Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ


· Ανάγκη για αναβάθμιση και ριζική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης με ένα πλαίσιο πλήρους αξιοκρατίας και καθιέρωση ενός διαφανούς και αντικειμενικού συστήματος, ενιαίου για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
· Απαιτείται ρήξη με τον κομματισμό, με τις πελατειακές σχέσεις, με τα ρουσφέτια
· Στην ανεργία οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι χωρίς να αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα λειτουργικότητας των υπηρεσιών.

Στην παρέμβαση του στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ενταγμένο στη λογική της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η βασική επιδίωξή σας είναι να απαλλαγείτε από το βάρος των ευέλικτων μισθωτών, είναι δυστυχώς «να πετάξετε τη σαβούρα από το πλοίο» προκειμένου αυτό να σωθεί μέσα στην «τρικυμία» που βρίσκεται. Ακολουθείτε τη λογική «του μαστίγιου και του καρότου». Μας εμφανίζετε το «καρότο» των αντικειμενικών και αξιοκρατικών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ συγχρόνως μας κραδαίνετε το «μαστίγιο» της απαλλαγής σας από τους χιλιάδες νέους με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ποιος δεν θα συμφωνούσε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο «μπετονάρισμα» των διαδικασιών προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ; Συμφωνούμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πάρα πολλά άλλα. Εμείς αναδείξαμε και εγκαταστήσαμε στον πυρήνα της αντιπαράθεσης το τεράστιο θέμα των συμβασιούχων. Οι θέσεις μας είναι σταθερές τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Δεν είπαμε για άμεση πρόσληψη όλων των συμβασιούχων αλλά μιλήσαμε για μοριοδότηση μέσω των διαγωνισμών. Η πρότασή μας, εντάσσεται και είναι συνεπής με τη συνολικότερη και ολοκληρωμένη προγραμματική μας θέση για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Βρίσκεται δε σε ευθεία αντιπαράθεση με το σημερινό μοντέλο της.
Είναι βέβαιο ότι η σημερινή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε απόπειρα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αντίθετα, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η αναπαραγωγή της παραοικονομίας, των πελατειακών σχέσεων, των αθέμιτων συναλλαγών και της συνολικής υποβάθμισης της χώρας.
Οι θέσεις μας συγκεκριμένα είναι:
Η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υποκρύπτουν τακτικές ανάγκες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η αντικατάσταση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου, η τακτοποίηση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα και με ενιαία σχέση μονίμου υπαλλήλου στο Δημόσιο όλων των σημερινών συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την κατάργηση έκτοτε του θεσμού των συμβασιούχων. Ζητάμε μία γενική ρύθμιση για όλους τους συμβασιούχους. Παρατείνετε τις συμβάσεις μέχρι τις 31-12-2011 και στη συνέχεια, καταγράψτε τις πραγματικές ανάγκες σε όλο το δημόσιο τομέα.
Ενσωματώστε τις ανάγκες αυτές στους νέους σύγχρονους οργανισμούς τους οποίους πρέπει να κάνετε σύντομα και προκηρύξτε διαγωνισμούς για την κάλυψη των οργανικών θέσεων».