Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αμείλικτα ερωτήματα για την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με αφορμή την αποκάλυψη του νέου κυκλώματος εκμετάλλευσης και δουλεμπορίας αλλοδαπών εργατών στη Λακκόπετρα Αχαΐας ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για μια ακόμα φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιστατικό εκμετάλλευσης αλλοδαπών στην Πελοπόννησο. Περιστατικό που δείχνει ότι το πρόβλημα του σύγχρονου εργασιακού δουλεμπορίου δεν αφορά μόνο την Ηλεία ή τώρα την Αχαΐα, αλλά όλες τις περιοχές όπου εργάζονται εποχιακοί εργάτες.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος στη Δυτική Αχαΐα αποδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές κατά αλλοδαπών όσο και να προστατεύσει τους τελευταίους. Η εκμετάλλευση εποχιακών εργαζομένων τείνει να λάβει χρόνιες διαστάσεις. Τι περιμένει η κυβέρνηση για να λάβει θεσμικά μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου; Πόσα ακόμα κυκλώματα πρέπει να αποκαλυφθούν;

Γιατί δεν επικυρώνει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας ώστε να δημιουργήσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των εργαζομένων; Πώς θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους; Ποια η θεσμική παρέμβαση του κράτους για την εξασφάλισή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας; Που είναι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας;

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και μέτρα. Ζητάμε το αυτονόητο: σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αλλοδαπών είτε ημεδαπών με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ελέγχους και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009


Με όπλο το κοινωνικό και κοινοβουλευτικό μας έργο

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με την ανακοίνωση του εκλογικού συνδυασμού του Ν. Αχαΐας ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία στοχεύοντας όχι μόνο στην παρουσία του στη νέα Βουλή αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού που θα επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.


Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του συνδυασμού ο Βουλευτής Αχαΐας και εκ νέου υποψήφιος κ. Νίκος Τσούκαλης ανέφερε τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους πολίτες της Αχαΐας, καταθέτοντας ενώπιόν τους τον απολογισμό της δράσης του, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και κοινωνικά και ζητά απ΄ αυτούς να τον επικυρώσουν με την ψήφο τους.
΄Οσο και αν απογοητεύσαμε, πληγώσαμε και εξοργίσαμε τα μέλη, τους φίλους μας αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κοινωνική και πολιτική μας προσφορά.
Σε δύσκολες στιγμές ακούγαμε το κοινωνικό σώμα και δίναμε φωνή στους αδύναμους και απελπισμένους.
Υπερασπιστήκαμε σθεναρά το δημόσιο χώρο και τους θεσμούς από την υποβάθμιση και την απαξίωση. Συμπαρασταθήκαμε στη νεολαία, στους άνεργους, στους φυλακισμένους, στους μετανάστες και γενικά στους κοινωνικά αποκλεισμένους.
Στηρίξαμε κοινωνικά και κοινοβουλευτικά τα κινήματα για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου, για την προστασία του Ασωπού, για τη διάσωση του Βοτανικού, για τη μη εκτροπή του Αχελώου, τις κινήσεις κατά του Λιθάνθρακα και τα κινήματα πόλης και μη εκποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Προτείναμε πλήρη δέσμη προτάσεων για τη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου, των υδατικών πόρων, για το χωροταξικό σχεδιασμό, για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για το ενεργειακό, για τη διοικητική μεταρρύθμιση με πλήρη αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καταναλωτών και δανειοληπτών και γενικά των εργαζομένων.
Αγωνιστήκαμε για ένα δίκαιο και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα για την ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και πολλά άλλα.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας και γι΄ αυτό αποτελούμε τη μοναδική εγγύηση για την μετεκλογική διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών για την μετατόπιση προς τα αριστερά της πολιτικής ζωής και της ίδιας της κοινωνίας.»