Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Απαράδεκτη καθυστέρηση στο έργο κάλυψης του Διακονιάρη στην οδό Πατρών-Κλάους

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Μια απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται εδώ και 14 μήνες οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της οδού Πατρών Κλάους στο σημείο που η οδός συναντά το έργο κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη. Στο συγκεκριμένο σημείο έχει δημιουργηθεί παράκαμψη της οδού προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες επικάλυψης του χειμάρρου και η ανάδοχος εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» είχε διαβεβαιώσει ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το πολύ σε 60 μέρες.

Έχουν περάσει ήδη 14 μήνες!!! από τη δημιουργία της παράκαμψης και οι επιχειρηματίες της περιοχής κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή οι δε κάτοικοι είναι σε αποκλεισμό στα σπίτια τους. Να σημειωθεί ότι στο σημείο η σήμανση είναι ελλιπέστατη και έχουν γίνει δεκάδες τροχαία ατυχήματα, ενώ σε μία από τις ελάχιστες ημέρες που εργάστηκαν στο σημείο αυτό υπήρξε σοβαρότατο εργατικό ατύχημα (εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα) λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.

Αυτό όμως που έχει κυριολεκτικά εξοργίσει τους κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, είναι ο υπερβάλλον ζήλος της εταιρίας να δημιουργήσει ειδική παράκαμψη για εξυπηρέτηση πολυεθνικού πολυκαταστήματος που δημιουργείται στην περιοχή δουλεύοντας νυχθημερόν, ενώ έχουν εγκαταλείψει εντελώς το υπόλοιπο έργο.
Επειδή η αγανάκτηση των πολιτών, που εδώ και 14 μήνες περιμένουν να ολοκληρωθεί ένα έργο το μήκος του οποίου δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα (όσο το πλάτος του δρόμου) έχει ξεχειλίσει,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Που οφείλεται η 14μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του Διακονιάρη στο συγκεκριμένο σημείο;

2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο όπως έχει υποχρέωση και όπως είχε δεσμευτεί;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Χαριλάου Τρικούπη 182 Αθήνα 20.11.2009
101 78 Αθήνα τηλ. 64 67 012 Αρ. Πρωτ: 37
Προς τη
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΘΕΜΑ: Πρόοδος εργασιών του έργου «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (ΕΠΠ) με την πόλη της Πάτρας με κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη»
ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 289/26 10.2009 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης
ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ Νίκο Τσούκαλη
Σε απάντηση της σχετικής, με το έργο του θέματος, Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου μας, στο οποίο αναφέρεται στα μέχρι σήμερα δεδομένα του προβλήματος που εντοπίζετε στην Ερώτηση σας. Σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατόν για την ολοκλήρωση των έργων που αναφέρονται στο πιο πάνω έγγραφο.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Συνημμένα
Το με αρ.πρ,3047/ΦΘ25/3Ί1.09 έγνραφο της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ


Εσωτ. Διανομή
Γρ Κοιν.Ελέγχου








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 3.11.2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΛΟΜΩΝ, Αριθ.Πρωτ. 3047/ΓΘ 25
ΜΕΤΑΦΟΡΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΜΗΜΑ : Εποπτείας

Ταχ.Δ/νση:Παράσχου 100 Π Ρ Ο Σ
Ταχ.Κωδ.: 114 75 Αθήνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Πληροφορίες: Ε.Καρανίκα ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Γ.Γ.Δ.Ε.
Τηλέφωνο: 210 6455540 Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
FAX: 210 6454368-6400311 Τηλ.210 6467912-6455731
E-MAIL:medegr@tee.gr –mede@tee.gr fax: 210 6442940



ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη.

ΣΧΕΤ. Η 289/26.10.2009 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και μας κοινοποιήθηκε με το 37/29-10-2009 έγγραφό σας, με θέμα την καθυστέρηση στο έργο της κάλυψης του Διακονιάρη στην οδό Πατρών-Κλάους, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Το έργο «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (Ε.Π.Π.) με την πόλη της Πάτρας με κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη έχει δημοπρατηθεί με τον προηγούμενο Νόμο στις 04-08-2003. Η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε λόγω δικαστικών Εμπλοκών περίπου δύο (2) χρόνια.
Η κατασκευή του έργου λόγω των εκτεταμένων κακοτεχνιών που εντοπίστηκαν, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα Η Υπηρεσία μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το Νόμο για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι εργασίες στον κόμβο του Κλάους ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν με αντικείμενο εκτέλεσης :
α) το πέρασμα κάτω από την οδό Πατρών - Κλάους του κιβωτοειδούς οχετού του χειμάρρου Διακονιάρη διαστάσεων 6X4,
β) την σύνδεση του συλλεκτήρα Σ6,
γ) την μετατόπιση δικτύων Δ.Ε.Υ ΑΠ., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. και
δ) την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης ύψους 3-4 μέτρων για την προστασία των όμορων ιδιοκτησιών.
Εκτός του κεντρικού κιβωτοειδούς οχετού, όλα τα άλλα έργα έπρεπε να αντιμετωπισθούν

κατά τη φάση κατασκευής με μελέτες που έπρεπε να συνταχθούν σε αυτή τη φάση, προσαρμοσμένες στις πραγματικές συνθήκες και να τύχουν και της εγκρίσεως των φορέων Ο.Κ.Ω., διαδικασίες χρονοβόρες που εκμεταλλεύονταν ο ανάδοχος προκειμένου να δικαιολογήσει τους αργούς ρυθμούς εκτέλεσης που γενικά εφαρμόζει σε όλη την κατασκευή και προβάλλοντας συνεχώς προφάσεις πρόσθετων δυσκολιών.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει το 90% των παραπάνω έργων και το υπολειπόμενο αντικείμενο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών. Η Υπηρεσία μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή και να αποδοθεί αυτό για χρήση.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ
α.α.
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ