Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 1-3-2010 )

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις 9 Φεβρουαρίου στην εισήγησή σας στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα διαβεβαιώσατε ότι προσπαθείτε να θεμελιώσετε τις αρχές του συστήματος -εκτός των άλλων- και ως δημόσιο, καθολικό και κοινωνικά δίκαιο. Στις αρχές αυτές έχει εξαλειφθεί το αναδιανεμητικό, το οποίο το χρησιμοποιούσατε κατά κόρον. Συγχρόνως διευκρινίσατε ότι η όλη σας προσπάθεια σηματοδοτεί τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Ειλικρινής η διαπίστωση! Και βεβαίως επαναδιατυπώσατε το σημείο του διαγγέλματος του κυρίου Πρωθυπουργού όπου χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως εθνικό θέμα. Διαβεβαιώσατε, επίσης, ότι οι οικονομικώς αδύναμοι δεν θα συμμετέχουν στα βάρη του συστήματος και ότι θα παραμείνει ισχυρή η αλληλεγγύη των γενεών.

Μετά τη σημερινή δήλωση του κυρίου Πρωθυπουργού για την θυσία, -για την προσφορά του ενός μισθού από τον Έλληνα εργαζόμενο για τη σωτηρία της πατρίδας- φανταστείτε τι θα συμβεί εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, του Ι.Κ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε. και των άλλων ευγενών ταμείων έλθουν να σας προσφέρουν μία σύνταξη. Και όμως, σήμερα, κύριε Υπουργέ, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρουν ότι έχετε ήδη αποφασίσει να παγώσετε κάθε αύξηση επί όλων των συντάξεων. Σήμερα το είδα στα πρωτοσέλιδα των έγκριτων εφημερίδων, αυτών που έχουν αναλάβει το ρόλο της διαμόρφωσης και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ήδη αυξήσατε με έμμεσο, πλην εκβιαστικό τρόπο, τα όρια συνταξιοδότησης σύμφωνα με την ίδια εισήγησή σας. Δεν γνωρίζω εάν έχει παραμείνει κατόπιν αυτού, κάτι από τις αρχικές σας δεσμεύσεις. Και βεβαίως όλα αυτά που σας ανέφερα αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο -δεν συνηθίζω να το κάνω αλλά κατόπιν της αναφοράς από τον κύριο Πρωθυπουργό, αναφέρομαι και εγώ- σε κάποια δημοσκόπηση όπου σήμερα αναφέρει ως μελανό σημείο, κακό σημείο της μέχρι τώρα διακυβέρνησής σας, τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Εφόσον, λοιπόν, ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης θα υποχρεούται να παραμένει στην εργασία ακόμα και μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τα κριτήρια, σύμφωνα με τους συντελεστές που έχετε θέσει για όσους απασχολούνται μετά το 62ο έτος και φτάνουν μέχρι το 70ό ή 71ο έτος. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας προβλέπεται μειωμένη σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους και για 15% για τους υπόλοιπους, καθώς επίσης και αύξηση των ορίων ηλικίας.Από το 2018 και μετά για να εξασφαλίσει κάποιος ασφαλισμένος ικανοποιητική σύνταξη, δηλαδή σύνταξη στα σημερινά χαμηλά, κατά κοινή ομολογία όρια, θα πρέπει να εργάζεται για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια. Είναι γνωστό ότι το 70% του συνόλου των καταβαλλομένων συντάξεων κινείται κοντά στο κατώτατο όριο.

Η αλλαγή της βάσης του υπολογισμού της σύνταξης βάσει του συνολικού εργάσιμου βίου θα μειώσει τις συντάξεις από 7% έως 20%.Όμως, δεν καταλαβαίνετε κάτι βασικό, κύριε Υπουργέ -όχι εσείς, αλλά ως Κυβέρνηση, γιατί αυτή η φιλοσοφία διαπερνά όλη την πολιτική σας ότι με αυτές τις ρυθμίσεις διαιωνίζετε το φαύλο κύκλο της απασχόλησης και της ανεργίας σε μία χώρα η οποία μαστίζεται - σύμφωνα και με το δικό σας, αν θυμάμαι, ισχυρισμό- από τη νεανική ανεργία με ποσοστά άνω του 25%. Και μην ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή στην Ισπανία η ίδια ανεργία, η νεανική ανεργία, ανέρχεται και ξεπερνά το 44%. Και όλοι έγκριτοι παρατηρητές προειδοποιούν ότι τέτοια ποσοστά συνεπάγονται κοινωνικές εκρήξεις. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος των ρυθμίσεων τις οποίες προωθείτε.Και όμως, την ίδια στιγμή, κύριε Υπουργέ, απουσιάζουν πλήρως, είναι υποβαθμισμένοι ή και εξαφανισμένοι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το Σ.ΕΠ.Ε., τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου του Ι.Κ.Α., από τα έντεκα αυτή τη στιγμή δύο είναι υποστελεχωμένα -απ’ ό,τι γνωρίζω και σε απάντηση που είχα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση- τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν και γνωρίζετε ότι σε τομείς όπως οι επισιτιστικοί, η ανασφάλιστη εργασία ξεπερνά το 60%-65% και 70%. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μη νομίζετε ότι και εμείς δεν αγωνιούμε για την πορεία του ασφαλιστικού κινήματος. Έχουμε προσδιορίσει επακριβώς τις αιτίες της κακοδαιμονίας του συστήματος, διατυμπανίζουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και αναπτυξιακό. Είναι αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό όπως εσείς θέλετε να το παρουσιάσετε.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)

Τις λεπτομερείς θέσεις μας για τη διαχρονική αντιμετώπιση του προβλήματος τις καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης νόμου Πετραλιά και βρίσκονται στα Πρακτικά της Βουλής. Και απ’ ό,τι θυμάμαι, κύριε Υπουργέ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαπιστώσεων και προτάσεων συμφωνούσατε και εσείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε. Μαζί τις στηρίζαμε, αντικρούοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τις προτάσεις μας εκείνες, παρά τις δικές σας υπαναχωρήσεις, εξακολουθούμε να τις υπερασπιζόμαστε μέχρι σήμερα και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας που αποτελούν και τεκμηριωμένες θέσεις και του Ινστιτούτου εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Για άλλη μια φορά σας προτρέπουμε να ανατρέξετε σε αυτές. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κατανοήσει γιατί έχετε υπαναχωρήσει από αυτές τις θέσεις που μέχρι προσφάτως τις στηρίζατε, νομίζω, ένθερμα.


Ευχαριστώ πολύ.