Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Χορήγηση πολιτικού ασύλου στους απεργούς ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Από τις 19/10 τέσσερις ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας κι έχουν στήσει κατασκήνωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Τις τελευταίες μέρες, τρεις από αυτούς έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την απεργία.
Οι απεργοί πείνας ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα δεκαέξι ιρανών αντιπολιτευόμενων που διεκδικούν από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο. Στη πατρίδα τους διώκονται για τη συμμετοχή τους σε αντιπολιτευόμενη πολιτική οργάνωση κι απειλούνται ακόμα και με την ποινή του θανάτου.
Παρά το ότι είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο δεν βρίσκει ανταπόκριση ένα χρόνο τώρα. Η απόφασή τους να χρησιμοποιήσουν το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, είναι ενδεικτική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς και του θανάσιμου κινδύνου που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση απέλασης.

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:


1. Γιατί δεν χορηγεί πολιτικό άσυλο στους ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες, όταν μάλιστα είναι γνωστή η πάγια τακτική των ευρωπαϊκών χωρών να πράττουν το αντίθετο, λόγω της συστηματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν;
2. Τι πρόκειται να πράξει ώστε να χορηγηθεί άσυλο και να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των πολιτικών προσφύγων;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουβέλης Φώτης

Δρίτσας Θοδωρής

Τσούκαλης Νίκος

Διώτη Ηρώ - Κουράκης Τάσος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Χορήγηση διεθνούς προστασίας σε ομάδα Ιρανών απεργών πείνας. ΣΧΕΤ : ΕΡΩΤΗΣΗ 1194/ 18-11-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, Η. ΔΙΩΤΗ και Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι ο κ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπογράφων την 25-11-2009 συναντηθήκαμε με τους δεκαέξι (16) Ιρανούς πρόσφυγες που είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αιτούμενοι τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν δύο νομικοί εκπρόσωποι των εν λόγω προσφύγων και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τον Ο.Η.Ε.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους 16 πρόσφυγες, που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ότι τίθενται σε καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο εξασφαλίζει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν όπου και οπότε επιθυμούν. Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, υπό το νέο σύστημα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Περαιτέρω το Υπουργείο μας, κατανοώντας το πρόβλημα στέγασης ίων συγκεκριμένων ανθρώπων, θα μεριμνήσει, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, για την εύρεση άμεσης λύσης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ