Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Το …μυστήριο των θερμοκηπίων της Στροφυλιάς!


ΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΝΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ

Στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ τη διερεύνηση του θέματος κατασκευής θερμοκηπίων μέσα στο βιότοπο της Στροφυλιάς. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη.

Τρεις μήνες μετά την κατασκευή τους και παρά την εμπλοκή πέντε (5) υπηρεσιών (Δασαρχείο, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπογραφική Υπηρεσία, Αγροφυλακή και Κτηματική Υπηρεσία) δεν κατέστη δυνατό να γίνει γνωστό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης και εάν είναι νόμιμη ή όχι η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει αναρμόδιο για τα παραπάνω θέματα, ενώ σε απάντηση του συνερωτώμενου υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Μπέζα αναφέρεται ότι «προκειμένου να αρθούν οι αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου δόθηκε εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας για έρευνα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1539/38, αφού προηγουμένως έλθει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πόρισμα της οποίας θα παραπεμφθεί στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων για να γνωμοδοτήσει σχετικά»

Απίστευτη γραφειοκρατία για ένα θέμα που αφορά το σημαντικότερο βιότοπο της Πελοποννήσου. Να δούμε πότε επιτέλους θα λυθεί το … μυστήριο!!!

Μεταφορά αλλοδαπών από τον καταυλισμό της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με τη μεταφορά αλλοδαπών από τον καταυλισμό της Πάτρας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Το πρωί της 12ης Ιουλίου, αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στον καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα, στην συμβολή οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ευρώτα με σκοπό την εκκένωση του καταυλισμού και την κατεδάφισή του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις μεταναστών, που δεν είχαν πάνω τους τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ εντοπίστηκαν και αρκετοί ανήλικοι.
Φαίνεται ότι η επιχείρηση ήταν τουλάχιστον παράτυπη αφού η απόφαση του κ. Νομάρχη ήταν έωλη και απ’ ότι προκύπτει δεν είχε εξασφαλιστεί εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας για όλους όσους διαμένουν στον καταυλισμό. Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κάτω από συνθήκες μυστικοπάθειας και αδιαφάνειας με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η τύχη όλων των κατοίκων του καταυλισμού και κατ’ επέκταση ανυπαρξία κοινωνικού ελέγχου.
Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα φιλοξενίας τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Πόσοι μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, πόσοι από αυτούς ήταν ανήλικοι, νομιμοποιημένοι (ροζ κάρτα, αίτηση ασύλου) και χωρίς έγγραφα και που μεταφέρθηκαν κάθε μια από τις παραπάνω ομάδες;
- Όσον αφορά τους ανηλίκους εάν έχουν γίνει ενέργειες για οικογενειακή επανένωση και ορισμό Επιτρόπων;
- Γνωρίζετε πόσοι μετανάστες βρίσκονται διασκορπισμένοι και χωρίς τόπο διαμονής στην Πάτρα και πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε το πρόβλημα;

Ζητούμε επιπλέον την κατάθεση του ονομαστικού καταλόγου του συνόλου των αλλοδαπών που ελέγχτηκαν.

Ο ερωτών βουλευτής
Νικόλαος Τσούκαλης

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ξεπουλάνε τις αλυκές του Μεσολογγίου

Ανεκτίμητης αξίας φυσικοί εθνικοί πόροι σε ιδιώτες.



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Την επιχειρούμενη πώληση της εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται η μεγαλύτερη αλυκή της χώρας μας, η αλυκή του Μεσολογγίου, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Σοφία Ανδριοπούλου.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές η επιχειρούμενη πώληση θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ορθολογική διαχείριση ουσιαστικά ενός βιοτόπου από ιδιώτες, οι οποίοι προσβλέπουν πρωτίστως στο κέρδος. Όπως είναι γνωστό η αλυκή Μεσολογγίου μπορεί να χαρακτηριστεί σαν υγροβιότοπος ιδιαίτερης οικολογικής σπουδαιότητας αφού στα 226 είδη πουλιών της ευρύτερης περιοχής, φιλοξενούνται εδώ τα 164, δηλαδή τα 2/5 περίπου είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας.

Η πώληση των αλυκών συναντά την καθολική αντίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Μεσολογγίου, οικολογικών οργανώσεων αλλά και των εταιρειών επεξεργασίας άλατος που καταγγέλλουν προσπάθεια δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, η Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε μεταξύ άλλων να πουλήσει το ποσοστό (55%) που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε» η οποία παράγει και εκμεταλλεύεται το ελληνικό αλάτι. Η επιχειρούμενη εκ μέρους της κυβέρνησης πώληση της εν λόγω εταιρείας, συναντά την αντίδραση τόσο εταιρειών επεξεργασίας άλατος, όσο και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οικολογικών οργανώσεων.

Οι αλυκές και κύρια η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εξ αυτών αλυκή του Μεσολογγίου, βρίσκονται εντός προστατευόμενων από τη συνθήκη RAMSAR υγροτόπων και αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του ευρύτερου οικοσυστήματος, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό πουλιών και άλλων οργανισμών. Η αλυκή Μεσολογγίου μπορεί να χαρακτηριστεί σαν υγροβιότοπος ιδιαίτερης οικολογικής σπουδαιότητας αφού στα 226 είδη πουλιών της ευρύτερης περιοχής, φιλοξενούνται εδώ τα 164, δηλαδή τα 2/5 περίπου είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας. Πολλά από τα φιλοξενούμενα εδώ είδη είναι σπάνια, που σε παγκόσμια κλίμακα απειλούνται ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Για 30 απ’ αυτά που συχνάζουν ή αναπαράγονται στους χώρους της αλυκής (μέλη του κόκκινου βιβλίου –Red Data- της διεθνούς ένωσης για την προστασία των φυσικών πόρων – IUCN) οι αλυκές Μεσολογγίου αποκτούν μια ιδιαιτερότητα διεθνούς σημασίας.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία των Αλυκών Μεσολογγίου συνδύαζε την προστασία του οικοσυστήματος με την παραγωγική διαδικασία μετέχοντας στην κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση του τόπου. Η υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» είχε πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την οικολογική αναβάθμιση των αλυκών ενώ με συγκεκριμένες δράσεις (δημιουργία νησίδων φωλεοποίησης, κατασκευή παρατηρητηρίων, περιφρούριση της απαγόρευσης κυνηγιού κλπ) είχε συμβάλει στην προστασία της ορνιθοπανίδας. Η επιχειρούμενη πώληση θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ορθολογική διαχείριση ουσιαστικά ενός βιοτόπου από ιδιώτες, οι οποίοι προσβλέπουν πρωτίστως στο κέρδος.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου και μέλος του Δ.Σ της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε» ανέφερε πως κάθε σκέψη της κυβέρνησης για πώληση των αλυκών, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι αυτές αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού.

Επίσης σύμφωνα με υπόμνημα πέντε εταιρειών επεξεργασίας άλατος (που έχει σταλεί και στο υπουργείο Οικονομίας από τις 2-4-09) εκφράζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλίου από συγκεκριμένη εταιρία άλατος που κατέχει ήδη το 25% των «Ελληνικών Αλυκών» σε περίπτωση που αυτή αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται πως η παραχώρηση της εκμετάλλευσης Εθνικού Πόρου και μάλιστα στρατηγικής σημασίας είναι ενέργεια ανεπίτρεπτη και κατά των κανόνων του ανταγωνισμού. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι πως η ενδεχόμενη πώληση, η οποία θα αποφέρει ψιχία ως έσοδα, θα προξενήσει τεράστια ζημιά στις εν λόγω εταιρείες οι οποίες απασχολούν παραπάνω από 250 εργαζόμενους και καλύπτουν το 60-70% του αλατιού που διακινείται στη χώρα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Είναι εν τέλει στις προθέσεις σας η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε»

Πως θα διασφαλίσετε την προστασία των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος των αλυκών οι οποίες αποτελούν τμήματα προστατευόμενων βιοτόπων όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού;


Πως θα διασφαλιστεί η μη δημιουργία μονοπωλίου και η εφαρμογή των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού από την παραπάνω πώληση;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Σοφία Ανδριοπούλου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια της Βουλής για τη γενικευμένη χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους και τη συλλογή και ανάλυση DNA.

Η κυβέρνηση νομοθετεί κάτω από την πίεση της ακροδεξιάς χωρίς την συνταγματικά επιβαλλόμενη γνωμοδότηση Ανεξάρτητης Αρχής.


Αποκρύπτει η κυβέρνηση γνωμοδότηση καταπέλτη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ανάλυση του DNA

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Αχαΐας ανέφερε μεταξύ άλλων:


Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων έχει χαρακτήρα συνταγματικής περιωπής, γεγονός που απαιτεί από οποιαδήποτε αναθεώρηση ή τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου τη διατήρηση των ίδιων θεσμικών και δικονομικών εγγυήσεων με την πρότερη κατάσταση. Η χρήση καμερών αφορά των πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων. Πώς είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με απλή τροπολογία σε θερινό τμήμα; Γιατί δεν το φέρνει σε ολομέλεια τον Οκτώβριο;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση νομοθετεί σε κρίσιμα ζητήματα κάτω από την ασφυκτική πίεση των ακροδεξιών δυνάμεων της χώρας μας. Και μάλιστα προχωρά και στη ρύθμιση χωρίς την αναγκαία και συνταγματικά επιβαλλόμενη τοποθέτηση της Αρμόδιας Αρχής, γεγονός που επιβάλλεται και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Πρωτοτυπία μοναδική της χώρας μας!

Μια απλή ανάγνωση της τροπολογίας για το DNA δείχνει ότι οι αρχές της αναλογικότητας και αναγκαιότητας έχουν καταρρακωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Γιατί αποκρύπτετε από την αιτιολογική έκθεση ότι υπάρχει γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ανάλυση του DNA; Δεν χρειάζεται νέα γνωμοδότηση. Είναι καταπέλτης! Απαγορεύει προληπτική συλλογή DNA, ζητά αυστηρό προσδιορισμό των εγκλήματα τα οποία πρέπει να είναι πολύ σοβαρά, ενώ η βάση δεδομένων θα πρέπει να υπόκειται σε επιτήρηση συμβουλίου εφετών! Γιατί λοιπόν αποκρύβεται η συγκεκριμένη γνωμοδότηση;

Είναι προφανές…γιατί εκθέτει την κυβέρνηση!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Δήλωση Νίκου Τσούκαλη για την επιχείρηση κατεδάφισης του προσφυγικού καταυλισμού.

Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά φαίνεται να προκρίνει τις προσωρινές λύσεις αντί της χάραξης βιώσιμου σχεδίου, απόρροια σαφούς πολιτικής με ρεαλιστικούς στόχους.
Ακολουθεί δηλαδή την πάγια κυβερνητική πολιτική της υιοθέτησης μέτρων καταστολής αντί να επικεντρώνεται σε δράσεις πρόληψης και προστασίας των δικαιωμάτων τόσο των δημοτών της Πάτρας όσο και των μεταναστών. Οι όποιες επιχειρήσεις «σκούπα» δεν μπορεί παρά να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μεταθέτοντας το πρόβλημα τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά.

· Που μεταφέρονται οι αλλοδαποί αφού τα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί;
· Πώς προστατεύονται οι ανήλικοι όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί επιτροπείας και οικογενειακής επανένωσης;


Το πρόβλημα είναι βαθύτερο από το συνωστισμό χιλιάδων μεταναστών σε ένα λιμάνι. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας αλλά δεν τους δίνεται. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Να κρατήσει φυλακισμένους όλους τους Αφγανούς μέχρι να ξανασυσταθεί το Αφγανιστάν;
Η διάλυση του άθλιου καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου ήταν αίτημα όλων των φορέων και των κατοίκων της Πάτρας, όμως αυτό να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις επιταγές των διεθνών συνθηκών της ελληνικής νομοθεσίας και του Συντάγματος. Το έργο αυτό ήταν αρμοδιότητα των φορέων κοινωνικής προστασίας και όχι βεβαίως των κατασταλτικών μηχανισμών. Τώρα που «γλυτώσαμε από τους βαρβάρους» ας απαντήσουν οι τοπικοί φορείς και η Κυβέρνηση.
Λύθηκε το μεταναστευτικό της Πάτρας; Και ας σκεφτούν πιο συνετά και ώριμα όσοι μέχρι τώρα κακολογούσαν και προπηλάκιζαν. Είναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους αλλά και την πολιτική τους τοποθέτηση;


Εμείς ζητάμε κατ’ επανάληψη:

- Τη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας.

- Τη νομιμοποίηση όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας και την αντίστοιχη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.