Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς
Τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Αναστολή έκδοσης εφημερίδας στην Πάτρα συνέπεια των απαράδεκτων συνθηκών στον Τύπο της περιφέρειας


Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έγινε απεργία σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας («Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή») με αφορμή τις αυθαίρετες απολύσεις δύο δημοσιογράφων (η μία στις 21.9.2009 και η άλλη στις 14.10.2009). Η απεργία, που είχε απόλυτη επιτυχία, και η απεργιακή συγκέντρωση ανέδειξαν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται όχι μόνο στα ΜΜΕ της Πάτρας αλλά στο σύνολο χώρο του Τύπου, με την μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ανασφάλιστη εργασία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την μη καταβολή δεδουλευμένων (στις εν λόγω εφημερίδες δεν καταβάλλονται μισθοί επί πολλούς μήνες), τις παράνομες απολύσεις κ.λπ. να κυριαρχούν και να αποτελούν πλέον τον κανόνα.
Την ίδια ώρα, η απεργία ανέδειξε τις σχέσεις διαπλοκής και συνεργασίας επιχειρηματιών που έχουν εισβάλει σαν κομήτες στο χώρο του Τύπου από τη μια και των παραγόντων του δικομματισμού από την άλλη, με τους πρώτους να αγοράζουν ή να ανοίγουν ΜΜΕ με τις ευλογίες των κυβερνώντων, προκειμένου να υποβοηθήσουν τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, παρέχοντας με τη σειρά τους επικοινωνιακή εκδούλευση στους πολιτικούς τους φίλους.
Χαρακτηριστική και άκρως αποκαλυπτική η περίπτωση του επιχειρηματία Θ. Καμπέρου, ο οποίος έχοντας αναπτύξει ένα πλέγμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα logistics και τις κατασκευές, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια να ελέγχει στην Αχαΐα 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έναν τηλεοπτικό (που πρόσφατα πούλησε) και την καθημερινή εφημερίδα «Ημέρα», εφημερίδα με ιστορία 65 χρόνων.


Ο εν λόγω επιχειρηματίας με την κήρυξη της απεργίας ξεκίνησε ένα όργιο εκβιασμού εργαζόμενων και σωματείων, και μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει, απειλώντας ότι θα κλείσει την εφημερίδα του αν η απεργία πραγματοποιηθεί. Τελικά, μια μέρα μετά την πετυχημένη απεργία, έκανε πράξη τον εκβιασμό του και ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας, βγάζοντας στην ανεργία πάνω από 50 εργαζόμενους.
Αυτή η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Αχαΐα είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία.
Επειδή τέτοιου είδους απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πρακτικές στο χώρο των ΜΜΕ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και τελικά προσβάλλουν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας «Ημέρα» και να προστατευθούν οι δεκάδες θέσεις εργασίας.
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να πάψουν να ισχύουν οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις εργασίας στον Τύπο, να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, να καταβληθούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, να πάψουν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και να αλλάξει το καθεστώς που απαξιώνει του εργαζόμενους και εν τέλει την ενημέρωση.
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των διατάξεων για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την ενίσχυση «ημετέρων», «επιδοτεί» ιδιοκτήτες ΜΜΕ οι οποίοι εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς να έχουν στο μισθολόγιο ούτε έναν εργαζόμενο-δημοσιογράφο ή χωρίς να τηρούν ούτε τα στοιχειώδη της εργατικής νομοθεσίας.
Προτίθενται να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία της κρατικής διαφήμισης (από υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς, περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους) σε πανελλαδικά και περιφερειακά-τοπικά ΜΜΕ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Μουλόπουλος

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Υπουργείο Εργασιας και κοινωνικης ασφαλισης

ΘΕΜΑ: Προβλήματα εργαζομένων στην εφημερίδα «Ημέρα» στην Πάτρα. ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 326/12/27-10-2009 ΕΡΩΤΗΣΗ/ΑΚΕ


Σχετικά με τη με αρ. πρωτ. /326/12/27-10-2009 Ερώτηση/ΑΚΕ, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Β. Μουλόπουλο και Ν. Τσούκαλη, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε την απάντηση του κ. Υπουργού, η οποία έχει ως εξής: «Απάντηση για το θέμα έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Γιώργος Κουτρουμάνης σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με αριθμό 83/16-11-2009 στις 19 Νοεμβρίου 2009, αντίγραφο των πρακτικών, τα οποία επισυνάπτω. Καταθέτω επίσης όλα τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα. Όπως έχω πει στη Βουλή των Ελλήνων έως ότου αναλάβει ο νέος Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας τα επικαλούμαι ή τα καταθέτω στην εθνική αντιπροσωπεία δίχως να τα αμφισβητώ ή να τα αποδέχομαι. Μόλις έλαβα το σχετικό έγγραφο και αίτημα του Εργατικού Κέντρου Πατρών, κίνησα αμέσως τις σχετικές κατά τον νόμο διαδικασίες, στην δε σχετική σύσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει του άρθρου 13 του νόμου 1876/90, προήδρευσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Γιώργος Κουτρουμάνης, το πρακτικό της οποίας επίσης σας καταθέτω - αν και κατά την συνήθη πρακτική προεδρεύει αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας.».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ'αριθμ. 326/12/276-10-2009 Ερώτηση και Α.Κ.Ε. των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετ Δικό σας το υπ' αριθμ. 26/03-11-2009 διαβιβαστικό έγγραφο.
Προκειμένου να απαντηθεί η παραπάνω Ερώτηση των βουλευτών της Κ,Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την «Αναστολή έκδοσης εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» στην Πάτρα, και όσον αφορά τις ενέργειες του Σ.ΕΠ.Ε. για τα θέματα αρμοδιότητας του, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


Κοινωνικοί Επιθεωρητές του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Αχαΐας μετέβησαν την Πέμπτη 05.11.2009 στο χώρο της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες. Κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκαν εργαζόμενοι και κατά δήλωση της κ. Άννας Λαδά - β. λογίστρια στον Όμιλο Καμπέρου, η εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ»
• έχει κλείσει από την 22.10.2009,
• δεν υπάρχει πρωτόδικη δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της εταιρείας και
• ότι εκείνη τη στιγμή λάμβαναν χώρα διαβουλεύσεις για ομαδικές απολύσεις με τριμελή επιτροπή που έχει οριστεί από τους εργαζόμενους.
Η εταιρεία-εφημερίδα πριν κλείσει απασχολούσε τριάντα ένα (31) άτομα, εκ των οποίων τρία (3) έχουν υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους (παραλήφθηκαν φωτοαντίγραφα των παραπάνω καταγγελιών από τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές). Επίσης, κατά τον έλεγχο ζητήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2009 και η κ. Λαδά δήλωσε ότι οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2009 σε ορισμένους εργαζόμενους, οι δεδουλευμένες αποδοχές του Οκτωβρίου 2009 και το επίδομα αδείας του έτους 2009.
Σημειώνεται ότι ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με το Ν. 1387/1Θ83 (ΦΕΚ 110/Α), θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων και υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα τα όρια που καθορίζονται από τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στην αρχή του μήνα και είναι τα εξής:
(α) τέσσερις (4) εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως διακόσια (200) άτομα.
(β) ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) άτομα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από πενήντα εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των απολύσεων που προβλέπονται παραπάνω, όλοι οι τρόποι λήξης της σύμβασης εργασίας που γίνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη για έναν ή περισσότερους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων, εξομοιώνονται με τις απολύσεις, υπό τον όρο ότι οι απολύσεις είναι τουλάχιστον πέντε.
Επίσης, κατά τον έλεγχο ζητήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2009 και η κ. Λαδά δήλωσε ότι οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2009 σε ορισμένους εργαζόμενους, οι δεδουλευμένες αποδοχές του Οκτωβρίου 2009 και το επίδομα αδείας του έτους 2009.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις για την οφειλή των εν λόγω δεδουλευμένων αποδοχών καθώς και κατάσταση οφειλομένων προκειμένου η Υπηρεσία μας να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειες της. Η εταιρεία προσκόμισε στην Υπηρεσία μας τη ζητηθείσα αναλυτική κατάσταση οφειλομένων από την οποία προκύπτει οφειλή της εταιρείας προς τους εργαζόμενους δεδουλευμένων αποδοχών συνολικού ύψους 67.590,73 € καθώς και ποσό 13.397,58 € σε εργαζόμενο που έχει προχωρήσει υε επίσχεση εργασίας, ήτοι συνολικό ποσό οφειλής 80.988,29. Στη συνέχεια υποβλήθηκε μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατά της εταιρείας και έγινε εισήγηση επιβολής προστίμου για οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδος.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στην εν λόγω επιχείρηση έχουν επιβληθεί κατά το έτος 2009 δύο πρόστιμα, ένα ύψους 3.000€ για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών και ένα ύψους 5.000 € για μη ύπαρξη βιβλίου αδειών.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ουδείς εκ των εργαζομένων στην παραπάνω εφημερίδα προσέφυγε στην Υπηρεσία μας προκειμένου να ζητήσει τη μεσολάβηση της αναφορικά με τις παραπάνω καταγγελίες.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας έχουν επιβληθεί κατά το έτος 2009 τα παρακάτω πρόστιμα σε επιχειρήσεις του ιδίου Ομίλου (Όμιλος Επιχειρήσεων Καμπέρου):
1. Στην «ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ένα (ποσού 1.000 €) για παράνομη απασχόληση ανηλίκου, δύο (συνολικού ποσού 12.000 €) για μη προσκόμιση στοιχείων, και ένα (ποσού 5.000 €) για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών.
2. Στην επιχείρηση «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ» ένα (ποσού 5.000 €), για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών και στην επιχείρηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΠΑΝΟΣ» ένα (ποσού 10.000 €) για μηπροσκόμιση στοιχείων.


ΜΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΠΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ημερήσια επαρχιακή εφημερίδα « Ημέρα των Πατρών », μετά την αναστολή έκδοσης της.
Σχετική η αριθ. 326/12/27-10-2009 ερώτηση.


Παρακαλούμε στην απάντηση σας προς τη Βουλή επί της σχετικής ερώτησης, που κατατέθηκε από τους βουλευτές κ.κ Β.Μουλόπουλο και Ν.Τσούκαλη, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, να περιλάβετε τα παρακάτω για τα θέματα που ανάγονται στην αρμοδιότητα μας:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας των ασφαλιστικών οργανισμών που ασφαλίζουν μισθωτούς, υπεύθυνος για την καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών είναι ο εργοδότης, ο οποίος οφείλει να παρακρατεί από τις αποδοχές των εργαζομένων τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να τις αποδίδει μαζί με τις εργοδοτικές στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς» μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται από τις διατάξεις που διέπουν τον κάθε φορέα. Αν ο εργοδότης δεν εκπληρώνει την παραπάνω υποχρέωση και καθυστερεί να εξοφλήσει είτε το σύνολο είτε μέρος των οφειλόμενων εισφορών, η είσπραξη τους είναι δυνατή, βάσει των διατάξεων του νόμου «περί εισπράξεως των Δημοσίων Εσόδων», με τα πρόσθετα, βέβαια, τέλη «ου αναλογούν.
Ως εκ τούτου και στην περίπτωση των πενήντα τριών (53) εργαζόμενων που απολύθηκαν από την εφημερίδα «Ημέρα των Πατρών», τα οικεία ασφαλιστικά Ταμεία - δηλαδή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των συντακτών της και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των απασχοληθέντων με άλλες ιδιότητες - θα φροντίσουν για τη διασφάλιση όχι μόνον των εσόδων τους αλλά και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων τους.

Για το λόγο αυτό, το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στους δύο αυτούς φορείς, προκειμένου να εξακριβώσουν τον αριθμό των προσώπων που υπαγόταν στην ασφάλιση τους κατά τη χρονική περίοδο που εκδιδόταν η αναφερόμενη εφημερίδα καθώς και το ύψος των εισφορών που τυχόν τους οφείλονται.
Πάντως, όπως μας γνώρισε η Α' Δ/νση Ασφάλισης Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η συνολική οφειλή της αναφερόμενης εφημερίδας, μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από τον 9° μήνα του έτους 2003 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους, προς τον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ταμείου, ανέρχεται στο ποσό των 172.226,73 ευρώ, το οποίο έχει ήδη καταλογισθεί και βεβαιωθεί με απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου.
Επισημαίνεται, βεβαίως, ότι κατά πάγια αρχή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, η μη καταβολή των εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών δεν μπορεί να επιφέρει στέρηση ή μείωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων σε παροχές αλλά ούτε και η τυχόν δυσχέρεια των Ταμείων να βεβαιώσουν και να εισπράξουν τις εισφορές μπορεί να αντιταχθεί σε βάρος των ασφαλισμένων και να καταλύσουν οποιοδήποτε δικαίωμα τους.
2. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ανεργίας από τον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Ανεργίας και Δώρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,, τη διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος, την έναρξη καταβολής του κλπ, σημειώνεται ότι τα σχετικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Κανονισμού του εν λόγω Λογ/σμού και τελούν σε συνάρτηση με τον συνολικό χρόνο ασφάλισης του κάθε άνεργου, το ύψος των αποδοχών του, την οικογενειακή του κατάσταση κλπ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 47 του ν.2084/92 - οι οποίες έχουν εφαρμογή σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης - από το χρόνο επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας την τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση δεκαετία, μέχρι 200 ημέρες λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.
3. Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απολυόμενων, σημειώνεται ότι οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο ασφαλίζονταν πριν τη διακοπή της εργασίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας προσαυξανόμενες ανά εκατό (100) ημέρες κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 54ον έτους της ηλικίας τους (άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 2768/1999).
Η προβλεπόμενη κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στην ασφάλιση, και το βιβλιάριο ασθένειας ανανεώνεται ανά εξάμηνο με την προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ ότι ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος.
Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των πενήντα πέντε (55) ετών καλύπτονται από το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος, εφόσον συντρέχουν Οι εξής προϋποθέσεις (άρθρο 10 του Ν, 2434/1996): ^
α. έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον τρείς χιλιάδες (3.000) ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α.- ΕΤΑΜ- Για τη συμπλήρωση των ημερομισθίων αυτών λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ομοειδή φορέα.
β. έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών μηνών, πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.
Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή με τη συνταξιοδότηση από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό.


Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΑΒΕΛΗ