Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Απαράδεκτη εγκύκλιος περί "αλλοπίστων"


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα αλλά και καταγγελία προς τη ΔΟΕ, εστάλη προ ημερών στα σχολεία της περιοχής κείμενο από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, σε μορφή εγκυκλίου που αναφέρεται σε εισροή αλλοπίστων που... αλλοιώνουν τον πληθυσμό. Η εγκύκλιος αυτή προτρέπει τα σχολεία να συνεργαστούν με τους ιερείς των ενοριών για τη δημιουργία κατηχητικών σχολείων, καθώς η παραπάνω «αλλοίωση του πληθυσμού» επιβάλλει επαγρύπνηση. Η εγκύκλιος αυτή προέκυψε μετά από σχετικό σημείωμα του μητροπολίτη Διονυσίου, ο οποίος εκφράζεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο και συγκεκριμένα αναφέρει: "Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος"».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

· Είναι ενήμερο το υπουργείο για το παραπάνω συμβάν;
· Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση και την αποτροπή τέτοιων ενεργειών και πρωτοβουλιών, όπως του μητροπολίτη και του εν λόγω προϊστάμενου εκπαίδευσης, καθώς τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τα αισθήματα μισαλλοδοξίας και εχθρότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΏΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μαρούσι, 30-11- 2009 Αρ,Πρωτ. Βαθμός Προηρ. 139747/1Η

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 838/ 9-11-2009»

Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 838/ 9-11-2009, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης, σχετικά με "εγκύκλιο περί αλλοπίστων», σας κάνουμε γνωστό τα ακόλουθα

Η εκπαιδευτική πολιτική σχεδιάζεται και ασκείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και μέσα από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή και έγκαιρη ένταξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα και στην ελληνική κοινωνία αύριο, του συνόλου των παιδιών των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από φύλλο, ή καταγωγή και με αμοιβαία κατανόηση και ιδιαίτερες πολιτισμικές ταυτότητες.
Όσον αφορά στην ενέργεια του Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, αυτή θεωρείται άστοχη και αντίθετη με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι έχει ήδη ανατεθεί στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, η διεξαγωγή ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ