Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Παράλληλα με τη συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για την επίλυση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων της Αχαΐας και όχι μόνο.
Μετά την πρόσφατη παρέμβασή του για τα βοθρολύματα της Αχαΐας , ο κ. Τσούκαλης σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ Ξυλοκάστρου, πήρε νέα πρωτοβουλία για την προώθηση του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.


Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξυλοκάστρου αναφέρονται τα ακόλουθα:


Μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Ξυλοκάστρου και του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, πραγματοποιήθηκε στις 19-5-09, ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Νίκου Αγγελόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, οι Δήμαρχοι : Ευρωστίνης Ν. Κουρτζής, Φενεού Σταματόπουλος , Ξυλοκάστρου Αν. Κλαδούχος και ο πρόεδρος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων Χ. Παπαστελάτος με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

Από τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η τελμάτωση του ζωτικού για την περιοχή έργου, με κύρια ευθύνη της Περιφέρειας. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου , σύγχρονου και αποτελεσματικού ΠΕ.ΣΔ.Α αντανακλάται με τον πλέον τραγικό τρόπο στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι η Περιφέρεια δε διαθέτει κανένα σχέδιο για την τύχη του έργου, και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της διαχειριστικής ενότητας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την υποχρέωση για την επανάληψη της σύσκεψης ενώπιον του γεν. γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ Κου Μπαλτά προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους τοπικούς φορείς ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συμπαραστέκεται ενεργά σε κάθε τους δραστηριότητα.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Παρέμβαση Τσούκαλη για τα βοθρολύματα.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους της Αχαΐας και ιδιαίτερα προς το Δήμαρχο Αιγίου

κ. Καραφωτιά, για το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των βοθρολυμάτων απηύθυνε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης.

Στην επιστολή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

«Οι χιλιάδες τόνοι αδιάθετων λυμάτων του νομού μας απειλούν τόσο το φυσικό μας περιβάλλον όσο και την υγεία των συμπολιτών μας. Εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζουν με τον εφιάλτη των βοθρολυμάτων καθώς τα βυτιοφόρα παραμένουν γεμάτα αδυνατώντας να τους εξυπηρετήσουν. Μπροστά στον κίνδυνο να ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
1) η διαχείριση τέτοιων προβλημάτων οφείλει να είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των εμπλεκομένων φορέων (κύρια των εκπροσώπων της Τ.Α.) και σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν τοπικισμοί και εκβιαστικά διλήμματα. Πολύ περισσότερο δεν χωρούν εγωισμοί και μικροψυχίες όταν κινδυνεύουν τα δημόσια αγαθά της υγείας και του περιβάλλοντος.
2) Είναι σαφείς οι ευθύνες τόσο της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των βοθρολυμάτων όσο και των Δήμων του νομού (με εξαίρεση αυτόν του Αιγίου) οι οποίοι δεν φρόντισαν να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές στους βιολογικούς τους καθαρισμούς.
3) Η αλληλεγγύη απαιτεί κατανόηση και του προβλήματος της πόλης του Αιγίου να διαθέσει 45 τόνους από τα στερεά του απορρίμματα στους τρείς υπάρχοντες ΧΥΤΑ του νομού. (15 τόνους στον καθένα) Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτω από εκβιαστικούς όρους και προαπαιτούμενα.
4) Κάνω δημόσια έκκληση στο Δήμαρχο Αιγίου κ. Καραφωτιά να δεχθεί τα λύματα των άλλων δήμων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού του καθαρισμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι αυτονόητο ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του Αιγίου από τους δημάρχους που διαθέτουν ΧΥΤΑ.

Κύριε Καραφωτιά,

Η αποδοχή των βοθρολυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού σας καθαρισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τόσον εγώ αλλά και κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, θα είμαι συμπαραστάτης σας σε περίπτωση που δεν τύχει «ευήκοου ωτός» το αίτημα του Δήμου σας για τα απορρίμματα και αντιμετωπιστεί με δογματική και στείρα άρνηση από τους άλλους Δημάρχους.
Σ΄ αυτή τη δύσκολη ώρα απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα και όχι εγωισμοί και εκβιασμοί. Ευελπιστώ ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ