Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αποζημίωση πληγέντων επαγγελματιών από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη στο Δήμο Πατρέων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το αίτημα των επαγγελματιών πέριξ του Διακονιάρη για αποζημίωση των επιχειρήσεων τους, λόγω της καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του χειμάρρου, μεταφέρει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υποδομών, και Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι δίκαιο το αίτημα των πληγέντων επιχειρήσεων, για την καταβολή αποζημίωσης, όπως είχε υποστηριχθεί τόσο από βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και από κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Είναι γνωστή (μέσα από τις πολλαπλές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει) η απαράδεκτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη και οι πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μόνιμο αίτημα των επαγγελματιών που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου είναι, το Δημόσιο, να αποκαταστήσει το κύρος του απέναντι τους, δίνοντάς τους τις στοιχειώδεις αποζημιώσεις που προβλέπονται για παρόμοιες περιπτώσεις.

Για το θέμα αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε υποβάλλει τροπολογία, στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία μάλιστα έτυχε σθεναρής υποστήριξης και από βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προκειμένου να ενταχθούν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες της περιοχής Διακονιάρη στη ρύθμιση για τις αποζημιώσεις των εμπόρων και επιχειρηματιών από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου του 2008.

Μάλιστα ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος των πληττόμενων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής μου (21-11-08) είχε αναφέρει επί λέξη: «Λυπάται το διαχρονικό ΥΠΕΧΩΔΕ για ότι έγινε και βέβαια επαναλαμβάνω ότι αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποβοήθησης των πληττομένων πράγματι καταστηματαρχών της Ελευθερίου Βενιζέλου, θα κοιτάξουμε αν θα μπορούσαν πράγματι να βοηθηθούν γι’ αυτήν την πρόσθετη ταλαιπωρία που πράγματι κρατάει εδώ και ένα χρόνο».
Επειδή κατά την διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής μου για το ίδιο θέμα(πρακτικά Βουλής 17-12-2009) και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης ανέφερε επί λέξει «όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ασφαλώς θα δούμε το θέμα όπως τονίσατε και εσείς»
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Αναγνωρίζει η Κυβέρνηση ότι είναι δίκαιο το αίτημα των πληγέντων επιχειρήσεων της περιοχής Διακονιάρη, για την καταβολή αποζημίωσης, όπως είχε υποστηριχθεί και από βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

2) Προτίθεστε να καταθέσετε σχετική τροπολογία στη βουλή για την αποζημίωση των παραπάνω επιχειρηματιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 17-12-2009)
Στη συνέχεια, θα συζητηθεί η με αριθμό 238/14-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης Διακονιάρη στην Πάτρα κ.λπ..Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Αίσθημα οργής και αγανάκτησης προκαλούν στους κατόχους και φορείς της Πάτρας οι ασαφείς και παρελκυστικές απαντήσεις της Κυβέρνησης ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου κάλυψης του χείμαρρου Διακονιάρη. Με ανεπαρκείς έως και αμφιλεγόμενες αιτιολογίες, έχουν δοθεί άνω των τεσσάρων παρατάσεων κατασκευής που διπλασιάζουν το συνολικό χρόνο κατασκευής από 30 σε 60 μήνες (10.1.2008 – 31.5.2010). Μάλιστα, στις τελευταίες περιπτώσεις με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.».Οι ευθύνες που προκύπτουν, σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων, στους εργολάβους, τους υπεργολάβους, τους επόπτες του έργου και τις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, είναι τεράστιες. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να καταφύγουν στην Επιτροπή αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, τόσο στο σύνολό του, όσο και ανά τμήμα;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος έναντι των προκλητικά αντισυμβατικών συμπεριφορών του αναδόχου;
Ο Υπουργός κύριος Μαγκριώτης έχει το λόγο, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρίου Τσούκαλη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το έργο είναι πράγματι πολύπαθο και τραγική η πραγματικότητα, στο Διακονιάρη στην Πάτρα. Όλοι μας -και ειδικότερα οι Πατρινοί- θυμόμαστε τα τραγικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τις ζωές που έχουν χαθεί από πλημμυρικά φαινόμενα Γι’ αυτό και από το 2003 ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή του αντιπλημμυρικού, αλλά και ταυτόχρονα οδικού και περιβαλλοντικού αυτού έργου. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2003. Υπήρξαν, όμως, ατυχείς παρεμβάσεις στη συνέχεια και έτσι ουσιαστικά το έργο καθυστέρησε να έχει ανάδοχο και συμβασιοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα το 2005. Το συμβατικό ποσό ήταν 50.842.350 ευρώ και η προθεσμία ολοκλήρωσής του ήταν στις 10-1-2008. Υπήρξαν, στη συνέχεια λάθη και από τις δύο πλευρές και από την πλευρά του δημοσίου και από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας του αναδόχου. Υπήρξε μία αδικαιολόγητη αλλαγή της διευθύνουσας υπηρεσίας από την πλευρά της κυβέρνησης εκείνη την εποχή και έτσι, το έργο συνέχισε να ταλαιπωρείται. Με αιτήσεις του αναδόχου, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτησή σας, έχουν δοθεί τέσσερις παρατάσεις.
Η σημερινή ημερομηνία ολοκλήρωσης –και ελπίζουμε να τηρηθεί αυτή- είναι 31-5-2010. Το έργο με τις συμπληρωματικές συμβάσεις έχει προϋπολογισμό πλέον 57.737.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 46.386.000 ευρώ. Το υδραυλικό τμήμα έχει αποπερατωθεί. Γνωρίζετε, όμως, ότι εκ των υστέρων απεκαλύφθη ότι η μελέτη είχε προβλήματα όσον αφορά την παροχετευτικότητα του αγωγού και ιδιαίτερα στην κατάντι πλευρά του αγωγού και γι’ αυτό ακριβώς έχει ανατεθεί μελέτη από την πλευρά της υπηρεσίας για να μας δείξει ποιες είναι οι υδρολογικές ροές στην περιοχή, για να δούμε εάν χρειάζονται συμπληρωματικά έργα. Πολύ γρήγορα θα έχουμε απάντηση σε αυτή τη μελέτη, για να γίνουν και οι τελικές επιλογές. Το δημόσιο –για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας- δεν παραγράφει τις απαιτήσεις του.
Ήδη, η διευθύνουσα υπηρεσία έχει προχωρήσει σε περικοπή συνολικής δαπάνης ύψους 1.622.000 ευρώ από τον ανάδοχο, την κατασκευάστρια εταιρεία, λόγω ακριβώς παραλείψεων, λαθών και καθυστερήσεων. Από την πλευρά της υπηρεσίας τον τελευταίο μήνα έγιναν δραστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να δοθεί λύση. Ελπίζουμε, λοιπόν, στα πλαίσια της τελικής ημερομηνίας, όπως είπα, να δοθούν λύσεις, γιατί θα παραμείνει ο Διακονιάρης σύμβολο προβλημάτων και επικίνδυνων καταστάσεων για την Πάτρα. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Μαγκριώτη. Ο συνάδελφος κ. Τσούκαλης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όλοι οι Πατρινοί και οι κάτοικοι, βεβαίως, οι περίοικοι, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την ιστορία του πολύπαθου αυτού έργου. Βεβαίως, το όνομα του Διακονιάρη είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα από την αναφορά του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου σε συγκέντρωση προεκλογική, που τον ονόμασε Διακουμάρη. Αυτό το αναφέρω απλώς και μόνο, για να γίνει κατανοητό ότι ο «Διακονιάρης» έχει αναχθεί σε ένα έργο, σε ένα σύμβολο παθογένειας και κακοδαιμονίας της ίδιας της χώρας ολόκληρης.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Όμως, επίσης, κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεινοπαθούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ουδόλως τους αφορά η εναλλαγή των κυβερνήσεων όσον αφορά τις καθημερινότητες τους. Θέτω λοιπόν δύο σαφή ερωτήματα. Θα περιμένω στη δευτερολογία σας να είναι σαφείς οι απαντήσεις. Ακριβές χρονοδιάγραμμα. Θέλουν να ακούσουν αυτή τη στιγμή από τα χείλη σας πότε θα τελειώσει συνολικά το έργο αλλά και για κάθε τμήμα ξεχωριστά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.
Το δεύτερο είναι το κατά πόσο έχουν καταπέσει οι ποινικές ρήτρες, οι οποιεσδήποτε συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου, του αναδόχου σε σχέση με την προκλητική ασυνέπεια. Πρέπει όμως να αναφέρω και κάτι άλλο για την ιστορία την πολιτική. Στις 21-11-2008 ως επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχα υποβάλλει στον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχα πει στον κ. Ξανθόπουλο «Σας προτείνω κάτι. Θυμηθείτε το. Θα το βρείτε μπροστά σας. Προχωρήστε σε έκπτωση του εργολάβου». Αυτό το Νοέμβριο του 2008. Δεν ξέρω αν είχε προχωρήσει τότε το Υπουργείο σ’ αυτή την ενέργεια, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σήμερα. Και παίρνω αφορμή από την απάντησή σας να σας προτείνω κάτι. Περικόψατε αυτό το πόσο του ενός εκατομμυρίου και κάτι και είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να περικόψετε και άλλα και να επιβάλλετε και κάποιες ποινές.
Είναι μόνιμο το αίτημα των κατοίκων –δεν περιλαμβάνεται στην επίκαιρη ερώτηση- να αποκαταστήσει κάπως το κύρος του το δημόσιο απέναντί τους δίνοντάς τους τις στοιχειώδεις αποζημιώσεις που προβλέπονται για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Είχαμε υποβάλει τροπολογία επί της προηγούμενης κυβερνήσεως η οποία μάλιστα είχε υποστηριχθεί σθεναρά και από Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ενταχθούν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες του Διακονιάρη στη ρύθμιση για τις αποζημιώσεις των εμπόρων και των επιχειρηματιών από τις καταστροφές του περσινού Δεκεμβρίου. Είναι ευκαιρία να υιοθετήσετε την πρόταση αυτή και των συναδέλφων σας τότε που πιστεύω ότι και σήμερα τις αποδέχονται. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):
Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):
Ευχαριστώ πολύ.Ο αγαπητός συνάδελφος είπε «το Υπουργείο σας». Το Υπουργείο είναι του ελληνικού κράτους. Με αυτή λοιπόν την έννοια έχει το κράτος και η πολιτεία τη συνέχειά της αλλά κάθε Κυβέρνηση και κάθε πολιτική ηγεσία έχει τις δικές της ευθύνες.Αυτή την προσπάθεια και αυτόν τον αγώνα που κάνετε και εσείς ως Βουλευτής Αχαΐας τον έχουν κάνει και οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλων κομμάτων του νομού Αχαΐας. Και εγώ τον προηγούμενο χρόνο ως πολιτικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα δημόσια έργα έχω επισκεφθεί το χώρο, έχω δει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, έχω δει το μαρτύριό τους και τα προβλήματά τους.
Συμφωνώ λοιπόν μαζί σας. Δεν συμφωνώ όμως με την άλλη αξιολόγησή σας, ότι οι κάτοικοι δεν ενδιαφέρονται για τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Ενδιαφέρονται και γι’ αυτό ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα για το οποίο έχουν παλέψει να επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους. Και νομίζω ότι θα έχετε διαπιστώσει ότι η διαχείριση που γίνεται και η αντιμετώπιση από την πλευρά της νέας Κυβέρνησης και μέσα από τις υπηρεσίες είναι διαφορετική, πολύ πιο αποτελεσματική θα έλεγα και έχει βάλει τα πράγματα σε ένα δρόμο λύσης και όχι στην παραδοσιακή αδράνεια των προηγούμενων χρόνων και των λανθασμένων παρεμβάσεων που δημιούργησε ή παρέτεινε τα παραπάνω προβλήματα. Τόνισα και προηγουμένως αγαπητέ συνάδελφε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης μετά και την τελευταία παράταση που έχει δοθεί είναι 31-5-2010. Θα κάνουμε το κάθετι να ολοκληρωθεί.
Γι’ αυτό ακριβώς αναθέσαμε και αυτή την υδρολογική μελέτη σε έγκριτο καθηγητή του πανεπιστημίου ο οποίος έχει και την ευθύνη γενικότερα εκεί των μελετών για να μας δώσει απάντηση τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Η βούληση είναι σαφής. Θα κάνουμε λοιπόν το καθετί πρωτίστως να ολοκληρωθεί το έργο γιατί αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, αυτό αφορά την Πάτρα και τους κατοίκους. Δεύτερον δεν απεμπολούμε –και το έχουμε δείξει- τα δικαιώματα ως ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη πλευρά όμως λάθη υπήρξαν όπως είπα και από τις δύο πλευρές και πρέπει να είμαστε σαφείς.
Και εκεί πάνω πάταγε σε μερικές των περιπτώσεων ο ανάδοχος και ζήταγε αυτά που ζήταγε. Δεν μένω όμως σ’ αυτό. Πρωτίστως πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο γιατί αυτό ενδιαφέρει τους κατοίκους της Πάτρας μέσα στα πλαίσια απόλυτης νομιμότητας και βεβαίως στο κόστος που η σύμβαση ορίζει.Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ασφαλώς και θα δούμε το θέμα όπως τονίσατε και εσείς.
Ευχαριστώ.