Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Σε επισφάλεια οι διασωληνωμένοι του Γ.Ν. Πατρών "ο Αγ. Ανδρέας"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Σε επισφαλείς συνθήκες νοσηλεύονται στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς του Γ. Ν. Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας», μετά την απόφαση της 6ης ΥΠΕ (26136/1-12-2009) να χρεώνονται οι ασθενείς στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.


Η απόφαση της 6ης ΥΠΕ που υπέγραψε την 1η Δεκεμβρίου 2009 ο υπηρεσιακός υποδιοικητής κ. Καψαμπέλης, ακύρωσε αναιτιολόγητα την απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου που ίσχυε από το 2007 και όριζε πως όσοι ασθενείς διασωληνωμένοι και σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής νοσηλεύονται προσωρινά στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου και μέχρις ότου μεταφερθούν για νοσηλεία σε άλλη ΜΕΘ, θα ευρίσκονται υπό την επίβλεψη των ιατρών του αναισθησιολογικού και των θεραπόντων ιατρών παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, ανάλογα με την πάθηση και την χρέωση κάθε ασθενούς.


Από την έκδοση της απόφασης και μέχρι σήμερα οι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην αίθουσα ανάνηψης του Χειρουργείου (ή μονάδα Μεταναισθηστικής Φροντίδας – ΜΜΑΦ) χωρίς άμεση και συνεχή επιτήρηση από ειδικό ιατρό, αφού χρεώνονται στην ΜΕΘ του νοσοκομείου που λειτουργεί σε άλλο χώρο με έναν εφημερεύοντα ιατρό (4 ιατρούς διαθέτει συνολικά η ΜΕΘ του Γ. Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας») ο οποίος είναι αναγκασμένος να ευρίσκεται συνεχώς στο χώρο της ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται 6 ασθενείς σε καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.


Επίσης παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις και αναφορές των ιατρών της ΜΕΘ για την επικινδυνότητα που συνεπάγεται η απόφαση της 6ης ΥΠΕ για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αρνείται να συμπληρώσει για 15 μέρες το μήνα το πρόγραμμα εφημερίας των ιατρών του αναισθησιολογικού που εργάζονται στο χώρο του ΠΠΝΠ όπου υπάρχουν και λειτουργούν και τρείς κλινικές του Γ.Ν.Πατρών «Άγιος Ανδρέας», μετά το σεισμό του 2008.


Επίσης οσάκις καλείται ο εφημερεύων ιατρός της ΜΕΘ να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες στους διασωληνωμένους ασθενείς στην αίθουσα ανάνηψης, αναγκαστικά οι ασθενείς της ΜΕΘ για όσο χρόνο απουσιάζει αναγκαστικά και αυτός, ευρίσκονται χωρίς άμεση επιτήρηση ειδικού γιατρού με κίνδυνο ζωής.


Δεδομένων των ανωτέρω και της κρισιμότητας του ζητήματος,

Ερωτάται η κ. Υπουργός :


Προτίθεται να επαναφέρει σε ισχύ η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου που αναιτιολόγητα ακυρώθηκε με την απόφαση της 6ης ΥΠΕ (26136/1-12-2009) ώστε οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην ανάνηψη του χειρουργείου να ευρίσκονται υπό άμεση και συνεχή ιατρική επιτήρηση των ειδικών γιατρών (αναισθησιολόγων);

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης