Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παραχώρηση στρατιωτικών χώρων:
Θετικό το υπουργείο, ανέτοιμος ο Δήμος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο κοινωνικής αξιοποίησης του χώρου, ζητάει από το Δήμο Πατρέων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος, προκειμένου να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα παραχώρησης στρατιωτικών χώρων στο Δήμο.


Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του υπουργού, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, για την παραχώρηση του ΚΕΤΧ και του πεδίου βολής της Αρόης. Ο κ. Βενιζέλος στην απάντησή του αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι ενεργά στρατόπεδα αλλά σε κάθε όμως περίπτωση το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι ανοικτό στο διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν συναινετικές και εφαρμόσιμες λύσεις.


Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης τόνισε πως «η απάντηση του υπουργού, καταδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών, οι οποίες ουδέποτε φρόντισαν να συνδυάσουν τις διεκδικήσεις τους με μια ολοκληρωμένη αντίληψη για την πόλη.
Προκειμένου να αποδειχτεί η ειλικρίνεια της δήλωσης του κ. Βενιζέλου (την οποία βεβαίως δεν αμφισβητούμε) θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές να έχουν φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια για την εκπόνηση ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου αξιοποίησης των παραπάνω χώρων.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Πατρέων θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσει ένα τέτοιο σχέδιο για την μετεγκατάσταση των δύο στρατιωτικών μονάδων και την αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων προς όφελος των δημοτών».


Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

Σε απάντηση της υπ' αρ. 4943/21 Ιαν 2010 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελ­λήνων ο Βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θέμα τις δυ­νατότητες μεταφοράς στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Πατρέων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το ΥΠ.ΕΘΑ. αντιμετωπίζει με θετική διάθεση όλα τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοί­κησης για την παραχώρηση της χρήσης στρατοπέδων εφόσον αυτά δεν είναι ενεργά και ανα­γκαία για την εκπλήρωση των αποστολών των Ε.Δ- και εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο κοινωνικής αξιοποίησης του χώρου.


Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΤΧ και το Πεδίου Βολής ΑΡΟΗΣ είναι ενεργά στρατόπεδα. Σε κάθε όμως περίπτωση το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι ανοικτό στο διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν συναινετικές και εφαρμόσιμες λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού λαμβανομέ­νων υπ' όψιν των συνολικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ