Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται, οκτώ μετανάστες – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα, με προορισμό την Ιταλία.

Ειδικότερα, οι οκτώ αλλοδαποί εντοπίστηκαν κλειδωμένοι μέσα σε φορτηγό – ψυγείο, από το πλήρωμα επιβατικού πλοίου, λίγο πριν χάσουν τις αισθήσεις τους, λόγω έλλειψης οξυγόνου.


Το ανωτέρω αποτρόπαιο περιστατικό προστίθεται δυστυχώς, σε σειρά ανάλογων εικόνων ντροπής του παρελθόντος, όπως το περιστατικό με τους μετανάστες που ήσαν συσκευασμένοι σε ταξιδιωτικές τσάντες, το οποίο είχαμε αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να επισημάνουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας και η οποία δημιουργεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη παράνομων κυκλωμάτων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας μας.


Σχετικά πρόσφατη είναι άλλωστε (Νοέμβριος 2008), η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών, στο οποίο φέρεται ότι μετείχαν και όργανα του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.
Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης μη νόμιμων μεταναστών είναι σύνθετο και με πολλές παραμέτρους.

Ωστόσο, η ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την αγωνία για επιβίωση χιλιάδων μεταναστών, στην περιπλάνησή τους ανά τις χώρες του Κόσμου, αποτελεί ντροπή για κάθε οργανωμένη πολιτεία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον εντοπισμό και τη ριζική εξάρθρωση εστιών κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, τόσο στο λιμάνι της Πάτρας, όσο και σε άλλες πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

20.10.2009
Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Πειραιάς, 09 Νοεμβρίου 2009
ΕΛΛΗΝΙΚ11 ΛΗΜΟΚΓΑΤ1Α Αριθ.Πρωτ. 631
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΙΤΑΣΙΑ! ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση :Ακτή Βασιλειάδη ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Ταχ. Κώδικας : 185 10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τηλέφωνο :2104191464 ΚΟΙΝ.: 1. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
ΓΑΧ :2104179993 και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
(Γρ. κ. Υπουργού)
2. Βουλευτή κ, Φ. Κουβέλη
3. Βουλευτή κ Ν. Τσούκαλη

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης

ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. 105/20-10-2009 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Φ, Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, στο πλαίσιο των αστυνομικών του αρμοδιοτήτων, πραγματοποιεί καθημερινά στους χώρους ευθύνης του ενδελεχείς ελέγχους σε πρόσωπα και οχήματα για την αντιμετώπιση κάθε παράνομης πράξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή διακίνησης παράνομων μεταναστών, προς τις χώρες της Ε.Ε, και ιδιαίτερα προς την Ιταλία.
Ο αριθμός των κατασχεθέντων από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών οχημάτων, οι κάτοχοι των οποίων ενεπλάκησαν σε περιστατικά διακίνησης μεταναστών από 01-01-2009 μέχρι πρότινος ανήρχετο στα 113, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων ως διακινητών των μεταναστών άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων στους 138.
Σημειώνεται ότι στο ετήσιο πρόγραμμα Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων (Τ.Ε.Σ) 2008 έχει ενταχθεί η προμήθεια πενήντα (50) συσκευών ανίχνευσης CΟ2, που θα διατεθούν στις πύλες εξόδου της χώρας.

2. Όσον αφορά στο θιγόμενο στην ερώτηση περιστατικό, την 19-10-2009, και περί ώρα 23:25 απέπλευσε από τον λιμένα Πατρών το επιβατηγό- οχηματαγωγό «CRUISE EUROPA» με προορισμό τους λιμένες Ηγουμενίτσας και Αγκώνας Ιταλίας. Ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω προς Ηγουμενίτσα, δόθηκε εντολή από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών προς όλα τα πλοία που απέπλευσαν από τον λιμένα Πατρών την ως άνω ημερομηνία για διενέργεια ελέγχων στα μεταφερόμενα οχήματα προς εντοπισμό λαθρομεταναστών που κινδύνευαν.

Μετά από έλεγχο εντοπίσθηκαν από μέλη πληρώματος του ανωτέρω πλοίου,
εντός φορτηγού ψυγείου οκτώ (08) λαθρομετανάστες Αφγανικής υπηκοότητας.
στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι είχαν επιβιβασθεί σε αυτό με σκοπό
την παράνομη έξοδο τους από την χώρα.

3. Όσον αφορά στην αποτροπή της δια θαλάσσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας στις θαλάσσιες περιοχές που δέχονται τις εντονότερες λαθρομεταναστευτικές πιέσεις, πέραν του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδιασμού (ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτέλεση προγραμματισμένων και έκτακτων περιπολιών από σκάφη Λ.Σ. σε καθημερινή βάση), διενεργείται η κοινή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ με την συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων του-Λιμενικον Σώματος (Λ.Σ.) και προσκεκλημένων υπαλλήλων (guest officers) ομολόγων Αρχών άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.

4. Σχετικά με το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στο λιμένα της Πάτρας, άμεσα και κατόπιν εντολής του ΥΕΝΑΝΠ διετάχθη από τον Αρχηγό Λ.Σ, η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) η οποία ανατέθηκε σε Ανώτατο Αξιωματικό Λ.Σ, με στόχο την πλήρη και συστηματική διερεύνηση της υπόθεσης συμμετοχής λιμενικών οργάνων και τον καταλογισμό αναλογουσών ευθυνών. Παράλληλα και έως την ολοκλήρωση της διαταχθείσας Ε.Δ.Ε. οι άμεσα εμπλεκόμενοι βαθμοφόροι Λ.Σ. τέθηκαν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.
Βάσει του πορίσματος της σχηματισθείσας Ε.Δ.Ε., κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων λιμενικών οργάνων, ενώ αυτοί οι οποίοι ενέχοντο σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών παραπέμφθηκαν στα αρμόδια Ανακριτικά Συμβούλια με το ερώτημα της απόταξης από τις τάξεις του Λ.Σ.
Με Αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Ανακριτικών Συμβουλίων στις 28-5, 29-5,
02-6, 05-6 και 10-6-2009 αποτάχθηκαν από τις τάξεις του Λ.Σ. πέντε (05) στελέχη. Για τον έναν (01) εξ' αυτών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απόταξης του σύμφωνα και με την από 15-10-2009 Απόφαση του Β' βάθμιου Ανακριτικού Συμβουλίου στο οποίο είχε προσφύγει, ενώ για τους υπόλοιπους εκκρεμούν οι προσφυγές τους κατά των Αποφάσεων των Α' βάθμιων Ανακριτικών Συμβουλίων.
Συναφώς, η υπόθεση υπόκειται ποινικής εκτίμησης από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Πατρών και Ναυτοδικείου Πειραιά.

5. Το Λ.Σ. ως στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα υπάγεται σε συγκεκριμένες αυστηρές αρχές, από τις οποίες πηγάζουν βασικές υποχρεώσεις αγωγής και συμπεριφοράς για το στελεχιακό δυναμικό, του. Η πιστή εφαρμογή των κανόνων πειθαρχίας από όλα τα στελέχη του Λ.Σ. συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στην ορθή εκτέλεση του καθήκοντος.
Η αρμόδια Υπηρεσία σε κάθε περάτωση αποδεδειγμένης εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από προσωπικό Λ.Σ. κινεί τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, τηρώντας πάντοτε ενήμερες τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές αλλά και το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων.

6. Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που αποτελεί πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα, πρόθεση του Υπουργείου μας είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κατά νόμο Υπηρεσιών για τη φύλαξη των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, με τη βελτίωση του συντονισμού και την αναδιάταξη της επιχειρησιακής μας δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικότητας των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα, με την παράλληλη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ