Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Σοβαρό κτηριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 2ο Λύκειο Αιγίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν στις 10-11-09 οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αιγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά προβλήματα του σχολείου τους με κυρίαρχο το κτηριακό.

Το συγκεκριμένο σχολείο μετά από το σεισμό του Αιγίου,(1995) αφού περιπλανήθηκε σε διάφορα κτήρια με διπλοβάρδια, εγκαταστάθηκε «προσωρινά» σε μια περιορισμένη οικοπεδική έκταση του Δήμου Αιγίου, που βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως, σε προκατασκευασμένες ισόγειες αίθουσες και σε κοντέϊνερς. Οι αίθουσες του σχολείου είναι διαμοιρασμένες στις δυο πλευρές του δρόμου, με αποτέλεσμα ο δρόμος με τα διερχόμενα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να αποτελεί … προαύλιο του σχολείου, με όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ο εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος, υπαίθριος χώρος άθλησης του σχολείο δεν ανήκει στο Δήμο, αλλά σε ιδιώτη και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι διαθέσιμος και ...αύριο , ενώ δεν είχε προβλεφθεί χώρος εκδηλώσεων, στο συγκεκριμένο προκατασκευασμένο «προσωρινό» σχολικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις μεν του σχολείου να στεγάζονται με αμοιβή στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», αλλά οι πρόβες και γενικά οι προετοιμασίες, να παραμένουν …άστεγες.

· Επειδή μέχρι σήμερα, (14 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό) δεν έχει γίνει ούτε η απαιτούμενη αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος,

· Επειδή η διαιώνιση του προβλήματος στερεί τη δυνατότητα στους μαθητές, (οι οποίοι σημειωτέον διακρίνονται για τις υψηλές εκπαιδευτικές και αθλητικές τους επιδόσεις) να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα,

Ερωτάται η κ. υπουργός

Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του σοβαρού κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Απαντώντας στις Ερωτήσεις με αριθμούς 992/12-11 -09 και 1109/16-11-09, τις οποίες κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Ν. Καραθανασόπουλος, Ν. Μωραϊτης και Ν. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την κατασκευή σχολικού κτιρίου για τη στέγαση του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης (Ν. 2218/94. Ν. 2ί!40/94 και Π.Δ. 30/1996).
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα Π.Ε.Π.
Το Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σε ετήσια βάση επιχορηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε. 047/6) για οικόπεδα, μελέτες και κατασκευές χωρίς περαιτέρω παρέμβαση μέσα στο Νομό.
Στην διετία 2007 - 2008 διετέθησαν για το Νομό Αχαΐας τα κατωτέρω ποσά από τις πιστώσεις του Εθνικού Π.Δ,Ε. του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. μέσω της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.
2007 2.400.000,00 Ευρώ
2008 1.400.000,00 Ευρώ
Αντίστοιχα σε ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους Ο.Τ.Α. για επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Η Δ/νση Προγρ/μού της Ν.Α. Αχαΐας με το Α.Π. 14258/ 23-11-09 έγγραφο της μας πληροφόρησε ότι έχει εντάξει στις προτεραιότητες του δετούς προγράμματος σχολικής στέγης την κατασκευή της κτιριακής υποδομής του 2ου Λυκείου Αιγίου, Συγκεκριμένα, με την αριθμ. 42/2009 Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προτάθηκε η ένταξη του συγκεκριμένου έργου για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ), ύστερα από διαβεβαίωση του Δήμου Αιγίου και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη οικοπεδική έκταση.
Μέχρι σήμερα, η οικοπεδική αυτή έκταση δεν έχει εξασφαλισθεί στο σύνολο της και συγκεκριμένα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αιγίου μέρος της έκτασης (1.700 τ.μ.) με αλλαγή χρήσης και απαιτείται η αγορά - απαλλοτρίωση έκτασης 2.251 τ.μ. αξίας 820.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει διατεθεί ακόμα στη Ν.Α. Αχαΐας.
Επισημαίνεται δε ότι ουδέποτε διαμορφώθηκε από τη Ν.Α. Αχαΐας πρόταση για δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου του 2°ύ Γενικού Λυκείου με διαδικασία ΣΔΙΤ.
Το Υπ.Π.Δ,Β.Μ.Θ. θα Φροντίσει στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών δυνατοτήτων του για τη χρηματοδότηση της Ν,Α, Αχαΐας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η πορεία εκτέλεσης των έργων σχολικής στέγης, ανάλογα και με το πενταετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης που συντάσσει η Ν.Α. Αχαΐας.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ