Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ενόψει της νέας γρίπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση οιονεί κατάρρευσης, χωρίς σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, με τεράστια προβλήματα στις ΜΕΘ παίδων αλλά και ενηλίκων και με δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση του νοσοκομείου τραγική και ερωτά την κ. υπουργό εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφθεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας και κύρια το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού στους φορείς της περιοχής αλλά και στους απλούς πολίτες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με τη νέα γρίπη. «Δεν έχουμε νοσοκομείο να πάμε» ήταν η αγωνιώδης έκφραση εκπροσώπων φορέων και πολιτών σε σχετική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 21.11.2009 στην Πάτρα.

Διανύουμε μια δύσκολη υγειονομικά περίοδο με τα σενάρια για τη νέα γρίπη να απαιτούν διαθέσιμες κλίνες, απομονωμένους θαλάμους και κενά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο νομός Αχαΐας δεν διαθέτει ένα νοσοκομείο που να είναι σε θέση να υποδεχθεί ένα ύποπτο περιστατικό γρίπης υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες. Ιδίως σε μια περίοδο όπου αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων σε παιδιά, η κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του Παν/κού Νοσοκομείου, είναι απελπιστική.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (κύρια μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας») είναι κάτι παραπάνω από τραγική, τόσο σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό όσο και σε θέματα διαχείρισης των ασθενών ή των κρουσμάτων που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών γιατρών (επίσχεση εργασίας), οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένες εφημερίες προηγούμενων μηνών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι το συνολικό σας σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας όπως αυτή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και κυρίως όσον αφορά στους ειδικούς θαλάμους, ΜΕΘ ενηλίκων ανηλίκων και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν το Παν/κο Νοσοκομείο ήδη βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση οιονεί κατάρρευσης;

2) Προτίθεστε να ανταποκριθείτε στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφθείτε την Πάτρα προκειμένου να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης