Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό υγείας κ. Αβραμόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος περιγράφει την οριακή κατάσταση που έχουν περιέλθει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον κ. υπουργό εάν προτίθεται να επισκεφτεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μπαλόνια και πανό διαμαρτυρίας έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και απαιτούν πλέον να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού υγείας προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ίδια απαίτηση προβάλουν όλοι οι φορείς της πόλης (Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο Ε.Ι.Ν.Α Σωματείο εργαζομένων «Αγ. Ανδρέα» κλπ)

Σε οριακή κατάσταση έχουν περιέλθει τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου εξ αιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων που εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αχαΐας. Οι ελλείψεις προσωπικού και η συστέγαση με το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» έχουν δημιουργήσει συνθήκες που σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων προσομοιάζουν με αυτές των φυλακών «Γκουαντάναμο»
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελλείψεις προσωπικού κάνουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να μην μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας που δικαιούνται αλλά δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό μετά από νυχτερινή βάρδια. Οι ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν τη διοίκηση του νοσοκομείου, στην προσπάθειά της να ξεκουράσει τους εργαζόμενους, να μειώσει χειρουργικά τραπέζια αλλά και κλίνες σε κάποια τμήματα.

Καθημερινά καταγράφονται απ’ τον τοπικό τύπο δραματικές καταστάσεις που βιώνουν νοσηλευόμενοι αλλά και εξωτερικοί ασθενείς που κατακλύζουν τα ράντζα και τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση εγκύου με δίδυμα η οποία παρέμεινε επί οχτώ ώρες με σπασμένα νερά σε φορείο μέχρι να μεταφερθεί τελικά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφτείτε την Πάτρα προκειμένου να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης