Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο Βύρωνα με θύμα έναν ανύποπτο εργαζόμενο οικογενειάρχη, της οποίας προηγήθηκε ο αφοπλισμός αστυνομικών από κακοποιούς στο Μαρούσι αναδεικνύει την επαγγελματική ανεπάρκεια, την υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Αστυνομίας.


Σχετικά με το ως άνω περιστατικό, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 17-2-2010 τόνισε ότι «η βούληση μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να δημιουργήσουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική στον πολίτη είναι αμείωτη. (…) Καθημερινά κερδίζουμε περισσότερους συμμάχους στη μάχη αυτή που δίνουμε. Πιστεύω στους συμμάχους μας, όπως αυτοί πιστεύουν σε εμάς. Μία από αυτές είναι και το έγκλημα. Δουλεύουμε για τον πολίτη, για την ασφάλειά του, για την ασφάλεια της χώρας, για την ασφάλεια όλων μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας».


Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 7017/4/10582 από 3-2-2010 έγγραφο του Υπουργείου σας απαντούσατε στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 4061 από 12-1-2010 ερώτησή μας με θέμα τη «σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της αστυνομίας» ως εξής: «Δεδομένου ότι το Υπουργείο μας προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει την πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, η οποία απηχεί παράλληλα τις θέσεις της ΠΟΑΣΥ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΊΉΣΗ 6313/ 18-02-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, πέραν της πρόσφατης απάντησης μας με το 7017/4/10582 από 03-02-2010 έγγραφο μας επί της 4061/ 12-01-2010 ερώτησης που κατέθεσαν οι ανωτέρω κ.κ. Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας ετέθη από τον ερωτώντα Βουλευτή κ. Φ. Κ.ΟΥΒΕΛΗ και κατά τη συζήτηση της 18/15/ 26-01-2010 επίκαιρης επερώτησης, που κατέθεσαν Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., την 19-02-2010. Κατά τη συζήτηση αυτή απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας διαβιβάζουμε αποσπάσματα πρακτικών της ανωτέρω συζήτησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα είναι μεγάλη, μάλιστα είναι μεγαλύτερη εάν συνυπολογίσουμε και την κρυπτόμενη εγκληματικότητα, τη μη καταγγελλόμενη και είναι γεγονός ότι έχουμε και μη καταγγελλόμενη εγκληματικότητα για πάρα πολλούς λόγους, η αναφορά στους οποίους θα ήταν σήμερα περιττή άλλωστε στο πλαίσιο του λίγου χρόνου που έχω.
Είναι επίσης ακριβές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά, αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό έχει σχέση με τα αίτια τα οποία την προκαλούν.

Η Ευρώπη όσο και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις κοινωνικές και πολιτικές -με την ευρύτητα του όρου- και πληθυσμιακοί όγκοι μετακινούνται, προφανώς όχι χάριν αναψυχής αλλά προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελπίδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί ξένοι πολίτες από διάφορα μέρη εισρέουν στην Ευρώπη και βεβαίως επιλέγουν την πύλη εισόδου που είναι η Ελλάδα.
Εάν, κατά συνέπεια, δεν κάνουμε συγκεκριμένη την αναφορά στα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα, έχω την άποψη ότι δεν θα μπορέσει η πολιτεία, δεν θα μπορέσει η παρούσα Κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα της εγκληματικότητας, που στην περιγραφή του, αγαπητοί συνάδελφοι του «ΛΑΟΣ» είναι όπως το είπατε. Δηλαδή, έχουμε και ποσοτική αύξηση αλλά έχουμε και ποιοτική μετάλλαξη του εγκλήματος και μάλιστα σε εξαιρετικά ακραίες, σκληρές μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς.

Βεβαίως υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αλλά και αν κάνουμε την υπόθεση όσο και την αφαίρεση ότι έχουμε μία πλήρη μεταναστευτική πολιτική. Επαναλαμβάνω ότι η εγκληματικότητα θα είναι παρούσα εάν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που τη δημιουργούν, που τη γεννούν. Είναι ακριβή τα στοιχεία που επικαλείται η επερώτηση, που επικαλούνται οι επερωτώντες συνάδελφοι του «ΛΑΟΣ», σκεφθείτε όμως πόσο μεγάλα είναι τα ποσοστά γιατί αν αφαιρέσει κανείς το 50%, το 51% που μαρτυρά συμμετοχή ξένων πολιτών, υπάρχει άλλο ένα 50% και αυτό το 50% αφορά σε συμπολίτες μας, αφορά σε Έλληνες πολίτες.

Κύριε Πρόεδρε, όχι για να αμβλύνω τη σκληρή εντύπωση που προκαλούν τα νούμερα, θέλω επικαλούμενος το γεγονός αυτό να υποστηρίξω ότι η εγκληματικότητα δυστυχώς θα αυξάνεται αν δεν αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα ζητήματα που τη γεννούν.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω αν συμφωνεί ο κύριος Υπουργός και περιμένω να τον ακούσω. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης. Η ασφάλεια είναι ένα σύνθετο θεσμικό ζήτημα που έχει σχέση –οι αναφορές μου είναι ενδεικτικές- με το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, με το πόσο ορθά και έγκαιρα λειτουργεί η δικαιοσύνη η οποία παρεμβαίνει ως σημαντικό μέγεθος στην υπόθεση αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, με το πόσο λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα. Μιλώ για την αναφορά που κάνατε λίγο πριν για το θέμα των αδειών και χαίρομαι που δεν αντιστρατεύεστε τη ρύθμιση της άδειας, αλλά απλώς θέλετε, αξιώνετε και αξιώνουμε όλοι αυτό το θετικό σωφρονιστικό μέτρο ορθά να εφαρμόζεται και να προωθείται.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε το γεγονός του Βύρωνα. Εμείς εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες και δεν σπεύδω να πω από ποιες σφαίρες. Εκείνο που θέλω να πω, χωρίς να υποτιμώ την πράγματι -αν θέλετε- ηρωική συμπεριφορά και των αστυνομικών, είναι ότι αν ήταν εκπαιδευμένοι και αν ήταν έμπειροι, ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί αυτό το θλιβερό γεγονός και βεβαίως να είχαν συλληφθεί και τα κακοποιά αυτά στοιχεία τα οποία συνελήφθησαν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θέλω δύο λεπτά στο πλαίσιο της ισότητας σε σχέση με το χρόνο ομιλίας των άλλων συναδέλφων.

Περαιτέρω, κύριε Υπουργέ, αν δεν υπάρξει μία συστράτευση γύρω από τα ζητήματα της λειτουργίας της Αστυνομίας, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά τα οποία όλοι μας θέλουμε. Επίμονα όμως αρνείστε εκείνο το οποίο προεκλογικά και πολύ πριν από τον προεκλογικό χρόνο είχατε αποδεχθεί, δηλαδή τη σύσταση μίας διακομματικής επιτροπής, όπως άλλωστε πρότεινε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία, με τη συμπεριφορά -δημοκρατική από τη μια και αποτελεσματική από την άλλη- της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί οχυρώνεστε πίσω από την αλαζονική άποψη ότι τώρα δεν χρειάζεστε τη διακομματική αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων της Αστυνομίας και τότε αναδεικνύατε αυτή τη διακομματική επιτροπή ως εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία; Φοβάμαι ότι ο πολιτικά αλαζονικός μονόδρομος που ακολουθείτε είναι σε βάρος του σκοπούμενου και σκοπούμενο είναι η δημοκρατική λειτουργία της Αστυνομίας και ταυτόχρονα η αποτελεσματική συμπεριφορά και δράση της.
Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σας ζητήσαμε να αναδιοργανώσετε τα αστυνομικά τμήματα με κριτήρια πληθυσμιακά και όχι μόνο, να ενισχύσετε τα πολυδύναμα τμήματα, να καταργήσετε αυτές τις διακρίσεις μεταξύ των αστυνομικών και να δημιουργήσετε έναν ενιαίο φορέα για την Αστυνομία με κατάργηση των ειδικών φρουρών και των συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και, βεβαίως, σας καλέσαμε –κι αν το εξασφαλίσετε ως αποτέλεσμα, θα το χειροκροτήσουμε- για την ουσιαστική, δημοκρατική και επιχειρησιακή εκπαίδευση των αστυνομικών.

Επίσης –και δεν εξαντλώ την κλίμακα των προτάσεών μας, διότι δεν επαρκεί ο χρόνος- σας ζητήσαμε να αξιοποιήσετε την ίδια την εμπειρία των αστυνομικών αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να δρα και να λειτουργεί η Αστυνομία. Και, βεβαίως, να λειτουργεί δημοκρατικά.
Επαναφέρουμε το δίκαιο αίτημα, τη δίκαιη αξίωση και διεκδίκηση, τη μισθολογική αναβάθμιση των αστυνομικών. Θα επιμείνουμε σε αυτό.

Και θέλω να σας πω, συνάδελφοι του «ΛΑ.Ο.Σ.», το εξής. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς να αμείβεται ο αστυνομικός και κατά το χρόνο της ανάρρωσής του με όλα εκείνα τα οποία ελάμβανε προτού καταστεί τραυματίας, και είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα να προσέρχεται ένα κόμμα να καταβάλει αυτό το οποίο αδικαιολόγητα η πολιτεία δεν καταβάλλει. Διότι τότε δημιουργείται, όπως αντιλαμβάνεστε, μία άλλη κατάσταση, δημιουργείται μία πόλωση και εγείρονται –δεν θέλω να πω περισσότερα- αντανακλαστικά που είναι σε βάρος μιας διεκδίκησης που είναι ορθή.

Τέλος έχω δύο ερωτήματα, κύριε Υπουργέ. Πληροφορούμαι ότι υπάρχουν περίπου τετρακόσιοι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα για πράξεις οι οποίες ελέγχονται πειθαρχικά. Και είναι μακρύς ο χρόνος της διαθεσιμότητας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Γιατί γρήγορα δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι πράξεις για τις οποίες ελέγχονται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και όσοι είναι αθώοι να επανέλθουν στο Σώμα και όσοι δεν είναι αθώοι και είναι ένοχοι, βεβαίως να τεθούν εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας;

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, επέλεξα –και προφανώς όχι για λόγους εντυπωσιασμού- να τελειώσω με ένα ερώτημα στον κύριο Υπουργό. Έχω την πληροφορία ότι εκατοντάδες, πολλές εκατοντάδες, άδειες οπλοφορίας έχουν χορηγηθεί στο τελευταίο εξάμηνο του 2009.

Και λέω ότι είναι κρίσιμο το μέγεθος, κύριε Πρόεδρε, διότι αυτή η αθρόα χορήγηση αδειών οπλοφορίας όχι μόνο αναδεικνύει το μέγεθος της εγκληματικότητας, αλλά ταυτόχρονα και την ευκολία αντιμετώπισης του ζητήματος εκ μέρους της πολιτείας. Ανησυχείτε; Κινδυνεύετε; Πάρτε άδειες οπλοφορίας! Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα.

Τέλος, το ζήτημα της εγκληματικότητας, στη συνθετότητά του, θέλει πράγματι και ψυχραιμία και νηφαλιότητα, η οποία πρέπει να ακολουθεί και τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπεριφορά της ίδιας της κοινωνίας, την οποία ουδείς δικαιούται και να τρομοκρατεί και να την υπονομεύει σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν θα πάτε στον Άγιο Παντελεήμονα, εμένα δεν χρειάζεται να με φωνάξετε γιατί μένω στην περιοχή, στην Κυψέλη. Θα έρθω για να σας υποδείξω και κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις που παίζουν με την αγωνία των πολιτών.

Το δεύτερο είναι το εξής: Θεωρώ ότι είναι λάθος, εγκληματικό, να αναζητούμε τη μεγέθυνση της εγκληματικότητας στη μετανάστευση, διότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλους δρόμους, σε άλλες ατραπούς, διότι, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης.

Μία άλλη επισήμανση που θα ήθελα να κάνω είναι η εξής: Σας εύχομαι να επιτύχετε τον εντοπισμό του «ξεπλυμένου» χρήματος στην αλλοδαπή, στη γείτονα χώρα, αλλά δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε στην Ελλάδα. Και φοβάμαι ότι θα συναντήσετε πάρα πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Ότι υπάρχει τέτοιο χρήμα, οι πληροφορίες το μαρτυράνε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να πω -όχι γιατί εξαντλείται η κλίμακα των θεμάτων- είναι το εξής: Τι θα γίνει με τα μη αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα των εργαζομένων στην ΕΛΑΣ; Εδώ αναλώνονται, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, οι αστυνομικοί σε καθήκοντα ξένα, κύριε Πρόεδρε, προς το αντικείμενό τους, από επιδόσεις, θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής και άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσω.

Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι καλείσθε να αντιμετωπίσετε και ένα άλλο κρίσιμο μέγεθος της εγκληματικότητας. Είναι αυτό, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, που έχει σχέση με το οικονομικό έγκλημα και κυρίως με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας έχει ένα αρκετά σημαντικό έργο που δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά θέλω να το εξάρω, διότι πράγματι εκεί γίνεται αρκετά καλή δουλειά.

Είναι σύνθετα τα ζητήματα και σ’ αυτήν τη συνθετότητα πρέπει να αναζητήσετε τη μείζονα συμβολή. Και αρνείσθε για άλλη μία φορά τη διακομματική. Έχετε την ευθύνη. Δεν θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με διμερείς συναινέσεις, ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, αλλά θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με συνθετότερες διαδικασίες. Και μία τέτοια συνθετότητα μπορεί να την εξασφαλίσει η διακομματική επιτροπή.

Σας ευχαριστώ όλους σας.