Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών και ραδιενεργών αποβλήτων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τον κίνδυνο να καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης, επικίνδυνα ιατρικά και ραδιενεργά απόβλητα των εργαστηρίων και άλλων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της πόλης, επισημαίνει με ερώτησή του προς τις υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης αναφέρει ότι, ενώ υπάρχει κανονισμός και σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων, αυτός δεν εφαρμόζεται και ζητά να κατατεθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου υγείας για το παραπάνω θέμα, τονίζοντας την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρές καταγγελίες εκπροσώπων της Ε.Ι.Ν.Α Πάτρας, είδαν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ της πόλης σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών και ραδιενεργών αποβλήτων των εργαστηρίων και άλλων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της πόλης.
Με αφορμή τα αποτελέσματα ελέγχων των επιθεωρητών του υπουργείου υγείας, καταγγέλθηκε ότι στην Πάτρα δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου τα επικίνδυνα απόβλητα να μην καταλήγουν χωρίς κανένα έλεγχο και επεξεργασία στην αποχέτευση και από εκεί στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Παρά το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχει κανονισμός και σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων, αυτός δεν εφαρμόζεται παρά τις όποιες προσπάθειες. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Ρίου τα απόβλητα στοιβάζονται σε κουτιά στους διαδρόμους εκτεθειμένα σε κοινή θέα, έξω από τους θαλάμους νοσηλείας, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» (στο ταχύρυθμο κτίριο) δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμένος ως ειδικός ανελκυστήρας για τη μεταφορά των μολυσματικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα αυτά να μεταφέρονται μαζί με επισκέπτες και ασθενείς.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις των ελέγχων από τους επιθεωρητές του υπουργείου υγείας σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών και ραδιενεργών αποβλήτων των νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων της Πάτρας;

Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την εφαρμογή του κανονισμού και του σχεδίου διαχείρισης των ανωτέρω αποβλήτων στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης για την προάσπιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας;

Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων των ιδιωτικών εργαστηρίων της πόλης και του ελέγχου αυτής;

ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ

Το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου σας.
Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης