Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Οργάνωση νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή, με απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Βούγια έκλεισε επιτέλους το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών στη Λέσβο, το κολαστήριο της Παγανής, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο αν έκλεισε για πάντα ή προσωρινά. Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου της 4ης Νοεμβρίου 2009 στην Αθήνα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Βενιζέλος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε θέματα μετανάστευσης, και σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού πρόκειται να παραχωρηθεί «για χρήση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις τοπικές αρχές της Λέσβου, η έκταση που ζητούσαν στην Ουτζά, προκειμένου να διαμορφωθεί η υποδομή για ένα υποδειγματικό κέντρο υποδοχής προσφύγων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται για έκταση 80 στρεμμάτων, δίπλα σε εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής που είχε παραχωρηθεί το 1974 από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), αντί συμβολικού τιμήματος 50.000 δραχμών, για την κατασκευή στρατιωτικών κατοικιών ή για την κάλυψη αμυντικών αναγκών. Η μετεξέλιξη της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη, εμπόδισε πλέον κάθε αξιοποίηση της έκτασης αυτής από το Στρατό, γι’ αυτό και πρόσφατα το ΤΕΘΑ είχε εκδηλώσει πρόθεση να εκποιήσει το ακίνητο, με αποτέλεσμα οι προτάσεις της Νομαρχίας για παραχώρησή του να συναντούν άρνηση. Σήμερα οι πολιτικές αποφάσεις φαίνεται να αλλάζουν σε θετική κατεύθυνση.

Όμως οι αποφάσεις αυτές για να υλοποιηθούν απαιτούν γοργά, συνδυασμένα και συντονισμένα βήματα από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες. Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η χώρα μας προχωρά στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, όπως Ανοικτών Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών κατά το πρότυπο του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών που λειτουργεί υποδειγματικά στην Αγιάσο της Λέσβου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή Κέντρων Υποδοχής σύντομης διαμονής και Καταγραφής ή θα επιμείνει στην αστυνομικού χαρακτήρα οργάνωση στρατοπέδων κράτησης με όλες τις γνωστές συνέπειες. Το ζήτημα έχει επείγοντα χαρακτήρα. Ήδη το κλείσιμο της Παγανής μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο και σε άλλα νησιά. Ο κίνδυνος επομένως να δημιουργηθούν το επόμενο καλοκαίρι συνθήκες Παγανής εκεί είναι προφανής. Πολύ περισσότερο αν είναι αληθές ότι το ΥΠΕΣ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις για τις προβλεπόμενες δαπάνες διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής και οφείλει γι’ αυτήν την αιτία ποσά ύψους 2-3εκ. € τόσο στη Νομαρχία Λέσβου όσο και στη Νομαρχία Σάμου. Το αποτέλεσμα είναι οι Νομαρχίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη δαπάνη μεταφοράς των μεταναστών προς τον Πειραιά και εκείνοι κατά καιρούς να παραμένουν άστεγοι και ανέστιοι στις προκυμαίες των νησιωτικών λιμανιών.

Με βάση τα ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί

1. Προτίθενται να συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία για να υλοποιήσουν την εξαγγελία του κ.Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να ιδρύσουν σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στην Ουτζά της Λέσβου;
2. Έχουν συντονισμένο σχέδιο και με ποιους χρονικούς ρυθμούς προτίθενται να το ενεργοποιήσουν; Συμπεριλαμβάνεται σε αυτό μελέτη πηγών χρηματοδότησης;
3. Θα πρόκειται για σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής σύντομης διαμονής, για Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας ή για «στρατόπεδο» κράτησης;
4. Ειδικότερα ερωτάται ο κ.Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αληθεύει ότι οφείλει το Υπουργείο 3εκ. € στη Νομαρχία Λέσβου και 2εκ. € στη Νομαρχία Σάμου περίπου, και αν ναι, προτίθεται να ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής αυτών των χρημάτων και πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δρίτσας Θοδωρής
Διώτη Ηρώ
Κουράκης Τάσος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Τσούκαλης Νίκος



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός ΄Ελεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 1009/12-11-2009 της Βουλής των Ελλήνων


Σε απάντηση της υπ΄αριθμ. 1009/12-11-2009 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσαν οι Βουλευτώ; κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας. Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης. Νίκος Τσούκαλης και η κα Ηρώ Διώτη με θέμα την οργάνωση του νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, και καθ' ό μέρος αφορά το Υ11.ΕΘ.Α.. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την εισήγηση που έθεσε υπ΄ όψιν μου το Γ.Ε.Σ. αποφασίστηκε η διάθεση στρατιωτικού ακινήτου, ιδιοκτησίας Τ.ΕΘ.Α.. το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ουτζά-Μόρια, με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στη νήσο Λέσβο. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 79.314,50 τ.μ. και περιήλθε το έτος 1969 στο Τ.ΕΘ.Λ., από τα «Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης», για την κατασκευή στρατοπέδου του 296 ΕΙΝ και κατά συνέπεια ανήκα στο Τ.ΕΘ.Α. κατά κυριότητα.

Η έκταση αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό για τον οποίο είχε αγορασθεί και για το λόγο αυτό το έτος 2007 αποφασίσθηκε η εκποίηση της με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την συντήρηση υπαρχόντων Σ.Ο.Λ. ή την κατασκευή νέων.

Η σημερινή αξία του ακινήτου εκτιμάται από τις υπηρεσίες μας ότι ανέρχεται σε 3.000.000 € και άνω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ




Θέμα: Απάντηση σε Ερώτηση Βουλής

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 1009/12-11-2009 Ερώτησης την οποία κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Δρίτσας Θοδωρής, Διώτη Ηρώ, Κουράκης Τάσος, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Τσούκαλης Νίκος, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κατά τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση της μη νόμιμης μετανάστευσης έχει βρεί τη Χώρα μας, ανέτοιμη τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την επάρκεια των υφιστάμενων υποδομών. Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την υποδοχή των λαθρομεταναστών, τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας επί τη βάσει διεθνώς παραδεκτών προδιαγραφών, τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας αυτών και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Ευνόητο είναι ότι προς τούτο θα συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Σε σχέση τέλος με το ύψος των οφειλών του Υπουργείου μας προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λέσβου και Σάμου, για τη μεταφορά, σίτιση και περίθαλψη λαθρομεταναστών, σας γνωρίζουμε Οτι σύμφωνα με τα τιμολόγια που μας έχουν αποστείλει οι εν λόγω Ν.Α. μέχρι σήμερα, το υπολειπόμενο της πίστωσης που οφείλεται ανέρχεται σε 2.781.372,14 ευρώ για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και 2.159.128,32 ευρώ για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.
Κατά δε τον παρόντα χρόνο διενεργείται εντατικά προσπάθεια για την ταχεία διασφάλιση των αναγκαίων πόρων προκειμένης της κάλυψης των ως άνω οφειλομένων.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι τα πέραν της χρηματοδότησης της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής ζητήματα που αφορούν στους όρους και συνθήκες πραγματικής λειτουργίας αυτών, καθώς και η προοπτική δημιουργίας προτύπου κέντρου υποδοχής στη Λέσβο εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των συνερωτώμενων Υπουργείων τα οποία και είναι συναφώς αρμόδια να απαντήσουν σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπό τη νέα του ηγεσία, έχει ξεκινήσει ήδη την εντατική επαφή και συνεργασία με το κατεξοχήν αρμόδιο σχετικά Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου του ανασχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποδοχής και διαχείρισης των μεικτών ροών προσφύγων και μεταναστών «χωρίς χαρτιά», που θα διασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη πρόσβαση των σχετικών δικαιούχων στην διεθνή προστασία και θα εγγυάται κατάλληλα την ανθρωπιστική μέριμνα για τους αλλοδαπούς «χωρίς χαρτιά» των οποίων η απομάκρυνση ή επιστροφή δεν είναι εφικτή.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ