Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009


ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:


Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα ζητήματα δικαιωμάτων και μετανάστευσης

ΝΔ

Η ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο δεν βρήκε τίποτε να πει παρά να αναγγείλει την περιστολή του ακαδημαϊκού ασύλου, στο πλαίσιο της συνέχισης μιας πολιτικής περιορισμού των δικαιωμάτων, έντασης της αστυνόμευσης, «ασφάλειας» σε βάρος της ελευθερίας, δείγματα της οποίας έδωσε ακόμη πιο εμφανώς μετά τον περσινό Δεκέμβρη.

Αλλά και στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, ιδίως μετά τις Ευρωεκλογές, η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως την ατζέντα που διαμορφώνει ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (με τον οποίο δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται επειδή είναι «ακραίος»): πολιτική «μηδενικής ανοχής», με επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περαιτέρω γκετοποίηση χωρίς καμία μέριμνα επίλυσης των υπαρκτών κοινωνικών ζητημάτων.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του, έκανε ορισμένες ασαφείς εξαγγελίες μιας μεταναστευτικής πολιτικής με στόχο «σαφείς κανόνες εισδοχής» των μεταναστών και «προστασία των συνόρων», με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την απόδοση «σε εύλογο χρονικό διάστημα» (που δεν καθορίζεται) πολιτικών δικαιωμάτων στα παιδιά των μεταναστών.
Έστω και αυτές οι αφηρημένες εξαγγελίες όμως έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές, όταν συντασσόμενος και αυτός με την ατζέντα Καρατζαφέρη, διακήρυσσε την επιλογή του για «πολιτικές μηδενικής ανοχής ενάντια στη λαθρομετανάστευση».
Ο κ. Καραμανλής, πιστός στην ακροδεξιά ατζέντα, υποσχέθηκε την κατάργηση του ασύλου, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί μαζί του σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθεριών. Όταν ο κ. Καραμανλής υιοθετούσε την ακροδεξιά ατζέντα του ΛΑΟΣ και ψήφιζε σειρά νόμων που κατεδάφιζαν τα δημοκρατικά δικαιώματα, το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε τη γνωστή διγλωσσία. Καταψήφιζε από τη μια τους νόμους και από την άλλη κάλυπτε την κυβέρνηση στο πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, διεκδικώντας μάλιστα «μηδενική ανοχή».
Ο κ. Παπανδρέου δεν είπε λέξη για τις κάμερες και την επιτήρηση του πολίτη. Για την προστασία του απόρρητου. Για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Για τις τράπεζες DNA. Για τους κρατούμενους στις φυλακές και τα δικαιώματα τους. Για την επέκταση του πολιτικού γάμου και του σύμφωνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Για τις κουκούλες και την καταστολή σε βάρος των νέων. Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για τη συνθήκη του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ, για την κατάργηση του πολιτικού ασύλου, για την υπόθαλψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για τις αποθήκες ανθρώπινων ψυχών σαν την Παγανή στη Μυτιλήνη. Δεν δεσμεύτηκε για κέντρα υποδοχής, δεν κατάγγειλε εκείνη την ευρωπαϊκή πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε χωροφύλακα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα χώρες και οργανισμοί καταγγέλλουν την Ελλάδα για ρατσισμό και πολιτική διακρίσεων.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Με στόχο μια δημοκρατική κοινωνία ελεύθερων και ίσων πολιτών, προτείνουμε ρεαλιστικές πολιτικές για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την αναζήτηση λύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όχι στις πολιτικές «μηδενικής ανοχής»

Η πολυδάπανη πολιτική «αστυνόμευσης» όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά συνιστά υποχώρηση από τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ενώ προσβάλλει το παρελθόν των Ελλήνων ως ενός λαού που έχει ζήσει τη μετανάστευση και τις διακρίσεις που τη συνοδεύουν. Το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης με όρους αξιοπρέπειας:

Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, που δυσφημούν τη χώρα μας.

Δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες δυνατότητες να ενταχθούν δημιουργικά στην ελληνική κοινωνία.

Νομιμοποίηση των μεταναστών

· Εφαρμογή ενός συστήματος ανοιχτής και διαρκούς νομιμοποίησης, υπό προϋποθέσεις.
· Θέσπιση ενός πρόσθετου τύπου άδειας «προς αναζήτηση εργασίας» που θα παρέχεται από τις ελληνικές πρεσβείες και θα διασφαλίζει το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο την αναζήτηση εργασίας.

Συνθήκες ζωής

· Διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της ασφάλειας στην εργασία.
· Δομές προαιρετικής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε όλους τους ενήλικους μετανάστες πρώτης γενιάς από επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε δημοτικό επίπεδο.
· Καθιέρωση της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης
· Υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης (μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.) για τα σχολεία με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών και μαθήματα μητρικής γλώσσας και πολιτισμού.
· Ελεύθερη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας (τροποποίηση του άρθρου 84 του ν. 3386/05).
Πολιτικά δικαιώματα
· Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που ζουν χρόνια στη χώρα μας.
· Καθιέρωση της αρχής της κατοικίας προκειμένου για την κτήση της ιθαγένειας, που θα στηρίζεται όχι στον τόπο γέννησης ή στην καταγωγή, αλλά στον τόπο όπου βρίσκεται η κατοικία και η εργασία του μετανάστη. Δικαίωμα δεύτερου βαθμού κρίσης όταν απορρίπτεται η αίτηση.
· Παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για όσους τεκμηριώνουν 5ετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

Κάθε εθνική πολιτική θα είναι ανεπαρκής αν δεν συνοδευτεί από μια στροφή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής: από την πολυδάπανη και αναποτελεσματική πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο» σε μια πολιτική δημιουργίας υποδομών στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής αλλά και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Μια τέτοια στροφή σημαίνει:

Εγκατάλειψη της πολιτικής που προωθεί την ενίσχυση του ευρωπαϊκού συνοριακού σώματος FRONTEX, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις άτυπες επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις.

· Διακοπή κάθε προσπάθειας τεχνητού περιορισμού του αριθμού των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνονται. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
· Παροχή δυνατότητας εξόδου από την Ελλάδα σε όσους μετανάστες το επιθυμούν, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
· Ουσιαστική στήριξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και των χωρών υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα, για τη δημιουργία των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών.