Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Τσούκαλη με την υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη για τα προβλήματα της ΒΙΠΕ Πατρών

Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη πραγματοποιήθηκε στις 23-12-09 στη βουλή, προκειμένου να συζητηθούν τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της ΒΙΠΕ Πατρών. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας και εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσούκαλης έθεσε το θέμα του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ, σύμφωνα με το οποίο μια ιδιωτική τραπεζιτική εταιρία η «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ» καθορίζει αποκλειστικά και μόνο βάση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων της, τους οικονομικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των μοναδικών ολοκληρωμένων βιομηχανικών υποδομών της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ως παράδειγμα του απαράδεκτου αυτού καθεστώτος αναφέρθηκε ο πρόσφατος αυθαίρετος και προκλητικός διπλασιασμός της αγοραίας αξίας των ακινήτων, η ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του ποταμού Πείρου από το βιολογικό καθαρισμό της ΒΙΠΕ και γενικότερα περιγράφτηκαν οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Η κ. υπουργός μας γνωστοποίησε επικείμενη συνάντηση με τη διοίκηση της «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ» (κ Σάλλα) για συνολική αντιμετώπιση του πλαισίου λειτουργίας όλων την ΒΙΠΕ της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την περίπτωση της αυθαίρετης αύξησης της τιμής των ακινήτων.


Ο κ. Τσούκαλης επέμεινε σε όσα αναφέρει και σε σχετική ερώτηση κατέθεσε πρόσφατα προς την κ. υπουργό ζητώντας την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πατρών, αφαιρώντας την από την ιδιωτική «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.» και αναδεικνύοντας το δημόσιο χαρακτήρα της με τη διαμόρφωση αντίστοιχου φορέα διαχείρισης.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό ο βουλευτής ανέφερε ότι πρόκειται να επανέλθει με ερωτήσεις του, τόσο προς την υπουργό οικονομίας όσο και προς την υπουργό περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.