Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Κυπρίνου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «επαρχιακός Τύπος» στις 21/01/2010, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί στο λεγόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στο Φυλάκιο Δήμου Κυπρίνου στον Έβρο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

«..Έρχονται διάφορες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και συμβουλεύουν τους λαθρομετανάστες να κάνουν για παράδειγμα απεργία πείνας, να καταστρέφουν τους αεραγωγούς, να πετάνε την τροφή που τους δίνουν οι αστυνομικοί και άλλα. Οι συνθήκες όπως μπορούμε να καταλάβουμε είναι πάρα πολύ δύσκολες και όση αντοχή και αν έχουν αυτοί οι άνθρωποι (οι αστυνομικοί), κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί κάποια απρόοπτη ιστορία. Τα όρια των αστυνομικών έχουν ξεπεραστεί έτσι κι αλλιώς…»

Το Πρότυπου Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στον Δήμο Κυπρίνου του νομού Έβρου εγκαινιάστηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. ήταν περήφανος για το κέντρο «το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και κατασκευάσθηκε, μέσα σε 3 μόλις χρόνια, σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους διεθνείς κανόνες» κατά δήλωσή του.

Στο συγκεκριμένο κέντρο που σημειωτέον στοίχισε 1.220.000 ευρώ, 244% του αρχικού προϋπολογισμού, είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2007 διαμαρτυρία μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που είχαν καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων, την προβληματική με τον έξω κόσμο επικοινωνία αφού δεν υπήρχαν καρτοτηλέφωνα, αλλά και την μη ενημέρωση τους γιατί δεν υπήρχαν χαρτιά στη γλώσσα τους. Οι συνθήκες σε αυτά τα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας είναι γνωστές (υπερσυνωστισμός, υπέρβαση των ορίων κράτησης, κακομεταχείριση, μη ενημέρωση για τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο, έλλειψη επικοινωνίας κ.λ.π). Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τις επαναπροωθήσεις που στην πραγματικότητα είναι άτυπες, παράνομες απελάσεις έχουν διασύρει πολλές φορές τη χώρα διεθνώς, με τελευταία περίπτωση το κέντρο κράτησης στην Παγανή της Λέσβου.

Τώρα ένας Αστυνομικός Υπάλληλος ουσιαστικά καταγγέλλει όλες τις οργανώσεις που προσπαθούν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και απειλεί ουσιαστικά, με απρόοπτες όπως τις λέει ιστορίες,

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα λεγόμενα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

2. Τι μέτρα θα πάρει για το συγκεκριμένο κέντρο στο Φυλάκιο και πως θα διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των μεταναστών που βρίσκονται εκεί και που ευθέως απειλείται σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου

3. Τι προτίθεται να κάνει για να κλείσουν αυτά τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» και να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές υποδοχής Προσφύγων και μεταναστών


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Νίκος Τσούκαλης

Τάσος Κουράκης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ :Λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 5192/27-01-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές kα. Η. ΔΙΩΤΗ και κ.κ. Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ και Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι ο Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών (Ε.Χ.Π.Α.) Φυλακίου Ορεστιάδας, λειτουργεί από 28-04-2007 υπό την ευθύνη και την επιμέλεια της Οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το σχέδιο "ΒΑΛΚΑΝΙΟ" και είναι δυναμικότητας 374 κρατουμένων, ενώ έως και σήμερα έχουν κρατηθεί στον παραπάνω χώρο 5.584 μη νόμιμοι μετανάστες. Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των υπό κράτηση μη νόμιμων μεταναστών δεν ξεπερνά τη δυναμικότητα του κέντρου υποδοχής, ενώ έχουν καθοριστεί ώρες επισκεπτηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει τη δυνατότητα να τους επισκεφθεί συγγενικό τους πρόσωπο, οι δε συνήγοροι τους έχουν τη δυνατότητα να τους επισκεφθούν και να συνομιλήσουν μαζί τους οποιαδήποτε ώρα, χωρίς παρουσία αστυνομικού. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 3386/ 2005, έχουν την ευθύνη της φύλαξης των Ε.Χ.Π.Α. προς αποτροπή της απόδρασης των μη νόμιμων μεταναστών και γενικά την τήρηση της τάξης, όπως προβλέπεται στο π.δ. 141/ 1991.

Ελάχιστος αριθμός κρατουμένων ορισμένες φορές στην προσπάθεια τους να ασκήσουν πίεση, ώστε να επιτύχουν καλύτερη διοικητική μεταχείριση (ταχύτερη απελευθέρωση τους), δημιουργούν εντάσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει κατ΄ επανάληψη ενημερωθεί η Νομαρχία Έβρου. Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν και ο μέσος χρόνος κράτησης τους δεν υπερβαίνει τις 18 ημέρες, τα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς των εν λόγω κρατουμένων προς τους αστυνομικούς έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω μετανάστες είναι εριστικοί και σε μια περίπτωση 5-6 άτομα πέταξαν το φαγητό τους στο διάδρομο, προ του θαλάμου κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι δε δέχτηκαν να το παραλάβουν είτε στα πλαίσια απεργίας πείνας είτε, κυρίως, γιατί δεν ήταν της αρεσκείας τους. Τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα, αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από το προσωπικό του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου και δεν μπορούν να αποδοθούν σε υποδαύλιση των εκπροσώπων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που επισκέπτονται το χώρο κράτησης.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εν λόγω Ε.Χ.Π.Α., από την οικεία Αστυνο­μική Διεύθυνση πραγματοποιούνται σχετικές συναντήσεις-συσκέψεις, αλλά και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς (οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ.α.), κυρίως για θέματα που αφορούν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προγραμμάτων ψυχικής υγείας, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι, με πρωτοβουλία μας, συνεστήθη η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωποι, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες» του ΔΟΜ, του Ερυθρού Σταυρού, του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων αρμοδίων φορέων.
Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της ομάδας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης κου πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και σε άλλες δομές που πληρούν τις κτιριακές προϋποθέσεις. Βούληση μας είναι σταδιακά να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στις περιοχές τη; επικράτειας που εντοπίζεται πρόβλημα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, δηλαδή κυρίως στα νησιά και στον Έβρο. Στα Κέντρα αυτά οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα. Οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την Επιτροπή εμπειρογνώμων για το Άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Ανοιχτά Κόντρα Φιλοξενίας, κ.ο.κ.

Η κατασκευή, ανακατασκευή και μίσθωση των εγκαταστάσεων καταγραφής και διαχείρισης θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Για τις λειτουργικές δαπάνες αναζητούνται πόροι από Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το Ταμείο Προσφύγων και άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αντίστοιχα του Αιγέας. Σκοπός μας είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο υπογράφων θα επισκεφθεί την εν λόγω Ε.Χ.Π.Λ. την 19-02-2010 στο πλαίσιο περιοδείας στο νομό 'Εβρου, όπου θα επαναλάβουμε την πρόθεση του Υπουργείου να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των Ε.Χ.Π.Α., σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Σημειώνεται ότι οι «επαναπροωθήσεις» απαγορεύονται ρητά σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Σκοπός μας είναι να προστατεύονται όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας και οι υπόλοιποι να επαναπατρίζονται με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.

Τέλος σας πληροφορούμε ότι, πρόσφατα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ, Κ.. Ηammarberg, με τον οποίο συζητήθηκαν τα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και αντιμετώπισης των περιστατικών αυθαιρεσίας εξουσίας του ένστολου προσωπικού εναντίο/ πολιτών. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επί του θέματος αυτού, σας διαβιβάζουμε το σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο μας.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ