Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ


Έντονη ανησυχία προκαλούν στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος οι επιχειρούμενες αλλαγές στο ωράριο εργασίας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τη δραστική μείωση των κονδυλίων κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές βρίσκουν αντίθετους τους εργαζομένους, καθώς αγνοούν τα πάγια αιτήματά τους σχετικά με την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας για την εφαρμογή της 12ωρης εργασίας, την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας 37,5 ωρών και την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του κεφ. Α’ του Ν. 3205/03 για την υπερεργασία με πλήρη αποζημίωση κάθε ώρας υπερωρίας, πέραν της πενθήμερης εβδομάδας και της νυχτερινής εργασίας με την προσαύξηση και στις δύο περιπτώσεις για τις Κυριακές και αργίες.

Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολες, λαμβανομένων υπόψη των μετακινήσεων πέραν του αναγκαίου, της υπεραπασχόλησης, της περικοπής αδειών και αναπαύσεων, της έλλειψης επαρκών μέσων ατομικής προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές, της μη εφαρμογής κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για τις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και των πάγιων αιτημάτων των οργανώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να δώσει άμεσες λύσεις στα προαναφερόμενα οικονομικά και εργασιακά ζητήματα έπειτα από διάλογο με τις οργανώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης