Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Παρέμβαση του βουλευτή Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια για την κύρωση δύο συμφωνιών συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών και την πάταξη του εγκλήματος.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως χώρα τρίτης ταχύτητας. Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς προσχωρεί στην άποψη της υποταγής στα κελεύσματα της μεγάλης δύναμης.

Στη χθεσινή συζήτηση στην ο βουλευτής του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων δήλωσε:

Αυτές τις δύο συμφωνίες –και το νομοσχέδιο που έρχεται για να επικυρώσει αυτές τις δύο συμφωνίες- τις καταψηφίσαμε στην Επιτροπή τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι είναι ενδεικτική της θέσης που έχει η χώρα μας τόσο πολιτικά όσο και διπλωματικά στον κόσμο.
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, είναι προφανώς υπέρ της υπογραφής διμερών σχέσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διεθνές έγκλημα, όταν αυτό πλέον στις μέρες μας έχει προσλάβει αυτές τις απίστευτες διαστάσεις. Όμως, θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες πρέπει να διέπονται τόσο κατά τη διατύπωσή τους όσο και κατά την υπογραφή τους από τις αρχές της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.
Η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν χώρα τρίτης ταχύτητας ακολουθώντας ασθμαίνοντας, δυστυχώς, τις χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού, οι οποίες για λόγους ευνόητους και γνωστούς σε όλους μας έσπευσαν και έπληξαν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφοντας τις δύο αυτές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι τυχαίο ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Δανία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται; Για ποιο λόγο το κάνουν; Διότι προφανώς επιθυμούν να υπογράψουν και να συμφωνήσουν κάτω από τη σωστή συγκυρία και βεβαίως κάτω από διαφορετικούς συσχετισμούς.
Ελπίζαμε και περιμέναμε έστω και την τελευταία στιγμή –απηύθυνα αυτή την έκκληση και προς το ΠΑΣΟΚ- να μην προσχωρήσει στην άποψη της ακούσιας-εκούσιας στήριξης των δύο συγκεκριμένων συμφωνιών, όμως παρ’ όλες τις ενστάσεις οι οποίες είναι ουσιώδεις και κεφαλαιώδεις σύμφωνα μ’ αυτά τα οποία ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς προσχωρεί στην άποψη της υποταγής στα κελεύσματα της μεγάλης δύναμης.