Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ.Ε

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρά ερωτηματικά αλλά και ανησυχία έχουν προκαλέσει στους σταφιδοπαραγωγούς και τις ενώσεις, μέλη της ανώνυμης συνεταιριστικής εταιρίας ««ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ.Ε.» δημοσιεύματα του τύπου της Αχαΐας σχετικά με την χαριστική καταβολή, υπολοίπου τιμήματος ποσού 1.901.402 ευρώ, για την αγορά του σταφιδοεργοστασίου της εταιρίας «ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕ» από την ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε ισόποσο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην πωλήτρια με την υπ’ αριθ. 69/2002 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Κυρώσεων της Ν.Α. Κορινθίας.

Σύμφωνα με σαφή όρο του πωλητήριου συμβολαίου αλλά και συμπληρωματικού ιδιωτικού συμφωνητικού το πιο πάνω ποσό είχε παρακρατηθεί «…έως ότου οριστικά και τελεσίδικα κριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές ή μη αρχές αν το πρόστιμο αυτό θα καταβληθεί και κατά ποιο ποσό…». Κατόπιν προσφυγής, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή (αρθρ. 4 ΚΥΑ 287518/28.8.2002) ακύρωσε, με την υπ’ αριθ. 1/2009 απόφασή της, την πιο πάνω απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής για καθαρά τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα γιατί αυτή είχε εκδοθεί από συλλογικό όργανο που δεν είχε συγκροτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για τη συνεπή τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, ο τότε υπουργός κ. Χατζηγάκης κοινοποίησε προς το Νομάρχη Κορινθίας την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.1636/18-3-09 απόφασή του σύμφωνα με την οποία ανέπεμψε την υπόθεση «… προκειμένου να επιληφθεί κατά νόμο αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων Πρωτοβάθμια Επιτροπή». Είναι προφανές - και για τον πλέον αδαή – ότι από το περιεχόμενο της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής πολύ δε περισσότερο από το προαναφερόμενο έγγραφο του κ. Υπουργού, σε καμία περίπτωση δεν περατώθηκε έστω και οριστικά – πόσο μάλλον αμετάκλητα – η εκκρεμότητα του προστίμου. Κατά περίεργη (;) σύμπτωση την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Υπουργού (18-3-2009) το Δ.Σ. της ΣΚΟΣ ΑΣΕ έσπευσε ασμένως να λάβει απόφαση για την απόδοση του τιμήματος που παρακρατήθηκε!!! Γεγονός το οποίο προβληματίζει για τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ ο νομάρχης. Κορινθίας ανέπεμψε, στις 2/4/2009, την υπόθεση του προστίμου στην πρωτοβάθμια επιτροπή, η οποία, στη συνεδρίαση της 26/6/2009 ζήτησε τις απόψεις του νομικού συμβούλου της Ν.Α. γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη περί χαριστικής καταβολής. Για την υπόθεση, η ΕΑΣ Νεμέας, υπέβαλε προς την Εισαγγελία Πατρών, μηνυτήρια αναφορά.

Επίσης σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, έχει ήδη διαταχθεί από τη Δ/νση Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων (αρ.Πρωτ. 39595/18-6-2009) η διενέργεια, από τη Δ/νση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οικονομικοδιαχειριστικού ελέγχου, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει καν αρχίσει.

Επειδή η λειτουργία και διαχείριση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ υπάγεται στον κρατικό έλεγχο σύμφωνα με το Ν. 2810/2000,

ερωτάται η κ. υπουργός:

Γιατί δεν έχει διενεργηθεί ο οικονομοδιαχειριστικός έλεγχος που είχε διαταχθεί για τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ.

Προτίθεστε να διερευνήσετε, εκτός των άλλων, εάν νομίμως αποδόθηκε προς την πωλήτρια εταιρία, το πιο πάνω ποσό – υπόλοιπο τιμήματος για την αγορά του σταφιδεργοστασίου της εταιρίας «ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.»;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76

Τηλ.: 210-2124331 Φαξ : 210-5243522
Αθήνα 3-12- 2009 Αριθμ. Πρωτ. : 76

Προς:
Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ: «Οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος στη ΣΚΟΣ-ΑΣΕ»
ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 840/9-11-09

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Ν. Τσούκαλης, Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος στη «Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) ΑΣΕ», η διενέργεια του οποίου είχε διαταχθεί με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει περαιωθεί, έχει ολοκληρωθεί η πορισματική έκθεση και προσεχώς θα διαβιβασθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανά7ττυξης και Τροφίμων (Δ/νση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης), και θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Πατρών.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κ. ΜΠΑΤΖΕΑΗ