Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Δήλωση Νίκου Τσούκαλη για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τους πρόσφυγες (20-6-09), ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η συζήτηση για την προστασία των κατατρεγμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, μια μέρα μετά τη λήξη των διαβουλεύσεων στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε με καθυστέρηση ετών να ασχοληθεί επί της ουσίας με τη μεταναστευτική πολιτική.

Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών. Το ατελές σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας μας με την ανεπάρκεια υποδομών υποδοχής, τον ουσιαστικά ανύπαρκτο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων και την επί της ουσίας ανύπαρκτη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους απλά επιτείνει το πρόβλημα, παραβιάζει βασικά δικαιώματα και αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας.

Η ανάθεση διαχείρισης του πολυεπίπεδου και πολύπλοκου αυτού ζητήματος μόνο στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τα Σώματα Ασφαλείας, δυναμιτίζουν αντί να επιλύουν τα προβλήματα. Η χορήγηση πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι απλά μια επιλογή για την κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή της, βάσει των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Δεδομένου ότι το αίτημα για "αλληλεγγύη και δικαιότερη κατανομή των ευθυνών" μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απέφερε καρπούς, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για συντονισμένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με προτάσεις που στηρίζονται στις διεθνείς συνθήκες και που συνιστούν αντίστοιχες υποχρεώσεις της χώρας μας. »

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Θερμοκήπια μέσα στο βιότοπο της Στροφυλιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Δύο μήνες μετά την καταγγελία των υπαλλήλων του φορέα διαχείρισης για δημιουργία θερμοκηπίων μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας της Στροφυλιάς, κανείς δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι νόμιμη ή όχι. Τέσσερεις δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπογραφική υπηρεσία, και Αγροφυλακή) δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αποφανθούν αν οι καλλιέργειες γίνονται σε δημόσια ή ιδιωτική έκταση και εάν είναι νόμιμες ή παράνομες.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής ανάπτυξης και Οικονομίας προκειμένου να διευκρινιστεί ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης και εάν είναι νόμιμη η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σε καλλιεργήσιμη έκταση μετέτρεψαν τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Δάσους της Στροφυλιάς, αγρότες της περιοχής, οι οποίοι κατασκεύασαν θερμοκήπια καλλιεργώντας κηπευτικά. Η έκταση που καλλιεργήθηκε βρίσκεται στη θέση «Πλατώνα» του Δ.Δ Μετοχίου, Δήμου Λαρίσου Αχαΐας, και διαπιστώθηκε ότι αποτελεί τμήμα του έλους της Λάμιας, στα ανατολικά του δάσους Στροφυλιάς και πέραν της εκεί υπάρχουσας αντιπυρικής ζώνης, στα νότια της έκτασης των Στιβών.
Τις καλλιεργητικές εργασίες διαπίστωσαν οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης στις 10-4-09 στα πλαίσια των καθημερινών τους περιπολιών στην περιοχή και αμέσως με έγγραφό τους (αρθμ πρωτ 126/10-4-09) ενημέρωσαν το Δασαρχείο Πατρών και το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας.
Το Δασαρχείο Πατρών με έγγραφό του προς το Φορέα Διαχείρισης (αριθμ. 21946/5664/24-4-09) μετά από αυτοψία, αναφέρει ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ αλλά ως τμήμα του έλους της Λάμιας και σύμφωνα με την μορφή της βλάστησης που την κάλυπτε και την καλύπτει δεν ανήκει στις εκτάσεις που προστατεύονται από τη Δασική Υπηρεσία.
Αυτοψία πραγματοποίησε στην περιοχή και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τοπογραφική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, η οποία στο υπ’ αριθμ πρωτ 275/12-5-09 έγγραφό της, αναφέρει ότι η εν λόγω έκταση είναι χερσολίβαδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Αντίθετα το Αγρονομικό Τμήμα Δύμης στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1004/11/1-α, της 2-6-09 έγγραφό του αναφέρει, (εκτός από τα ονόματα και…. τα κινητά τηλέφωνα των καλλιεργητών) πως σε τηλεφωνική (!!!) επικοινωνία με έναν εκ των καλλιεργητών πληροφορήθηκε ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ιδιόκτητες.

· Επειδή δύο μήνες μετά την καταγγελία των υπαλλήλων του φορέα, κανείς δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι νόμιμη ή όχι,
· Επειδή η εν λόγω έκταση, αποτελεί σημαντικό τμήμα του προστατευόμενου βιοτόπου,


Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης;
2. Είναι νόμιμη η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου;
3. Προτίθεστε να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της περιοχής σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παρανόμως καλλιεργείται;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης