Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Επανακατάθεση ερώτησης με θέμα:

«Ίδρυση Οργανισμού ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας»

Με το Ν.2742/99, το αστικό συγκρότημα της Πάτρας χαρακτηρίστηκε ως μητροπολιτικό, ο χαρακτήρας του δε αυτός επέβαλε ως πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής οργάνωσης και σχεδιασμού, τη κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας (Ρ.Σ.Π.). Τον Μάιο του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη μελέτη εκπόνησης του Ρ.Σ.Π. ήδη δε έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Εν τω μεταξύ από τον Ιούλιο 2008 ο τέως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας. Το σχέδιο υπέστη την επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ πλην όμως αυτό ουδέποτε παραπέμφθηκε προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι έχει ήδη παρέλθει 1,5 χρόνος από την υπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού διατάγματος έχει δε υποστεί την επεξεργασία του ΣτΕ και ότι για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης του Ρ.Σ.Π. είναι απαραίτητη η άμεση ίδρυση του Οργανισμού, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:


1. Προτίθεστε να ολοκληρώσετε την διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας και με ποιο χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση κατάρτισης και έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας.


2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ούτως ώστε να αντιστοιχηθεί ο χαρακτήρας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας ως μητροπολιτικού με αυτόν του Ν. 2742/99.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης