκαλη.Καλείται η κυρία Υπουργός να απαντήσει στον κ. Τσούκαλη.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.Καταρχάς για το διαδικαστικό θέμα που θέσατε, θα κοιτάξω να δω αν όντως υπήρχε καθυστέρηση με αυτή την ερώτηση και με κάποιες άλλες ερωτήσεις. Όσον αφορά το γενικότερο θέμα που θέσατε, απλώς επαναλαμβάνω ότι όσα είπαμε το Σάββατο σαφώς και ισχύουν και για το χρονοδιάγραμμα και για τις προσλήψεις και για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου. Επιτρέψτε μου να πω, όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, ότι θεωρώ -και είχα τη χαρά που τους συνάντησα και από κοντά- ότι η νέα διοίκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έχει αναλάβει με πάρα πολύ κέφι, με όραμα για το νοσοκομείο. Ήδη πιστεύω ότι θα φανεί από τη σύσκεψη αυτή που έχει συγκληθεί για να δει το θέμα των χειρουργικών τραπεζιών, αλλά και τα ευρύτερα πολύ κρίσιμα και καυτά θέματα που θέσατε. Εγώ θέλω άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι για εμάς δεν είναι τυχαίο ότι από αυτό το έδρανο ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια τόσο δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία, ο ίδιος έχει πάρει σαφή θέση. Και αποδεικνύεται καθημερινά με την πολιτική μας ότι συνεχίζουμε στο χώρο της υγείας, λόγω των τεράστιων αναγκών και της κρισιμότητας που έχει, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, που ξέρουμε ότι και η προσέλευση είναι αυξημένη στα δημόσια νοσοκομεία και το αναγκαίο πρόγραμμα προσλήψεων και φυσικά και μία αυξημένη χρηματοδότηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ, γιατί βλέπω εδώ συναδέλφους που έχουν θέσει ερωτήματα για τις δικές τους περιοχές. Δεν είναι τυχαίο και είναι μια ευκαιρία να το ανακοινώσω κιόλας στο Σώμα ότι σε συμφωνία με την Υπουργό Οικονομίας, υπάρχει μία σημαντική αύξηση των πιστώσεων για τα περιφερειακά έργα των ΠΕΠ για το χώρο της υγείας. Κοιτώ την κυρία Παπανδρέου και την κυρία Περλεπέ, που έχουν επανειλημμένα θέσει το περίφημο θέμα του νοσοκομείου της Χαλκίδας. Όπως εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις για τον Άγιο Ανδρέα, έτσι θα κάνουμε και για τα υπόλοιπα αυτά κρίσιμα θέματα. Άρα λοιπόν, και οι προσλήψεις συνεχίζονται και έχουμε αύξηση, που φτάνει πλέον του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα έργα του ΕΣΠΑ στο χώρο της υγείας, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες της περιφέρειας.

Σας ευχαριστώ πολύ.