Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Απόρριψη αίτησης ασύλου έξι Ιρανών πολιτικών προσφύγων και άμεσος κίνδυνος απέλασής τους

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στις 13 Ιανουαρίου, απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης ασύλου σε έξι Ιρανούς πολίτες (Mehrad Aslifard, Salilian Malsin, Asjari Yakoob, Mansoorsamaie Sadeyh, Haje Gasem Shahreare Roozbeh, Payam Rahoo), οι οποίοι εισήλθαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Μεταναστών Σάμου στις 17/11/2009 και κατέθεσαν αίτηση ασύλου προς τις ελληνικές αρχές, διότι διώκονται στη χώρα καταγωγής τους για τα πολιτικά τους πιστεύω. Σύμφωνα δε με το ιστορικό τους, προκύπτει ότι χρήζουν προστασίας και τυχόν επαναπροώθησή τους στο Ιράν θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τους χορηγήθηκε καμία προθεσμία για να ασκήσουν το δικαίωμα ακυρώσεως της απόφασης και να προετοιμαστούν για την υποστήριξη του αιτήματός τους, ενώ βρίσκονται ήδη κρατούμενοι στη φυλακή του Διεθνούς
Αερολιμένα Αθηνών και προχωρούν οι διαδικασίες απέλασής τους από τη χώρα. Η απορριπτική δε απόφαση επιδόθηκε από την Αστυνομία Σάμου ενώ ήδη ελάμβανε χώρα η διαδικασία μεταγωγής τους στην Αθήνα για επαναπροώθησή τους στο Ιράν.
Το εν λόγω γεγονός αποδεικνύει ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένου του κατεπείγοντος του ζητήματος ώστε να αποφευχθεί η άμεση απέλασή τους από τη χώρα σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου για μη επαναπροώθηση,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής εκ νέου της αίτησης χορήγησης ασύλου στους εν λόγω Ιρανούς πολίτες;

Προτίθενται να στηρίξουν μια εκ βαθέων και ουσιαστική εξέταση του αιτήματός τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Φώτης Κουβέλης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Ιρανούς. Μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 4826/ 19-01-2010

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ και Ν, ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι περί ώρα 05,45" της 17-11-2009 συνελήφθησαν από λιμενικούς υπαλλήλους του Λιμεναρχείου Σάμου 6 αλλοδαποί, κατά δήλωσή τους από το Ιράν, οι οποίοι είχαν εισέλθει μη νόμιμα στη χώρα μας και αποπειράθηκαν να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό το λιμένα του Πειραιά, κατέχοντας πλαστές ταυτότητες και εισιτήρια που δεν ανταποκρίνονταν στα δικά τους στοιχεία. Οι ανωτέρω συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα δικογραφία από το Λιμεναρχείο Σάμου, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους όρισε δικάσιμο για τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών την 22-02-2010, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σάμου.

Επίσης, την 20-11-2009 από τον αστυνομικό διευθυντή Σάμου σε βάρος τους εκδόθηκαν αποφάσεις διοικητικής απέλασης, Ωστόσο, οι εν λόγω αλλοδαποί την 26-11-2009 κατέθεσαν αιτήματα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα οποία, αφού εξετάσθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Προσφύγων, την 09-01 -2010 απορρίφθηκαν με αποφάσεις του Αστυνομικού Διευθυντή Σάμου, ενώ σε αυτές γινόταν μνεία για το δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης, ενώπιον του ΣτΕ. Την 14-01-2010 οι εν λόγω αλλοδαποί, που παρέμεναν κρατούμενοι, μετήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ενώ την 21-01-2010, με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας αυτής, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.

Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι στόχος της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ως προς τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου, ταυτόχρονα βεβαίως με την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας, είναι να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν εκείνες οι δομές, ώστε η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ατομικά και να προστατεύονται νομικά οι ομάδες που χρειάζονται διεθνή προστασία, αυτοί που δικαιούνται ασύλου, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οικογένειες. Πιστεύουμε δε ότι σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο μας προχωρά στη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Συνήγορο του Πολίτη, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πανεπιστημιακοί, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ.λπ.

Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προτεραιότητά μας είναι η λειτουργία και οι διαδικασίες της νέας Υπηρεσίας Ασύλου να καταστούν απόλυτα συμβατές με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η νέα Υπηρεσία θα στελεχώνεται κυρίως με πολιτικό προσωπικό - η Ελληνική Αστυνομία θα περιοριστεί στα αμιγώς αστυνομικά της καθήκοντα - και θα παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ουσίας στους αιτούντες άσυλο. Στόχος είναι τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα θα κωδικοποιηθούν και το νέο νομικό πλαίσιο που θα προκύψει θα αντανακλά τη νέα Εθνική Διαδικασία Ασύλου.

Μέχρι τη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα καλύπτεται η άμεση ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία. Ταυτόχρονα ειδική αd hoc ομάδα εργασίας θα αναλάβει να λύσει τα συσσωρευμένα εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την ανάπτυξη υποδομών και προνοιακών πολιτικών για τους πρόσφυγες, ενώ θα προβούμε και σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, μεταφραστών κ .λ π.) που θα διευκολύνουν την επαφή των μεταναστών με το ελληνικό κράτος, για κάθε θέμα που τους απασχολεί.

Τέλος, επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία με όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που παρέχει το Σύνταγμά μας και η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ