Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση των μεταναστών στην Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Η αυθαίρετη κατεδάφιση του καταυλισμού προσφύγων της Πάτρας χωρίς την πρόβλεψη εναλλακτικών υποδομών παροχής υπηρεσιών, έχει επιδεινώσει -όπως προβλεπόταν - τις συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων μεταναστών στη πόλη. Λόγω της μη ύπαρξης συγκροτημένου χώρου φιλοξενίας είναι αδύνατη εκτός των άλλων η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς (σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λ.π.)

Συγκεκριμένα, λαθροβιούν στην Πάτρα γύρω στους 500 μετανάστες/πρόσφυγες. Οι Αφρικανοί (Σομαλία, Σουδάν, Ερυθραία και Νιγηρία) μαζί με λίγους Ρουμάνους Αθίγγανους και Παστούν βρίσκονται στην Ακτή Δυμαίων, σε πρόχειρα καταλύματα κάτω από τα τρένα στο παλιό αμαξοστάσιο του Αγ. Ανδρέα, ενώ οι Αφγανοί προσπαθούν να επιβιώσουν στο έλος της Αγυιάς.


Το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της ασαφούς και αντιφατικής πολιτικής της Κυβέρνησης στα θέματα αντιμετώπισης των μη νομιμοποιημένων μεταναστών και της διαδικασίας παροχής πολιτικού ασύλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη – σωστή – απελευθέρωση 1200 κρατουμένων μεταναστών δίχως πρόβλεψη παραμικρής φροντίδας τους ενώ συγχρόνως η αστυνομία της Πάτρας επαναπροωθεί στη Δ/νση Αλλοδαπών Αθηνών όσους αλλοδαπούς συλλαμβάνει στη πόλη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος.


Την τραγική κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών στη πόλη, διαπίστωσε σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Πάτρα και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Δεδομένων των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την προεκλογική θέση σας, περί μη δημιουργίας χώρου φιλοξενίας μεταναστών στην Αχαΐα με ταυτόχρονη προώθηση όλων, στα στρατόπεδα της Ανατολικής Ελλάδας;
- Προτίθεστε να δημιουργήσετε δομές υποστήριξης των μεταναστών στην Αχαΐα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απάντηση απ' τον υφυπουργό κ. Βούγια

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση
Εισερχόμεθα στη συζήτηση της τελευταίας, με αριθμό 86/16-11-2009 επίκαιρης ερώτησης του δευτέρου κύκλου, του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομών υποστήριξης των μεταναστών στην Αχαΐα κ.λπ.


Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ειλικρινά, ευχαριστώ το συνάδελφο κ. Τσούκαλη, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να συνοψίσω πολύ σύντομα τις προσπάθειες που μέσα σε σαράντα πέντε μέρες ξεκίνησε η νέα Κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική και για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος σε όλα τα επίπεδα, το ανθρωπιστικό, το άσυλο, τα ζητήματα της ιθαγένειας.
Και είναι, νομίζω, άδικο να αναφέρονται στη σοβαρή ερώτησή του που αφορά την Πάτρα χαρακτηρισμοί, όπως «ασαφής» ή «αντιφατική πολιτική» για μια Κυβέρνηση που άνοιξε το θέμα. Θα μου επιτρέψει να σχολιάσω λιγάκι τους χαρακτηρισμούς αυτούς σαν ένα μικρό δείγμα ενόχλησης, γιατί και κάποιος άλλος δείχνει την ίδια ευαισθησία με το δικό του χώρο και μάλιστα, ο άλλος αυτός συμβαίνει να μπορεί να είναι Κυβέρνηση και να κάνει και πράγματα, πέρα από το να τα παρουσιάζει, να τα διατυπώνει και να τα διεκδικεί.
Θα έλεγα, λοιπόν, πως κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και αυτό που μετράει είναι το γεγονός πως αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα το άνοιξε με πολύ μεγάλη τόλμη και πολύ σύντομα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, όχι βέβαια, στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου αυτού προβλήματος που ονομάζεται μετανάστευση και είναι ένα πλανητικό πρόβλημα, που είναι, κατά τη γνώμη μας, μέσα στα τρία μεγάλα προβλήματα του πλανήτη. Αν το ένα είναι η μεγάλη φτώχεια και οι νέες ανισότητες του παγκόσμιου καπιταλισμού και το δεύτερο είναι οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές που ο ίδιος τρόπος ανάπτυξης επιφέρει, το τρίτο -και όχι αναγκαστικά τρίτο με τη σειρά, ισότιμο στην πρώτη τριάδα- είναι το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης. Εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων στο λεγόμενο μη ανεπτυγμένο κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Διανύουν χιλιόμετρα επί μήνες για να περπατήσουν και να φτάσουν σε μια γη της Επαγγελίας, όπως αυτοί νομίζουν ότι θα συναντήσουν και συναντούν εδώ μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, γιατί και η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν με διμερείς σχέσεις με τους γείτονές τους να κλείσουν και να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
Ακόμη και από τα βάθη της Αφρικής, από τη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες χώρες με τεράστια προβλήματα, άνθρωποι κάνουν ένα μεγάλο τεράστιο κύκλο, περνούν την Ασία και ενώνονται με Αφγανούς, Ιρακινούς, Παλαιστίνιους, Πακιστανούς και άλλους και περνούν μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα με τη γείτονά μας δυσκολεύουν την κατάσταση, γιατί όχι μόνο δεν αποτρέπουν εκεί τα φράγματα τα μεγάλα κύματα της μετανάστευσης, αλλά στην ουσία τα ενθαρρύνουν, γιατί πάρα πολλά χρήματα διακινούνται από το μέρος αυτό.
Διεκδικούμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωριστεί πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ο Πρωθυπουργός, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέτει στο Συμβούλιο Κορυφής, ο Υπουργός το θέτει στα Συμβούλια Υπουργών. Σε όλα τα επίπεδα πιέζουμε για να διεκδικήσουμε, ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τις υπογραφές της και να μην προωθεί, με τον τρόπο που προωθεί, μεγάλα κύματα μεταναστών στην Ελλάδα. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά όταν θα βρούμε ανθρώπους στη χώρα μας, αν έχουν χαρτιά, προσπαθούμε να τους ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και χωρίς χαρτιά, τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους.
Δεν είναι βέβαια πολίτες, με την έννοια πως δεν έχουν τα συνταγματικά δικαιώματα ενός πολίτη, όπως έχουν αυτοί που έχουν χαρτιά και νομιμότητα στη χώρα μας. Είναι, όμως, άνθρωποι. Έχουμε υπογράψει και σεβόμαστε τη Συνθήκη της Γενεύης. Είμαστε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς σαν ανθρώπους και όχι σαν να είναι κάτι διαφορετικό, σαν αυτό που συνάντησα στην Παγανή, την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Πήγα εκεί για να σβήσω μια μελανή κηλίδα στο πολιτισμένο πρόσωπο της Ελλάδας, όχι μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Γιατί όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η Παγανή δεν θα ξανανοίξει. Και ίσως δεν έκλεισε προσωρινά. Ίσως να μην ξανανοίξει καθόλου, γιατί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρήκαμε γρήγορα ένα χώρο 80 στρεμμάτων στον οποίο πολύ σύντομα, μέχρι τη δύσκολη εποχή της άνοιξης, θα οργανώσουμε ένα πρότυπο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.


Κλείνω την πρωτομιλία μου για το γενικό θέμα της αντιμετώπισης που ξεκινάει από το επίπεδο του Πρωθυπουργού, τις ανακοινώσεις που έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη μετανάστευση και του Υπουργού, που πιάνει από την ιθαγένεια και το άσυλο και στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε και κύριε συνάδελφε, θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο πρόβλημα της Πάτρας.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο ερωτών Βουλευτής, κ. Νικόλαος Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Κύριε Υφυπουργέ, δεν τίθεται θέμα προσωπικής ευαισθησίας για τόσο σοβαρά θέματα. Εδώ συζητάμε για πολιτικές. Κανένας δεν αμφισβήτησε την προσωπική σας ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Και εγώ για πολιτικές μίλησα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είναι, λοιπόν, κατόπιν αυτού άδικο και δεν δικαιολογείται το να εκδηλώνετε πικρία για το περί «ασαφούς και αντιφατικής πολιτικής», όσον αφορά το μεταναστευτικό. Αυτό αφορά την κυβερνητική πολιτική.
Και θέλετε να σας το αποδείξω; Θα σας πω την περιπέτεια αυτής της ερώτησης. Απευθύνθηκε κατ’ αρχήν στον αρμόδιο, κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ραγκούση. Αρμόδιος Υπουργός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ο Υπουργός των Εσωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης έστειλε μήνυμα και είπε: «Δεν είμαι τόσο αρμόδιος. Περισσότερο αρμόδιος είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Είμαι και εγώ αρμόδιος, αλλά είναι και ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη». Την αποσύρουμε και την επαναφέρουμε σε εσάς.
Δείγμα μεγάλης αντίφασης. Ποιος είναι αρμόδιος γι’ αυτό το τόσο μεγάλο θέμα; Αν εσείς πιστεύετε ότι δεν πρέπει να είναι ένας Υπουργός -και μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη- αρμόδιος για όλα αυτά τα τεράστια θέματα, τότε αυτό δείχνει τουλάχιστον ασάφεια.
Δεύτερον, πολύ σωστά απελευθερώσατε τους 1.200 μετανάστες από τα κάτεργα, όπως εσείς ο ίδιος τα χαρακτηρίσατε, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια. Πού τους στείλατε, κύριε Υπουργέ; Τους αφήσατε ελεύθερους. Πού θα μείνουν αυτοί; Πού θα επιβιώσουν προσωρινά, όταν η προεκλογική σας θέση, η θέση του κυρίου Πρωθυπουργού στην Πάτρα, που είναι καταγεγραμμένη, είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένας χώρος φιλοξενίας, εκτός από τις εισόδους της χώρας. Βλέπε δηλαδή, νησιά ανατολικού Αιγαίου. Δηλαδή, όσοι συλλαμβάνονται.
Αποτέλεσμα. Από αυτούς τους 1.200 ένας μεγάλος αριθμός έφθασε στην Πάτρα, συνελήφθη από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας, επαναπροωθήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών, που εσείς ο ίδιος λέτε -και πολύ σωστά- ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση των κρατητηρίων. Αν αυτό δεν είναι ασάφεια, τότε τι είναι;
Τελειώνω με το εξής. Προβήκατε σαν Κυβέρνηση, όχι σαν Υπουργείο, σε μια θετική ενέργεια. Προσλάβατε πρόσφατα, μετά την υποβολή της ερώτησης, ως Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής τον πρώην βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, τον κ. Ανδρέα Τάκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και, βεβαίως, έχει συντάξει πληθώρα εκθέσεων τεκμηριωμένων επιστημονικά και μάλιστα δύο ή τρεις για το ζήτημα της Πάτρας, όπου χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί ως ανθρωπιστική κρίση περιορισμένης κλίμακας και κάνει προτάσεις. Προτάσεις έχει κάνει και η Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλοί φορείς. Απλώς και μόνο ρωτήστε τον.
Και τελειώνω με τις προτάσεις. Εάν όλη η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του θέματος δεν μεταφερθεί στο Γενικό Γραμματέα Μεταναστατευτικής Πολιτικής για συντονισμό όλων των Υπουργείων –Υγείας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών- ώστε να δημιουργηθούν περιφερειακά οι αντίστοιχες δομές, στις περιφέρειες, εάν δεν λυθεί το θέμα του ασύλου και αν δεν αλλάξετε την πολιτική σας για χωροθέτηση χώρου φιλοξενίας, έστω και με νομοθετική παρέμβαση σε σημειακές περιοχές της χώρας, τότε κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσετε, μέχρις ότου λυθεί το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενίσχυση, ισχυροποίηση και εφαρμογή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για τρία λεπτά.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.


Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Συμφωνώ με όσα λέτε. Με παραπέμπετε στο δικό μας Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τον κ. Τάκη, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ τρεις φορές στα πλαίσια της ενημέρωσής μας από το Συνήγορο του Πολίτη. Άλλωστε, θα θυμάστε πως στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο κιόλας, ο Πρωθυπουργός κάλεσε το Συνήγορο του Πολίτη για να τον ενημερώσει γενικά, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του. Είμαστε, λοιπόν, απόλυτα ενημερωμένοι. Είμαστε μία κυβέρνηση σαράντα πέντε ημερών που ήδη έχει δείξει έργο σ’ αυτόν τον τομέα.
Και βεβαίως υπάρχει και το θέμα του ασύλου, για το οποίο συμφωνούμε και ανακοινώσαμε πως θα διαμορφωθεί ειδική ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πάντως όχι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί η Αστυνομία είναι αυτή που υποδέχεται ή απελαύνει κάποιον, αλλά δεν είναι αυτή η οποία μπορεί να αποδίδει άσυλο. Αυτό είναι γνωστό και το έχουμε καταθέσει και δημόσια.
Όμως, ώσπου να γίνει αυτό, εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ήδη έχουμε συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή, μία ομάδα εργασίας συνεργαζόμενη με την Ύπατη Αρμοστεία, με το Συνήγορο του Πολίτη, με διακεκριμένους δικηγόρους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να καταθέσουμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο, το οποίο θα αποδίδεται σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Να μη δίδεται ούτε σε όλους που ζητούν βεβαίως σήμερα για να μπορέσουν να κερδίσουν λίγο χρόνο παραμονής στη χώρα μας ούτε το 0,2% το οποίο δίνουμε σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες, κυρίως στην Πέτρου Ράλλη και για το οποίο μας κατηγορεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο. Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και αντικειμενικοί. Θα πρέπει συγκεκριμένες επιτροπές να δίνουν το άσυλο σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
Όσον αφορά την Πάτρα, υπάρχει ένα πρόβλημα μιας αρχής, η οποία λέει πως Κέντρα Υποδοχής γίνονται εκεί που υποδεχόμαστε τους μετανάστες …


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Φιλοξενίας!


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): …από εκεί που έρχονται. Και, καλώς ή κακώς, δεν έρχονται από την πλευρά της Ιταλίας ή από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά έρχονται από την ανατολική πλευρά.
Γι’ αυτό, εγώ πήγα προσωπικά στη Λέσβο, αλλά συνεργάτες μου έχουν πάει ήδη στον Έβρο, στη Χίο, στη Σάμο και έχουν έλθει και στην Πάτρα, όπου μου περιέγραψαν την κατάσταση πολύ πιο αναλυτικά και είναι έτσι ακριβώς όπως την περιγράφετε.
Στην Πάτρα, λοιπόν, το πρόβλημα είναι το εξής: Η διάλυση του προηγούμενου καταυλισμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση οδήγησε σε δύο ομαδοποιήσεις ανθρώπων σε δύο σημεία της Πάτρας που δημιουργούν ένα μικρό ανθρωπιστικό πρόβλημα και ένα πρόβλημα, αν θέλετε, υγειονομικού επιπέδου, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στοιχειώδη περίθαλψη. Τρέφονται με σκουπίδια, μένουν κάτω από τα βαγόνια στον έναν οικισμό που είναι Σομαλοί, Σουδανοί και Αφγανοί της φυλής Παστούν και υπάρχουν εκεί και πάρα πολλά ασυνόδευτα. Όμως και στο τέλος της Αγιάς υπάρχουν κάποιοι που τρέφονται κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως σας είπα πριν.
Σε συζήτηση που είχαμε και με τους ανήλικους Αφγανούς αλλοδαπούς εκεί, μας διαβεβαίωσαν ότι θα ήθελαν προφανώς να έχουν τη δυνατότητα να μένουν κάπου καλύτερα, αλλά δεν φεύγουν από την Πάτρα, κύριε συνάδελφε και κανείς δεν τους πειράζει υποχρεωτικά. Απλώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις δομές μιας καλύτερης παρουσίας τους εκεί. Το όνειρο αυτών των παιδιών, όπως και πολλών άλλων αλλοδαπών οι οποίοι δεν έρχονται στη χώρα μας, είναι να φύγουν από την Ελλάδα. Απλώς, αυτή η άδικη «Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ» μας υποχρεώνει σαν πρώτη χώρα εισόδου να κρατάμε εδώ όσους ανθρώπους έρχονται, γιατί βρίσκουν από τη θάλασσα ανοιχτά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε καλύτερα.
Και μετά, ακόμα κι αν καταφέρουν με έναν τρόπο να φύγουν και να εντοπιστούν στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία επιστρέφονται εδώ σύμφωνα μ’ αυτή τη Συνθήκη, τη Δουβλίνο ΙΙ.
Πρέπει να διεκδικήσουμε και θα διεκδικήσουμε σε επίπεδο κορυφής άμεσα, το Δεκέμβριο, τις επόμενες μέρες, να αναμορφωθεί αυτή η Συνθήκη και να μοιραστεί πιο δίκαια το βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το βάρος που αυτή η μικρή, αυτή η ανοιχτή, αυτή η φιλόξενη χώρα, η Ελλάδα, η χώρα των μεταναστών έχει επωμιστεί.
Επομένως, επιστρέφω στο ζήτημα της μη ύπαρξης οργανωμένου κέντρου υποδοχής, αλλά αναζήτησης, μαζί με την τοπική κοινωνία, χώρων υποδοχής και δομών που να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές συνθήκες που απαιτούν αυτά τα παιδιά και άνθρωποι που είναι νόμιμοι προσωρινά, έχουν δηλαδή «ροζ κάρτα» που τους επιτρέπει για ένα διάστημα να παραμένουν εκεί και να ζητούν τρόπο διαφυγής προς την Ιταλία ή άλλες χώρες. Δεν φεύγουν από εκεί, αλλά μένουν εκεί. Τρέφονται άθλια, προσπαθούν να βρουν δουλειές και λειτουργούν ως μεταναστευτικό υποπρολεταριάτο. Γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και trafficking από άθλιους εμπόρους για οικονομικούς ή σεξουαλικούς λόγους.
Συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία. Ήρθαμε σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα πρέπει και εσείς, μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, μαζί με τους κυβερνητικούς φορείς και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Βουλευτής στην Πάτρα να βοηθήσετε ώστε να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων μέχρι να μπορέσουν να πάνε και να βρουν τους συγγενείς τους εκεί που πραγματικά είναι. Διαφορετικά, δεν μπορεί αμέσως να λυθεί το πρόβλημά τους. Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε υποδομές φιλοξενώντας τους κάπου, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό άμεσα.
Πάντως, σε ανθρωπιστικό επίπεδο θα συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία, με το Υπουργείο Υγείας που οφείλει να τους περιθάλπει και βεβαίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να δώσουμε μία απάντηση στο ερώτημά σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το θέμα που συζητήθηκε με αφορμή την ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, απασχολεί και απασχόλησε τις δύο τελευταίες μέρες τη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες για τα θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Πρόκειται πράγματι για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.