Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Προς τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Υποδομών
και Οικονομικών

Κύριοι Υπουργοί,


Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα διότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και στους φορείς της Μεσσηνίας, αλλά και της Ηλείας και της Αχαΐας οι οποίοι ζητούν σαφείς δεσμεύσεις ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος ούτε θα σταματήσει στον Πύργο ούτε θα εκτραπεί.

Οι Ν.Α. και όλοι οι φορείς και των τριών Νομών ζητούν «Ότι απαιτείται μια επαναπροσέγγιση της χωροθέτησης στα ευαίσθητα σημεία διέλευσης του άξονα στο οικοσύστημα του Καϊάφα κάτω από αυστηρά φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση», όμως απαιτούν ο αυτοκινητόδρομος να καταλήγει στην Τσακώνα όπως έχει προγραμματιστεί για να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Σας ερωτούμε λοιπόν, δεσμεύεστε ότι και ο αυτοκινητόδρομος θα φτάσει στην Τσακώνα και το περιβάλλον στο οικοσύστημα του Καϊάφα θα προστατευτεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Τσίπρας Αλέξης

Παπαδημούλης Δημήτρης

Τσούκαλης Νίκος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Θέμα : «Αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας» Σχετ: Η με αρ.πρωτ. 677/5-11-2009 Ερώτηση

Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 677/5-11-2009 που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ. κ. Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Αλέξη Τσίπρα και στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , σας ενημερώνουμε ότι μετά και την «Αιτιολογημένη Γνώμη» που διαβιβάστηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Υπουργείο μας προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης του αυτοκινητοδρόμου από την περιοχή της λίμνης Καϊάφα, συνολικά, ώστε ουδόλως να επηρεάζεται η προστατευόμενη περιοχή

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: Ακύρωση χάραξης της οδού Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας στον υγροβιότοπο του Καϊάφα


ΣΧΕΤ.; Η Ερώτηση 677/5.11.2009 που κατέθεσαν ατη Βουλή,
οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Πστταδημούλης και Αλέξης Τσίπρας

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους κ. κ, Βουλευτές ότι η Κυβέρνηση, μετά την «Αιτιολογημένη Γνώμη» της ΕΕ για τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας από τη λίμνη Καϊάφα, θα προχωρήσει στην επανεξέταση του σχεδιασμού του έργου, με σκοπό την προστασία του υδροβιότοπου των λουτρών Καϊάφα.
Στο πλαίσιο αυτό θα επαναξιολογηθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία της σύμβασης κατασκευής του εν λόγω έργου, μεταξύ των οποίων και το θέμα των διοδίων.
ο υφυπουργός:


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΙΩΤΗΣ