Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ολοκλήρωση της κατασκευής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο ούτε το 2013.


Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέπα σε ποια φάση κατασκευής βρίσκονται τα τμήματα Κιάτου- Ροδοδάφνης και Ροδοδάφνης- Πάτρας καθώς και για το πώς θα γίνει η αντιμετώπιση των 53 θέσεων εμπλοκής του έργου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα και στην Αχαΐα ειδικότερα για την προοπτική του μεγαλόπνοου έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) από το Κιάτο μέχρι και το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Στο τμήμα Κιότο- Ροδοδάφνης, προϋπολογισμού 870 εκατ., έχει εκτελεστεί το 52% του έργου ή το 67% των επιλέξιμων δαπανών. Για το τμήμα Ροδοδάφνη- πάτρα, κόστους 725 εκατ. φαίνεται ότι υπάρχουν οι περισσότερες επιφυλάξεις. Επιπλέον έχουν διαπιστωθεί 53 θέσεις εμπλοκής της ΣΓΥΤ με την Ολυμπία Οδό, δίχως ακόμα να έχει αντιμετωπιστεί η διαχείρισή τους.

Επειδή το ζωτικό αυτό έργο τόσο για την ανάπτυξη ολόκληρου του Δυτικού άξονα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 2013,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια ακριβώς φάση κατασκευής βρίσκονται τα τμήματα Κιάτου- Ροδοδάφνης και Ροδοδάφνης- Πάτρας και ποια τα τελικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής του και που οφείλονται οι καθυστερήσεις;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται η αντιμετώπιση των 53 θέσεων εμπλοκής και ποια μέθοδο θα επιλέξετε για την αντιμετώπισή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης