Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Ξεχάστηκε το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των νομών Αχαΐας και Ηλείας.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

«Καμία αναφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση του ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των νομών Αχαΐας και Ηλείας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και το σεισμό του Ιουνίου 2008, δεν έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας». Τα παραπάνω αναφέρει σε επίκαιρη ερώτησή του, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους δύο υπουργούς εάν εξακολουθεί να συνιστά δέσμευση της κυβέρνησης η ανάγκη για πρόβλεψη και υλοποίηση του ειδικού αυτού προγράμματος ανασυγκρότησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησής του.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Kατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος, δυσαρέσκεια προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς εκ μέρους του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος σχετικά με το πάγιο αίτημα για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των δύο Νομών. Το αίτημα, και τοπικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ αφορούσε ένα ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανεξάρτητο από τα ΠΕΠ των πλαισίων στήριξης με διακριτό φορέα διαχείρισης και με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.

Το αίτημα το οποίο είχαν θέσει και είχε γίνει αποδεκτό στις 16-6-08 από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ομόφωνη «απαίτηση» των φορέων. Όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί στις 5/3/10 με άμεσο κίνδυνο απουσίας πρόβλεψης για το εν λόγω πρόγραμμα και τις ειδικές χρηματοδοτήσεις του. Επειδή το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης Αχαϊας και Ηλείας συνιστά κατηγορηματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι θεωρείται συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη των δύο χειμαζόμενων περιοχών,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Εξακολουθεί να συνιστά δέσμευση της κυβέρνησης η ανάγκη για πρόβλεψη και υλοποίηση του ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των Νομών Αχαΐας και Ηλείας που επλήγησαν καίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και το σεισμό του Ιουνίου 2008; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησής του και από πού προβλέπεται η χρηματοδότησή του;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης