Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009


ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΩΝΥΜΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κοινή ερώτηση προς τον υπουργό πολιτισμού κ. Σαμαρά κατέθεσαν οι βουλευτές Ανδριοπούλου Σοφία (ΣΥΡΙΖΑ) Κουβέλης Σπύρος (ΠΑΣΟΚ) Μητσοτάκης Κυριάκος (ΝΔ) και Τσούκαλης Νίκος (ΣΥΡΙΖΑ)

Οι 4 βουλευτές ερωτούν τον κ. υπουργό εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στην έκκληση, που έχει παραδοθεί από τις 22/1/2009, των 1.300 ανθρώπων που τον καλούν να παραχωρήσει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο.Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής (20.000 βιβλία, 15.000 τεύχη περιοδικών, 100.000 φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, πολλές χιλιάδες φύλλα παλαιών εφημερίδων, αποκόμματα, CD ROM, αντικείμενα, χειρόγραφα, πανεπιστημιακά και σχολικά εγχειρίδια, εργασίες ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μελέτες, φυλλάδια, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κ.ά.). Τα θέματα που καλύπτει αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικά, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στα ελληνικά ή άλλες γλώσσες. Η ιστοσελίδα της είναι από τις πλουσιότερες διεθνώς σε οικολογικό υλικό, με διεθνή αναγνώριση και χιλιάδες “link” από όλο τον κόσμο (15.000 επισκέπτες το μήνα).

Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια (συνολικά περισσότερα από 20 τίτλους) ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές του ανάγκες από ΑΠΕ.

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.


Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να ανταποκριθεί στην έκκληση, που έχει παραδοθεί από τις 22/1/2009, των 1.300 ανθρώπων που σας καλούν να παραχωρήσετε στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο, ενέργεια με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι υπηρεσίες του υπουργείου σας ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Ανδριοπούλου Σοφία

Κουβέλης Σπύρος

Μητσοτάκης Κυριάκος

Τσούκαλης Νίκος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΑΖΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ(ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ) ΕΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΑ (ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΗ ΤΟΥ)ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΕΝΩ ΑΠΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ 30 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΟ ΚΥΜΑ. ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΣΤΟΝ ΚΡΥΦΟ ΑΥΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕΤΕΧΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΕΩΣ ΤΟ ΑΚΤΑΙΟ, ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΟΛΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ADONIADISD@HOTMAIL.COM