Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Παρατυπίες στην αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ σε παραγωγούς σουλτανίνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζεμενού, Δήμου Ξυλοκάστρου Ν.Κορινθίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Από επώνυμες καταγγελίες θιγόμενων παραγωγών και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αλλά και σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία αποζημιώσεων για ζημιές από χαλάζι ( 6-8-2008), καύσωνα (10-8-2008) και βροχόπτωση (25-9-2009), που έχουν καταβληθεί σε παραγωγούς σουλτανίνας της περιοχής Δημοτικού Διαμερίσματος Ζεμενού, του Δήμου Ξυλοκάστρου Νομού Κορινθίας.

Ο αρμόδιος Οργανισμός (ΕΛΓΑ) διενέργησε ΕΔΕ, τα συμπεράσματα της οποίας διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλισης και Αποζημιώσεων. Η εν λόγω υπηρεσία, εκτιμώντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΔΕ, διαπιστώνει ότι προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των πορισμάτων της πρώτης εκτίμησης και της επανεκτίμησης, καθώς και παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην, προβλεπόμενη από το άρθρο 21 Καν. ΕΛΓΑ, αναθεώρηση των πορισμάτων εκτίμησης.

Επειδή τέτοια φαινόμενα πλήττουν το κύρος ενός κρίσιμου Οργανισμού, του ΕΛΓΑ, την διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιων πόρων και το εισόδημα των αγροτών, .

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και η έγκαιρη αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ των πληττόμενων παραγωγών.
2. Ζητούμε να μας κατατεθεί το με αρ.πρωτ. 261/10-6-2009 έγγραφο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα της ΕΔΕ, όπως διαβιβάστηκε στην Διεύθυνση Ασφάλισης και Ενισχύσεων

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λίτσα Αμμανατίδου

Ηρώ Διώτη

Νίκος Τσούκαλης


Παρατυπίες στην αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ σε παραγωγούς σουλτανίνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζεμενού, Δήμου Ξυλοκάστρου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών, σχετικά με παρατυπίες στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στο Δ.Δ. Ζεμενού Ξυλοκάστρου ν. Κορινθίας, αναμένεται να προχωρήσει η τριμελής ομάδα εργασίας (υπάλληλοι ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ-ΣΔΟΕ) που συγκρότησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της υπουργού Κ. Μπατζελή, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Νίκος Τσούκαλης.

Στην απάντηση σημειώνεται επίσης ότι η ομάδα θα διασταυρώσει τα στοιχεία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των επιστροφών ΦΠΑ, και θα διενεργήσει έλεγχο για να εξακριβωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι Κανονισμοί του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχολιάζοντας την απάντηση, οι βουλευτές επεσήμαναν ότι θα πρέπει όλα τα πορίσματα να γίνουν γνωστά άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του Οργανισμού, αλλά και οι πληττόμενοι παραγωγοί ότι θα λάβουν όσα στην πραγματικότητα δικαιούνται. Μολονότι ζητήσαμε τον φάκελο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διενεργηθεί, το ΥΠΑΑΤ προτίμησε φαίνεται να το κρατήσει κρυφό. Κι αυτό σίγουρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης για «όλα στο φως».

TO ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΘΕΜΑ: «Διενέργεια εκτιμήσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζεμένου Κορινθίας»


ΣΧΈΤ: Η Ερώτηση ΑΚΕ 4942/148/21-1-2010


Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση ΑΚΕ που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ,κ. Α. Αμμανατίδου, Η. Διώτη, Ν. Τσούκαλης, σας πληροφορούμε τα εξής:


Σχετικά με τα καταγγελλόμενα για .παρατυπίες στις αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν από τον ΕΛ.Γ.Α. στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζεμένου, Δήμου Ξυλοκάστρου Νομού Κορινθίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού έλαβε γνώση του πλήρους φακέλου της ΕΔΕ και κρίνοντας ότι το όλο ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης; συγκρότησε τριμελή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Α., έναν υπάλληλο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ.


Στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας ανατέθηκε : α) η σε βάθος διερεύνηση των προαναφερόμενων καταγγελιών, β) η διασταύρωση στοιχείων αποζημιώσεων ΕΛ.Γ.Α., επιδοτήσεων Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και επιστροφών Φ.Π.Α. και γ) η διενέργεια ελέγχου για να εξακριβωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι Κανονισμοί του ΕΛ.Γ.Α. και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ

1 σχόλια:

ginisg είπε...

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. ΤΣΟΥΚΑΛΗ, διότι παρά τις οχλήσεις μας στους τοπικούς μας Βουλευτές εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν καταφέραμε να τους «πείσουμε» έστω να τοποθετηθούν ΔΗΜΟΣΙΑ για το σκάνδαλο αυτό του ΕΛΓΑ στο χωριό μας.

Παράκληση στον κύριο Βουλευτή, πριν την απάντηση της ερώτησης, θα παρακαλούσαμε να έχουμε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του για μεγαλύτερη πληροφόρηση.

Με εκτίμηση
Γιώργος Γκίνης
Ζεμενό Κορινθίας
6944442924