Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της αστυνομίας, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Φώτης Κουβέλης.
Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη εάν εξακολουθεί να κρίνει σκόπιμη την υιοθέτηση ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων για την Αστυνομία καθώς και αν προτίθεται να επαναφέρει το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της, που το ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχτεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τα τελευταία περιστατικά βασανισμού αλλοδαπών από αστυνομικούς στο Α/T Ακροπόλεως στις αρχές Ιανουαρίου 2010, το οποίο ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο περιστατικών κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς, φέρνει με επιτακτικό τρόπο στην επικαιρότητα την ανάγκη εκδημοκρατισμού και μεταρρύθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2009, συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πρότασή μας υπήρξε προϊόν μακράς και εποικοδομητικής συζήτησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, έχοντας από κοινού διαπιστώσει ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία της ΕΛΑΣ, από την εκπαίδευση μέχρι τις συνθήκες διορισμού, χρήζουν βελτιώσεων.

Το ΠΑΣΟΚ είχε, τότε, υποστηρίξει την ως άνω πρόταση, δηλώνοντας μέσω του κ. Καστανίδη ότι επιθυμούσε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής «με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, τη συζήτηση και τη διαμόρφωση δηλαδή προτάσεων για τη θεσμική ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας και για μια αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας». Επιπλέον είχε υποστηρίξει ότι «ιδέες μπορούν να έχουν όλοι και πρέπει να συζητήσουμε πώς θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφαλείας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, ενώ ταυτόχρονα οι δυνάμεις τάξης και ασφάλειας θα λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να δικαιώνουν την έννοια του κράτους δικαίου, ενός δηλαδή κράτους που πρώτα από όλα προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.»

Δεδομένου ότι η ανάγκη μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να είναι επιτακτική και ότι το κυβερνών κόμμα έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή του για μια ευρεία συζήτηση, καθώς και ότι το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος Υπουργός έχει προβεί σε σειρά εξαγγελιών για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, αλλά και θεσμικών ζητημάτων της αστυνομίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Εξακολουθεί να κρίνει σκόπιμη την υιοθέτηση ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων για την Αστυνομία; Αν ναι, προτίθεται να επαναφέρει το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘEΜΑ : Λειτουργία-εκσυγχρονισμός-αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας. ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 4061/ 12-01-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση του λειτουργήματος του αστυνομικού και η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας του συνιστούν προαπαιτούμενα για τη χάραξη και εφαρμογή μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής. Θωρακίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο σε επίπεδο θεσμικό και οικονομικό όσο και σε επίπεδο υποδομών και μέσων, θωρακίζουμε, τελικά, την ασφάλεια και την καθημερινότητα του πολίτη. Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη μετεξέλιξη της σ' ένα σύγχρονο και με ακόμη πιο ενισχυμένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα Σώμα, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, το ασφαλές περιβάλλον που ζητάει ο πολίτης, με πλήρη σεβασμό στα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το Υπουργείο θα στηρίξει την Αστυνομία με. κάθε τρόπο και θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, τόσο για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών όσο και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης τους, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την κάλυψη των ελλείψεων και τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών. Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών Υπηρεσιών με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης Αστυνομίας.

Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζεται στην απόλυτη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσώπου στη χώρα μας κατά την αστυνομική δράση και συναρτάται άμεσα με τις στρατηγικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Στρατηγικός στόχος και καθημερινή επιδίωξη μας στο Υπουργείο είναι η αποκλειστική διάθεση των οργάνων της δημόσιας τάξης στην υπηρεσία του πολίτη, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας, με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ήδη λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αστυνομικών σε θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την αστυνομική δράση. Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να διανεμηθεί σε περισσότερους από 55.000 αστυνομικούς ο «Οδηγός συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας», όπου καταγράφονται οι αρχές που πρέπει να διέπουν την επαφή του προσωπικού με κάθε πολίτη. Με τον εν λόγω οδηγό δίδονται συμβουλές για το πώς, μεταξύ άλλων, πρέπει οι αστυνομικοί να αντιδράσουν αν έχουν απέναντι τους ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά μεταναστών, ανήλικους κ.λ.π., ώστε να μην επαναληφθούν λάθη που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν. Πέραν αυτών πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανάληψη των ευθυνών απέναντι στην κοινωνία είναι βασική αρχή αυτής της Κυβέρνησης. Κανείς δε θα μένει ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι πρόσφατα (19-01-2010) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, όπου παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής που εφαρμόζεται. Στο πλαίσιο δε αυτό, μεταξύ άλλων, παρουσίασε την πρωτοβουλία του Υπουργείου μας για σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας έναντι πολιτών. Διευκρίνισε δε ότι στη νέα Υπηρεσία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση τους και να μην δημιουργούνται υπόνοιες για συγκάλυψη τους στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης. Με τη θεσμική αυτή καινοτομία, η χώρα μας ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των ευρωπαϊκών πολιτικών και δικαιοδοτικών οργάνων. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το Γραφείο θα ιδρυθεί μέσω νόμου. προκειμένου να φέρει ενισχυμένη τυπική ισχύ και ότι θα λειτουργήσει μέχρι το Μάρτιο του 2010. Σε συνδυασμό με το υπό επεξεργασία νέο Πειθαρχικό Δίκαιο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, γρήγορο και αυστηρό πλαίσιο λογοδοσίας της Αστυνομίας που θα προστατεύει τον πολίτη και θα αναβαθμίζει ποιοτικά τον θεσμικό της ρόλο.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι το Υπουργείο μας προχωρά σε όλες τις αναγκαίας θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν εξετάζεται το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της εισήγησης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά την παρουσίαση της νέας αντεγκλη-ματικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκα πρόσφατα (21-12-2009), όπου αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι στρατηγικές μας δράσεις για τον εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, καθώς και τη νέα δομή ασφάλειας που θα επιτρέψει στους πολίτες να βιώσουν απερίσπαστα τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίας τους και να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ