Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ερώτηση Τσούκαλη για τις αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια του οδοντωτού.

Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αύξηση της τιμής στα εισιτήρια του οδοντωτού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε στη βουλή την παρακάτω ερώτηση:

Σοβαρότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής η σχεδιαζόμενη απ’ τον ΟΣΕ αύξηση-φωτιά της τιμής του εισιτηρίου στη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η απλή διαδρομή που κόστιζε 3,7 ευρώ θα αυξηθεί στα 9,5 (αύξηση 160%) ενώ το εισιτήριο με επιστροφή από τα 6,8 ευρώ θα φτάσει τα 19 (αύξηση 180%)

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω αυξήσεις θα επιφέρουν πλήγμα στον τουρισμό της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων, όπως εκτιμά και η Δημοτική αρχή της πόλης η οποία με επιστολή της εκφράζει την έντονη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας στην επιβαλλόμενη αύξηση.

Μετά από δύο χρόνια διακοπής της λειτουργίας του οδοντωτού που είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή των Καλαβρύτων να πληγεί οικονομικά, όλοι ανέμεναν την επαναλειτουργία του και εξέφραζαν την ελπίδα τους για ανάκαμψη της κίνησης στην περιοχή.

Επειδή οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις που φτάνουν το 180% θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην τουριστική κίνηση αλλά και άσχημη εικόνα για τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών στην πόλη των Καλαβρύτων,

ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Με ποια λογική επιβάλλονται τόσο μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια του οδοντωτού;

2. Προτίθεστε να παρέμβετε για να επανεξεταστεί το θέμα των παραπάνω απαράδεκτων αυξήσεων που τορπιλίζουν τη λειτουργία του οδοντωτού;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΩΝΥΜΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κοινή ερώτηση προς τον υπουργό πολιτισμού κ. Σαμαρά κατέθεσαν οι βουλευτές Ανδριοπούλου Σοφία (ΣΥΡΙΖΑ) Κουβέλης Σπύρος (ΠΑΣΟΚ) Μητσοτάκης Κυριάκος (ΝΔ) και Τσούκαλης Νίκος (ΣΥΡΙΖΑ)

Οι 4 βουλευτές ερωτούν τον κ. υπουργό εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στην έκκληση, που έχει παραδοθεί από τις 22/1/2009, των 1.300 ανθρώπων που τον καλούν να παραχωρήσει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο.Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής (20.000 βιβλία, 15.000 τεύχη περιοδικών, 100.000 φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, πολλές χιλιάδες φύλλα παλαιών εφημερίδων, αποκόμματα, CD ROM, αντικείμενα, χειρόγραφα, πανεπιστημιακά και σχολικά εγχειρίδια, εργασίες ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μελέτες, φυλλάδια, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κ.ά.). Τα θέματα που καλύπτει αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικά, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στα ελληνικά ή άλλες γλώσσες. Η ιστοσελίδα της είναι από τις πλουσιότερες διεθνώς σε οικολογικό υλικό, με διεθνή αναγνώριση και χιλιάδες “link” από όλο τον κόσμο (15.000 επισκέπτες το μήνα).

Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια (συνολικά περισσότερα από 20 τίτλους) ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές του ανάγκες από ΑΠΕ.

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.


Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να ανταποκριθεί στην έκκληση, που έχει παραδοθεί από τις 22/1/2009, των 1.300 ανθρώπων που σας καλούν να παραχωρήσετε στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο, ενέργεια με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι υπηρεσίες του υπουργείου σας ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Ανδριοπούλου Σοφία

Κουβέλης Σπύρος

Μητσοτάκης Κυριάκος

Τσούκαλης Νίκος

ΚΥΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μία από τις βασικές εκκρεμότητες τρία χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου νόμου που έθετε οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων (Ν. 3468/06) ήταν η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ρύθμιζε τις πολεοδομικές διατάξεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Ωστόσο, η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ (kW) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα. Από την απαγόρευση αυτή απαλλάσσονται όσες --μέχρι τη δημοσίευση της ΚΥΑ- αιτήσεις είχαν ήδη λάβει εξαίρεση από άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Αντιθέτως, δεν καλύπτονται όσοι επενδυτές είχαν υποβάλλει αίτηση προ διετίας και δεν έχουν λάβει ακόμη τη σχετική εξαίρεση από τη ΡΑΕ.
Η ρύθμιση αυτή γεννά μία απαράδεκτη διάκριση εις βάρος όσων δεν έχουν ακόμα λάβει απάντηση από τη ΡΑΕ στην αίτηση εξαίρεση από την άδεια παραγωγής. Η διάκριση αυτή μεταξύ όμοιων περιπτώσεων παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή και έννοια ισονομίας, καθώς οι αιτούντες κινήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το τότε υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, από το οποίο κατά παράλειψη του ΥΠΕΧΩΔΕ εξέλιπε η σχετική ρύθμιση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου. Η παράνομη καθυστέρηση της ΡΑΕ (οι άδειες εξαίρεσης διαπιστώνονται εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης σύμφωνα με το Ν. 3468/06), αποτελεί σύμφωνα με τη διάταξη του ΥΠΕΧΩΔΕ το διακριτικό γνώρισμα για την απαλλαγή (ή μη απαλλαγή) από τον περιορισμό της οικοδομησιμότητας και αρτιότητας.

Για λόγους επομένως ισονομίας, θα πρέπει να απαλλαγούν από τον περιορισμό της οικοδομησιμότητας και αρτιότητας όσες αιτήσεις (έως τη δημοσίευση της εν επίμαχης ΚΥΑ) έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το άρθρο 4 της ΚΥΑ για την έγκριση ειδικών όρων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής:

Η απαίτηση της παρ.1 της περίπτωσης Α του άρθρου 1 δεν εφαρμόζεται σε φωτοβολταϊκά συστήματα για τα οποία μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής, καθώς και για εκκρεμή αιτήματα, τόσο στο Διασυνδεδεμένο, όσο και στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα’.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα προβούν στην απαραίτητη διόρθωση προκειμένου να επιλυθεί οριστικά και δίκαια ένα πρόβλημα το οποίο απειλεί την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και την επίτευξη των στόχων της χώρας για διείσδυση των ΑΠΕ και ταλαιπωρεί παράλληλα επί έτη χιλιάδες μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου
Γρηγόρης Ψαριανός
Νίκος Τσούκαλης

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής


Δυστυχώς ο Κούρδος μετανάστης Αριβάν Όσμαν Αμπντουλάχ τελικώς απεβίωσε. Γιατί δεν απαντήθηκε ακόμα η ερώτηση μας για τις συνθήκες τραυματισμού του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 3Απριλίου 2009;

Ύστερα από την προ μερικών ημερών αναγγελία του θανάτου του Αριβάν Όσμαν Αμπντουλάχ, ενός κούρδου μετανάστη που είχε βαρύτατα τραυματιστεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και την αναιτιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση απάντησης στην Ερώτηση-ΑΚΕ που είχαμε καταθέσει στις 24/4/2009 με αρίθμ. Πρωτ. 18003/790 σχετικά με το συμβάν, επανακαταθέτουμε την Ερώτηση-ΑΚΕ προσθέτοντας δύο ακόμα ερωτήματα

Στις 3 Απριλίου 2009, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο 29χρονος Κούρδος μετανάστης Αριβάν Όσμαν Αμπντουλάχ τραυματίστηκε βαρύτατα κάτω από επισήμως αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, στην προσπάθεια του να περάσει στην Ιταλία στην καρότσα ενός φορτηγού. Ο εν λόγω άνδρας λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του διακομίστηκε αρχικώς στο Κέντρο Υγείας Φιλιατών, εν συνεχεία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και τελικώς στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πιθανό κάταγμα στο μετωπιαίο οστούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου ακόμα και στην περίπτωση που συνέλθει από το κώμα στο οποίο έχει περιπέσει, οι κακώσεις θα του έχουν επιφέρει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας.
Είναι άξιο απορίας γιατί οι Λιμενικές Αρχές της Ηγουμενίτσας και η ηγεσία του Υπουργείου Ε.Ν.Α.Ν.Π. καθυστέρησαν 16 ολόκληρες ημέρες, ούτως ώστε να διατάξουν τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες για άμεση εμπλοκή ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος. Είναι επίσης θλιβερό το γεγονός ότι κάτι τέτοιο κατέστη εφικτό μόνο ύστερα από την παρέμβαση των συγγενών του θύματος και τη δημοσιοποίηση του γεγονότος στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης PRO ASYL που δημοσιεύτηκε πριν από ενάμιση χρόνο, για την περιοχή της Χίου και γενικότερα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και για τα οποία διατάχθηκε Ε.Δ.Ε από τον τότε Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π., το πόρισμα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη καθυστέρηση 16 ολόκληρων ημερών (!) στην έναρξη επίσημων διαδικασιών διερεύνησης των συνθηκών του βαρύτατου τραυματισμού του Κούρδου μετανάστη και πως αυτή η καθυστέρηση δικαιολογείται;
2. Έγινε εγγραφή του τραγικού συμβάντος στο Βιβλίο Συμβάντων του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας ή άλλης εμπλεκόμενης υπηρεσίας του Λ.Σ.; Εάν ναι, πότε και με ποιο τρόπο περιγράφεται το γεγονός; Εάν όχι, ποιος είναι ο λόγος της μη εγγραφής του;
3. Σε ποιες υπηρεσιακές ενέργειες προέβησαν οι αρμόδιοι, ώστε να αποτραπεί ακόμα και η υπόνοια ενδεχόμενης απόπειρας συγκάλυψης;
4. Έχει εκδοθεί το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. που διατάχθηκε από τον τότε Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π. για τα καταγγελθέντα εις βάρος ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λ.Σ. στη Χίο πριν από ενάμιση χρόνο, όπως αποτυπώθηκαν στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης PRO ASYL;
5. Ποιο είναι τελικά το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. για το τραυματισμό του κούρδου μετανάστη;
6. Υπάρχει επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια του τραυματισμού του και αντίστοιχη ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου του;

Επιπροσθέτως, αιτούμαστε την κατάθεση επικυρωμένου φωτοαντιγράφου του Βιβλίου Συμβάντων του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Λ.Σ. με ημερομηνία 3 Απριλίου 2009 κ.επ. από τα οποία να προκύπτει εάν το συμβάν καταχωρήθηκε ή όχι επισήμως.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών

Περικλής Κοροβέσης
Α΄ Αθήνας

Νίκος Τσούκαλης
Αχαΐας

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αγανάκτηση των πολιτών για την παράνομη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για το θέμα της παράνομης λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Μεγάλος αριθμός κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες της Πάτρας χωρίς να έχουν την απαιτούμενη απ’ τη νομοθεσία άδεια. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Κίνηση πολιτών ενάντια στις κεραίες» η οποία γίνεται αποδέκτης της δικαιολογημένης αγανάκτησης των πολιτών που βλέπουν καθημερινά τις εταιρίες να λειτουργούν πάνω από τους νόμους της πολιτείας.

Σοβαρό επεισόδιο δημιουργήθηκε πρόσφατα όταν περίοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν εργασίες συντήρησης σε παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Προποντίδας και Δορυλαίου και ο τεχνικός της εταιρίας βιντεοσκοπούσε τους κατοίκους απειλώντας τους με διώξεις.

Η «Κίνηση πολιτών» καταγγέλλει πως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν αποθρασυνθεί, απολαμβάνουν ιδιότυπης ασυλίας και συνεχίζουν να παρανομούν εγκαθιστώντας κατ’ εξακολούθηση κεραίες χωρίς άδεια και έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα συνεχίζουν να έχουν σε λειτουργία τις παράνομες κεραίες ατιμωρητί αν και έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες και ενοχλούνται όταν οι πολίτες προσπαθούν να προασπίσουν τα έννομα αγαθά τους.

Για τις περιπτώσεις των κεραιών που στερούνται άδειας υπάρχει μια απερίγραπτη γραφειοκρατία καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος φορέας που να μπορεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Επειδή το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Πάτρας,
ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιος είναι ο αριθμός των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη της Πάτρας και πόσες απ’ αυτές διαθέτουν νόμιμη άδεια;

2. Τι σκοπεύετε να πράξετε για τις κεραίες που στερούνται άδειας ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Καύσιμα με «καπέλο» προμηθευόταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Σοβαρότατη καταγγελία για προμήθεια πετρελαίου κίνησης, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έτη 2008 και 2009, αυξημένο κατά 30-80% !!! κάνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε στη βουλή.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάζει ο βουλευτής, η Περιφέρεια προμηθευόταν καύσιμα με «καπέλο» κατά παράβαση της υπάρχουσας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε έλεγχο των προμηθειών υγρών καυσίμων των υπηρεσιών του δημοσίου, ούτως ώστε να διασκεδαστούν τα εύλογα ερωτήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ζητά να κατατεθούν οι συμβάσεις και τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων για τα έτη 2007-2009.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σοβαρές υπερβάσεις (υπερκοστολογήσεις) των υγρών καυσίμων που προμηθεύονται οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, φαίνεται να προκύπτουν από έγγραφα ( παραστατικά κ.λ.π.) που έχουν περιέλθει στη κατοχή μου.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το υπ’ αριθ. 1301/24-3-2009 τιμολόγιο πώλησης, η συμβεβλημένη με την Περιφέρεια, εταιρεία πετρελαιοειδών, προμήθευσε την ΔΕΣΕ με 2312 λίτρα πετρελαίου κίνησης έναντι 1,156 ευρώ/λίτρο όταν την ίδια ημέρα (24/3/09) πρατήρια της Πάτρας πωλούσαν λιανικά (τιμή αντλίας) έναντι 0,84 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 12-8-2004 μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου του διαγωνισμού προμηθεύτριας εταιρείας (άρθρο 3) ορίστηκε ως τιμή πώλησης του προϊόντος η εκάστοτε μέση χονδρική ή λιανική τιμή ανά λίτρο ή χιλιόλιτρο την ημέρα χορήγησης αυτού μειούμενη κατά ποσοστό 2%. Στη συγκεκριμένη σύμβαση ίσχυε η μέση χονδρική δεδομένου ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν διαθέτει πρατήρια πώλησης.
Και ενώ κανονικά θα πρέπει το ίδιο να συμβαίνει και στην σύμβαση του 2008 και 2009 διαπιστώνονται για το Πετρέλαιο DIESEL Κίνησης από τιμολόγια της DIMOIL A.B.E.E.Π προς δημόσια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τα εξής:

Τιμολόγιο πώλησης.... Τιμή αγοράς προ ΦΠΑ .........Ενδεικτική τιμή Υπουργ. ......% ΑΥΞΗΜΕΝΗ
Ημερομηνία

1301/24-3-09...................... 1,156 .............................0,644609 .......................79,33%

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προμηθεύτηκε το 2008 και 2009 το πετρέλαιο DIESEL κίνησης αυξημένο (με καπέλο) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 28,21 έως 79,33 τοις εκατό κατά παράβαση προφανώς της υπάρχουσας σύμβασης.
Σημειωτέον ότι επί του σώματος του πιο πάνω τιμολογίου υπάρχει θεώρηση του τότε διευθυντή για την κανονικότητα της τιμής.

Επειδή η τιμή μονάδας επί του προαναφερόμενου τιμολογίου φαίνεται να αποκλίνει από την μέση χονδρική της ίδιας ημέρας (24/3/09) κατά 0,40 λεπτά περίπου οι δε προϋπολογισθείσες για το 2009 ποσότητες αφορούσαν σε άνω του 1 εκατ. λίτρα πετρελαίου κίνησης, θέρμανσης και βενζίνης προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Προτίθεται να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των προμηθειών υγρών καυσίμων των υπηρεσιών του δημοσίου κατά τα έτη 2005 – 2009, ούτως ώστε να διασκεδαστούν τα εύλογα ερωτήματα για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος;
2. Είναι νόμιμη η θεώρηση της κανονικότητας των τιμών επί των τιμολογίων και η παραλαβή των καυσίμων από τον εκάστοτε διευθυντή της υπηρεσίας αντί της αντίστοιχης επιτροπής προμηθειών Είναι νόμιμα τα τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού και την ισχύουσα σύμβαση ;

Επίσης αιτούμαι την κατάθεση:

Όλων των τιμολόγιων προμήθειας υγρών καυσίμων των ετών 2007 εως και 2009,
Των πρακτικών διαγωνισμού και των αντίστοιχων συμβάσεων για τα έτη από 2004 έως 2009.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης