Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εκστρατεία ενημέρωσης για την πολιτογράφηση των μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη ορθής και πλήρους ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το ζήτημα της πολιτογράφησης των μεταναστών, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών , ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης τονίζει ότι η έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών πηγάζει από την αντίστοιχη έλλειψη ολοκληρωμένων εκστρατειών ενημέρωσης στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προωθήσει σοβαρές εκστρατείες πληροφόρησης τόσο ως προς συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η διαδικασία διαβούλευσης στο διαδίκτυο που προώθησε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας και δικαιώματος εκλέγειν, απέδειξε ότι μία σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών αν δεν είναι σκόπιμα παραπλανημένοι, είναι σίγουρα ανεπαρκώς πληροφορημένοι ως προς βασικές έννοιες, όπως ιθαγένεια και υπηκοότητα και νομιμοποίηση ή εθνότητα, πολίτης και κάτοικος, λαός και πληθυσμός. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις περί του ίδιου ζητήματος, επιβεβαιώνουν την ανεπαρκή πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η κοινή γνώμη εμφανίζεται σχεδόν διχασμένη με τις αρνητικές γνώμες να υπερτερούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (44,6% θετ., 49,6% αρν.) ως προς την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και για τα δύο σκέλη της πολιτογράφησης και το δικαιώματος εκλέγειν.. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο διχασμός εμφανίζεται στο εσωτερικό όλων των κομμάτων, με άλλα λόγια κανενός κόμματος η εκλογική βάση δεν κινείται σύσσωμη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αντίθετα, στην ερώτηση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δημιουργείται πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της απόδοσης της ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων (64,9% θετ., 33,4% αρν.). Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δηλώνουν ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι ώριμη να δεχθεί τομές όπως αυτές του νομοσχεδίου αρκεί να ενημερωθεί έγκυρα και με πληρότητα.

Η έλλειψη ορθούς και πλήρους πληροφόρησης των πολιτών που πηγάζει από την αντίστοιχη έλλειψη ολοκληρωμένων εκστρατειών ενημέρωσης στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον γίνεται φανερό ότι η διαβούλευση στο διαδίκτυο που προώθησε η κυβέρνηση για ένα τέτοιο σοβαρό και ιδιάζων ζήτημα όχι μόνο δεν ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος διαβούλευσης αλλά οδήγησε και σε διαστρεβλώσεις εννοιών παρά το σαφές νομικό τους περιεχόμενο.

Δεδομένων των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, να προωθήσει σοβαρές εκστρατείες πληροφόρησης τόσο ως προς συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης