Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Διαχείριση στοιχείων προσαχθέντων στην Ασφάλεια στο περιθώριο της πορείας του Πολυτεχνείου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Μετά τη λήξη της πορείας για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία κατά γενική ομολογία κύλησε ειρηνικά, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές μεγάλου αριθμού πολιτών (περί τους 290), αφού προηγουμένως τους ακολούθησαν και τους εγκλώβισαν στο ύψος του Πεδίου του Άρεως. Στη συνέχεια τους οδήγησαν με λεωφορεία στο αστυνομικό μέγαρο της οδού Αλεξάνδρας για εξακρίβωση στοιχείων. Από το γεγονός ότι, από το σύνολο των 290 προσαχθέντων κρατήθηκαν μόνο δύο, τεκμαίρεται ότι για τους υπόλοιπους δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την προσαγωγή και ότι η σύλληψή τους έγινε προληπτικά δίχως να στοιχειοθετούνται οι προϋποθέσεις προσαγωγής και κράτησης.

Στις 15 Ιουλίου 2009, ψηφίστηκε ο νόμος 3783/2009 για την «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση που «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό.
Με βάση τα προαναφερόμενα καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του εν λόγω νόμου είχε τοποθετηθεί ενάντια στη διάταξη περί τράπεζας DNA, για τα απλά πλημμελήματα με απειλούμενα όρια ποινής από τρεις μήνες και πάνω,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1. Με ποια συγκεκριμένα και προσωποποιημένα στοιχεία προσήχθησαν στην Ασφάλεια οι εν λόγω πολίτες, μεταξύ των οποίων τραυματίες, ανήλικοι και αμέτοχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν εκατοντάδες μέτρα μακριά από την περιοχή όπου διεξήχθη η ειρηνική πορεία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου;
2. Εάν στην περίπτωσή τους εφαρμόστηκε το άρθρο 12 του νόμου 3783/2009, εάν δηλαδή ελήφθη δείγμα DNA και αν ναι, σκοπεύει να διατάξει την άμεση καταστροφή των δειγμάτων αυτών;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τη σχετική διάταξη του νόμου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Προσαγωγές ατόμων κατά την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου. Λήψη δείγματος DΝΑ.

ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 1232/ 18-11-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. Κ.ΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι την 17-11-1009, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της πορείας-προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία για τον εορτασμό της 36ης επετείου του Πολυτεχνείου, εκδηλώθηκαν επιθέσεις με ρίψη αντικειμένων σε βάρος εμπορικών στόχων και αστυνομικών δυνάμεων που λάμβαναν μέτρα τάξης, με αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών σε δέκα (10) σημεία και τον τραυματισμό δεκατριών (13) αστυνομικών.

Στα πλαίσια διερεύνησης των ανωτέρω επιθέσεων, αλλά και προληπτικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν 290 προσαγωγές και 8 συλλήψεις ατόμων. Προανάκρισης επελήφθη η αρμόδια Υπηρεσία και οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, τις πρωινές ώρες της 18-11-2009, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανωτέρω προσαγωγές, σας πληροφορούμε άτι αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία (π.δ. 141/1991), για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των προσαχθέντων και της εξέτασης πιθανής συμμετοχής τους στις προαναφερόμενες επιθέσεις, αφού αυτοί προσήχθησαν από τα σημεία όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις και πλησίον αυτών. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας όλοι οι προσαχθέντες απεχώρησαν, άμεσα και σταδιακά εντός της ίδιας ημέρας, ενώ δείγμα Ο.Ν.Λ. δεν ελήφθη ούτε από τους προσαχθέντες. αλλά ούτε και από τους συλληφθέντες.

Αναφορικά με τις διατάξεις του ν. 3783/2005 περί της τράπεζας D.Ν.A. σας πληροφορούμε ότι το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμα το Υπουργείο μας. Ωστόσο πρόθεση μας είναι να υπάρξει συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε και από πλευράς Ευρωπαϊκές Ένωσης, Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, η όποια πολιτική διαδικασία που θα κινηθεί στα θέματα που άπτονται της κοινωνικής γαλήνης, που είναι και το ζητούμενο, θα πρέπει να γίνει με εξόχως προσεκτικά βήματα. Σημειώνεται πάντως ότι η αρμοδιότητα για την κατάργηση της εν λόγω διάταξης ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κα\ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι και το επισπεύδον Υπουργείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ